Creative

Tjejzonen – här träffar du storasystern du aldrig fick.

Var tredje ung kvinna lider av ångest och oro. Samtidigt fortsätter depression, ångest och självmordsförsök att öka bland unga kvinnor. På Tjejzonen, Sveriges största stödorganisation för tjejer, används systerskap som metod för att stötta unga och motverka psykisk ohälsa. Ida Eugenius har pratat med Julia Wikström som är en av Tjejzonens volontärer om hur det går till och om hennes bästa systerskapstips.
 
tel startbildFoto: Felicia Masalla, Oh Snap! Sweden
 
Hej Julia! Först och främst, kan du inte förklara vad systerskap är egentligen?
För mig är systerskap en trygghet där man alltid blir accepterad och inte behöver vara rädd för att göra fel.
 
Berätta! Hur fungerar det för att motverka psykisk ohälsa?
Jag är Storasyster Live, det innebär att jag har en Lillasyster som jag träffar varannan vecka två timmar åt gången under ett år. Vi hittar på allt möjligt tillsammans och får pengar för varje träff som vi antingen kan använda eller spara ihop till någon större aktivitet framöver. Det handlar framförallt om att ge uppmärksamhet och att få henne att förstå att det hon tycker och vill prata om är viktigt och att hon är viktig. På Tjejzonen kan man också vara Storasyster Online. Då får man en Lillasyster under ett år och istället för att ses pratar man över Skype. Tjejzonen har också en väldigt stor jourchatt, då kan man logga in och prata med en Storasyster bara för en kväll. Det är de tre typerna av stöd som vi erbjuder.
 
Om man inte har tid eller energi att vara volontär, men ändå vill backa personer som mår dåligt, har du några tips på hur man kan vara en medsyster?

1. Se dig omkring och fråga hur människor i din närhet mår en extra gång.
2. Sprid information! Sociala medier gör det lätt att nå många. Dela saker som du tycker är bra, se till att andra får reda på vilka alternativ som finns om man mår dåligt, var det finns utrymme att bli hörd och hur man kan hjälpa. Jag tror alla har någon i sitt nätverk som de tror skulle passa som antingen Storasyster eller Lillasyster.
3. Något som jag ofta tänker på är att man inte behöver ha alla svar. Jag har växt upp som tjej och känt att jag ska ha lösningar på problem, men jag tror det viktiga är att man lyssnar och ger uppmärksamhet. Det är verkligen något som jag har tagit med mig i min vardag. Man kan inte ha svar på allt och man behöver inte vara så lösningsorienterad. Istället tar jag mig tid att lyssna, finnas och ta in.
 
Hur är det att vara Storasyster? Är det aldrig tungt?
Det är klart att man berör tunga ämnen, men det är jätteroligt också. Jag blir otroligt berörd när någon vågar öppna upp sig och prata om svåra saker. Det är det finaste man kan göra, att få det förtroendet.
 
Slutligen, har du något råd till personer som mår dåligt?
Man behöver inte vara på botten eller må jättedåligt för att ha rätt att få hjälp. Det är okej att ta det på allvar även om man “bara” känner sig lite ledsen eller lite nere. Prata med någon som man redan har i sin närhet, med någon i skolan eller på jobbet eller med någon utifrån. Våga ta tag i det, prata om det och ta emot stöd.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!