Creative

9 tips för dig som vill resa ensam

resasjälv

I våras kom jag på att jag var sugen på att åka till Paris. Jag hörde mig för men ingen av mina kompisar hade varken tid eller pengar att följa med. Till en första början tänkte jag strunta i mina planer, men så bestämde jag mig för att göra resan ändå – på egen hand. Jag hade aldrig semestrat själv tidigare så att ta steget var både stort, spännande och lärorikt. Kanske har du funderat på att åka iväg själv? Här är mina bästa tips till dig som är sugen på att testa samma sak.
 
1. Har du övervägt det – testa!
För många människor känns det som en omöjlighet att resa någonstans själv och har man ingen som helst längtan efter detta är det troligtvis inte rätt. Men känner man att det vore spännande att prova och är lite nyfiken på hela grejen, då tror jag absolut att man är redo att åka.
 
2. Börja med en helg
Att resa själv behöver inte innebära att man ger sig av till andra sidan jorden med en ryggsäck i ett halvår. Det räcker med en helg och man kan välja en ganska närliggande plats. På så vis kan man testa om det här sättet att resa passar en och kanske senare ge sig ut på längre upptäckter. Två och en halv dag i Paris tyckte jag var lagom för mig att börja med, både före, under och efter resan.
 
3. Om möjligt – hitta en kontaktperson
När jag berättade för folk i min omgivning att jag skulle åka själv till Paris började folk genast para ihop mig med vänner till dem som bodde där och som kunde bjuda på bra tips eller ta med mig ut om jag ville. Dessutom visade det sig att en av mina bästa kompisars syster och man skulle dit precis samma helg. I slutänden valde jag att inte träffa upp någon av dessa personer, men det var ändå en trygghet att veta att det fanns folk på plats i staden som jag kunde ta kontakt med om något skulle krisa. Händer det något allvarligt kan man också alltid vända sig till svenska ambassaden i landet, det kan vara bra att veta om.
 
resasjälv1

4. Gör en lista på saker du vill göra
En av de värsta sakerna med att vara själv är om rastlösheten drabbar en. Då blir det plötsligt mycket mer uppenbart att man är ensam och tiden känns som en evighet. Därför hade jag, innan jag åkte, kollat upp en massa saker jag ville hitta på under min helg. Alltifrån bra restauranger, museum och butiker till klubbar, barer och sevärdheter. Sedan hade jag gjort en ungefärlig planering på hur mina dagar skulle se ut, som jag följde på ett ungefär. Men det är också det bästa med att resa själv: vill man inte hålla sig till planen så kan man faktiskt göra precis vad man känner för!
 
5. Träffa andra som reser själv
Att åka iväg på egen hand är inte så ovanligt som man tror och om man vill kan man lätt träffa andra som gör samma sak. Ett av de enklaste sätten att göra detta är att välja ett boende som hjälper en på traven. Jag bodde på Generator Hostel som är ett väldigt stort hotell/hostel som finns på flera platser i Europa. Där ordnade de olika aktiviteter under dagarna och det fanns också gott om öppna ytor att hänga på och lära känna nytt folk om man önskade. Ska man stanna en liten längre tid är det ett perfekt sätt att hitta en ny resekompis eller kanske bara någon att äta middag med på kvällen.
 
6. Ta med en bok
Den situation det kändes mest ensamt att vara själv tycker jag var på restauranger och barer. Inte alltid på ett negativt sätt men att äta ute bygger ju väldigt mycket på det sociala umgänget kring bordet. Min bästa lösning på detta var att ta med en bok i väskan. Visst kan man fixa surf och sitta och scrolla sitt Instagramflöde men det känns lite stelt och tråkigt (dessutom ville jag inte veta om mina vänner hittade på något jättekul därhemma). Då gillade jag mer den härligt klyschiga känslan av att sitta själv i en bar med en drink och läsa en bok på ett främmande språk.
 
resasjälv2

7. Var öppen och beredd att samla intryck
Att inte ha någon att dela alla resans upplevelser med tycker jag gjorde att jag kände allting mycket starkare. Allt som hände var det plötsligt bara jag som såg och kunde processa. Detta gjorde mig mer öppen för allt omkring mig och jag kände också ett annat behov av att dokumentera min resa i bilder och små anteckningar för att kunna spara intrycken. När man tillbringar mycket tid själv hinner man fundera väldigt mycket, på både stora och små grejer. För mig var det väldigt nyttigt men jag tror det krävs att man är i ett bra mood för att det inte ska ta över en.
 
8. Slutligen: våga!
Innan jag åkte tänkte jag: vad är det värsta som kan hända? Och det är klart, man kan ju råka ut för en massa otäcka saker men ofta kan exakt samma saker drabba en här hemma också. Däremot finns det massor mer saker att vinna på att våga åka och jag ångrar verkligen inte att jag gjorde det nu i efterhand.
 
9. Och njut!
Det finns något väldigt härligt att äga alla sina intryck själv. Att gå precis dit man vill under en hel dag utan att någon kommer med invändningar. Du kan ta hur många och långa omvägar som helst, äta middag i tre timmar om du önskar eller bara sitta på en bänk och studera folk ett tag. Njut av ditt eget sällskap, av de nya platser du upptäcker och av det faktum att du faktiskt vågade åka!
 
Foto & text: Julia Eriksson

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!