Hälsa

Hört talas om adaptogener? De kan vara bästa medicinen mot stress, enligt forskarna

Förbättrad stresstålighet, ökad prestationsförmåga och snabbare återhämtning – tre av alla de positiva effekter som adaptogener sägs ha på kroppen. Svenska forskare har länge varit framstående inom forskningen kring adaptogener och sedan en tid tillbaka finns preparaten att köpa i handeln. Här är allt du behöver veta om adaptogener – kom i håg var du läste om det först! 

Foto: Unsplash

Adaptogener hjälper kroppen att hantera stress, som är en av vår tids allra största hälsofaror. Termen adaptogen kommer från adaptera, det vill säga att anpassa sig – och det är precis vad de här naturliga substanserna från växtriket hjälper kroppen att göra i situationer där den utsätts för stressorer som till exempel hård fysisk belastning, mental påfrestning, extrem värme eller kyla och sjukdomsalstrande bakterier.

Om du står inför en fysisk eller psykisk utmaning så kan adaptogener öka cellernas motståndskraft vilket i sin tur förbättrar både kroppens prestations- och fokuseringsförmåga. Studier har visat att personer som fått adaptogena preparat inför hårda träningspass fick en förbättrad balans mellan stresshormonet kortisol och testosteron; det vill säga en förbättrad balans mellan träningseffekt och återhämtning efter passet.

Georg Wikman är forskare och grundare av Svenska Örtmedicinska Institutet som sedan 1980-talet har genomfört många omfattande adaptogen-studier med resultat publicerade i över 50 vetenskapliga artiklar. Wikmans team har tagit fram kombinationer av olika adaptogena extrakt som har visat att substanserna ger en betydligt bättre effekt när de verkar tillsammans i cellen, jämfört med var för sig. Resultaten av den här kombinationseffekten publicerades första gången i maj 2013 i Global Medical Discovery och finns numera på marknaden i form av olika kosttillskott.

– Adaptogener ger direkt effekt när du tar dem, och bättre effekt ju tröttare du är. Om du vaknar utvilad på morgonen så kommer du inte märka någon större skillnad om du tar tillskottet just då, men effekten kan istället komma längre fram på dagen – genom att du orkar hålla igång längre, säger Georg Wikman i en intervju med Metro Mode.

Så fungerar adaptogener

Adaptogener stimulerar kroppens egen produktion av de skyddande substanserna Neuropeptid Y (NPY) och värmechock-protein 72 (Hsp72) som på ett naturligt sätt ökar kroppens motståndskraft. De ger ett mer generellt skydd än, till exempel antioxidanter, eftersom de stimulerar cellerna till att skydda sig själva bättre. Antioxidanter å andra sidan kämpar direkt mot de skadliga fria radikalerna, en kemisk reaktion som gör att både antioxidanten och radikalen förbrukas. Antioxidanter är dock mycket enklare att få i sig genom kosten än adaptogenerna – som bara finns i ett litet antal växter, som dessutom behöver kombineras för att ge den bästa adaptogena effekten. Rysk rot, schisandrabär, rosenrot och renrot är några exempel – och om vi ska tro forskningen så är det här definitivt inte sista gången du hör talas om dem!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!