Hälsa

Vegansk & glutenfri pavlova med jordgubbar och pistagenötter

Kikärtsspad, eller aquafaba som det heter på engelska, är ett veganskt alternativ till ägg. Du kan byta till kikärtsspad i de flesta recept som kräver ägg, som tårtor, macarons, pannkakor, majonnäs och glass.

Foto: Gröntvarjedag.se

Vegetariska matbloggen Grönt Varje Dags underbara pavlova är den perfekta desserten i sommar. Bjud dina student- eller midsommargäster på den här fräscha tårtan som du toppar med jordgubbar, pistagenötter och mörk choklad. Och ett extra plus är att du kan göra den helt vegansk, med hjälp av bland annat kikärtsspad!

Vegansk & glutenfri pavlova med jordgubbar och pistagenötter

Vegansk & glutenfri pavlova med jordgubbar och pistagenötter

Ingredienser:

1,25 dl aquafaba/kikärtsspad, kylskåpskallt
1,25 dl florsocker
1/2 msk arrowrot
1 tsk pressad citron

Topping
Sojagrädde (eller annan valfri grädde)
Citronskal
Pistagenötter
Jordgubbar
1 msk kakaosmör
1 tsk kokosolja
Rå kakao
Eventuellt några droppar stevia som extra sötning

Gör så här:
1. Vispa spadet med citron till ett vitt tjockt skum. Tillsätt arrowrot och vispa tills det är toppigt.

2. Tillsätt sockret lite i taget tills smeten har blivit blank och fast! Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att smeten rinner ur.

3. Rita 2st rundlar (ca 16-18 cm) på ett bakplåtspapper som ligger på en plåt. Häll ut smeten inom rundeln och gör kanterna högre än mitten.

4. Grädda i 1,5 – 2 timmar på 125 grader, stäng av ugnen. Låt bottnarna ligga kvar i ugnen och svalna helt i ett par timmar.

5. Vispa grädde och blanda ner rivet citronskal och 1 msk agave. Låt stå kallt tills servering.

6. Hacka pistagenötter eller andra valfria nötter och skär jordgubbar i skivor. Smält kakaosmör, kokosolja och blanda med lite rå kakao. Tillsätt några droppar Stevia för att balansera smaken. Montera tårtan med grädden, jordgubbarna, nötterna och ringla över chokladen. (chokladen kan man skippa om man vill)

Botten blir styv, fast och lite seg. En marängtårta/pavlova bör inte göras klar flera timmar innan servering, den blir bäst om den monteras nära serveringstillfället.

Foto: & Recept: Gröntvarjedag.se

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!