Hälsa

Krämigt, kryddigt bovete med pepparkakscrunch och färska fikon – dessertnyhet på julbordet

För den som gillar julbord och dess alla goda desserter går det alltid att mixa upp det lite för en ny smakupplevelse.

Foto: Hanna Göransson/Metro Mode

Vad sägs om kardemumma, kanel, vanilj, apelsin, krämig kokosgrädde och milt bovete. Tillsätt sedan en touch av salt tillsammans med pepparkakscrunch och ljuva fikon.
Låter det gott? – Du hittar receptet nedan:

Krämigt, kryddigt bovete med pepparkakscrunch och färska fikon

Krämigt, kryddigt bovete med pepparkakscrunch och färska fikon

Ingredienser:

( 2 portioner)

2 dl kokt helt bovete, alt. 2 dl kokt krossat bovete
1 puff kardemumma
1 puff kanel
1 nypa äkta vaniljpulver
1 nypa salt
1 tsk agave sirap, mer efter behag
Zest från ca 1/4 apelsin, kan uteslutas
1 dl kokosgrädde, det översta, krämiga lagret i fet kokosmjölk, ej vattnet

Fikon att toppa med
Hackade hasselnötter att toppa med
Pepparkakscrunch

Gör så här:

1. Koka helt eller krossat bovete enligt anvisningarna på förpackningen och låt den svalna.
2. Under tiden vispar du kokosgrädden. Det gör du genom att ta det översta krämiga lagret på fet kokosmjölk, lägg det i en skål och vispa med elvisp. Använd ej vattnet.
3. Blanda den kokta gröten med kokosgrädde (spara någon msk av kokosgrädden som du kan sedan toppa med), kardemumma, kanel, vanilj, salt, agave sirap och apelsinzest. Smaka av och ha eventuellt i mer krydda, sötning eller apelsin efter behag. Låt gärna bovetekrämen stå ett tag så att smakerna får sätta sig.
4. Krossa pepparkakor genom att antingen mortla dom lätt eller lägg dom i en påse och krama om med handen tills du har ett crunch.
5. Lägg sedan upp det krämiga bovetet varvat med pepparkakscrunchet i ett serveringsglas, avsluta med en klick kokosgrädde, några skivor fikon, hackade hasselnötter och lite ringlad avage sirap.

Fri från:

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri och utan ägg.

 

Foto: Hanna Göransson

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!