Hälsa

6 motivationstips: Övervinn dina lata hjärnspöken och förbättra träningsresultaten!

Vad och hur du ska träna är sällan det svåraste steget när det kommer till att följa träningsprogram. Den största utmaningen för många är att hålla motivationen uppe så att träningspassen faktiskt blir av! Här är sex tips att ta till när du allra helst vill skippa gymmet eller dissa löpspåret: Så gör du för att få fötterna att hoppa i träningsskorna trots att huvudet skriker nej!

Foto: Unsplash

1. Gör det bara!
“Är du inte lite för trött idag?” – en vanlig tanke som gärna dyker upp som ett brev på posten inför kvällens träningspass. Självklart kommer det dagar då du faktiskt är för trött eller har en förkylning på gång och inte ska träna hårt. Men i de allra flesta fall bör du inte lyssna för mycket på de lata hjärnspökena. Försök komma ihåg (i de situationer då du börjar tvivla på om du ska träna) att din hjärna spelar dig ett spratt och att du kommer må så mycket bättre och känna dig väldigt mycket piggare så snart du kör igång passet. Det kanske låter enklare sagt än gjort, men ibland kan lite just do it-inställning vara precis det du behöver.

2. Mindre delar
Din lata del av hjärnan spelar spratt med dig – och då är det inte mer än rätt att du luras tillbaka. Intala dig själv inför passet, till exempel en löprunda, att du bara behöver vara ute i 15 minuter. När kvarten har gått så kan du avsluta passet om du vill, det mest troliga är dock att du kommer fortsätta nu när du väl har fått upp pulsen. Det jobbigaste steget är i de allra flesta fall att ta sig ut genom dörren. När du sedan är igång så finns ett smart mentalt knep att ta till. Dela upp löprundan (eller styrkepasset) i flera mindre delar. I början av en milrunda är det mycket bättre att beta av del för del, nästa låt, nästa kvarter, uppför backen, runt sjön – i stället för att tänka att du har 10 tuffa kilometer kvar. Tre gånger drygt 3 kilometers löpning känns mycket rimligare än hela milen på ett bräde.

Det jobbigaste steget är i de allra flesta fall att ta sig ut genom dörren.

3. Fortsätt ändå
När det börjar kännas riktigt jobbigt och du egentligen bara vill stanna, fortsätt ändå. Det låter kanske enklare sagt än gjort men du kommer snabbt märka att du klarar mycket mer än du tror. Hjärnan säger stopp långt före kroppen. Och när du väl kliver ur komfortzonen första gången (klappa om dig själv!) så kommer det att vara enklare redan nästa gång. Ju mer du tränar och ju oftare du pressar dig själv mer än vad som känns bekvämt, desto bättre lär du känna din kropp och vad den faktiskt klarar av. Du kommer att bli positivt överraskad.

4. Mantran
Fundera ut ett eller flera mantran som du kan rabbla för dig själv när huvudet och kroppen börjar protestera. Det är ett kraftfullt verktyg att ta till under de där sista repetitionerna eller i slutspurten av intervallpasset. Det kan vara de mest ”töntiga” fraserna du kan tänka dig, som “go hard or go home” eller ”pain is temporary, winning is forever”. Du vet vad som fungerar för dig.

5. Bra musik!
Skapa en spellista med din allra bästa musik, välj bara de låtar som får dig att vilja öka farten och köra järnet. Musik är motivationshöjande så lägg lite extra krut på att optimera din Spotify.

6. Identifiera ditt varför
Varför tränar du och var vill du nå med dina pass? Att ha sitt “recept” för framgång nedskrivet – och uppsatt någonstans där du ser det, är en effektiv påminnelse och motivationshöjare. Ett tydligt syfte och mål med träningen kommer göra att det känns mycket lättare att ta sig ut i spåret eller att gå till gymmet.

Läs även:

30 minuters träning gör att du minns bättre – här är anledningen.

Träning som boostar ditt psykiska välmående.

Forskning: Därför är det helt normalt att avsky träning.

5 enkla sätt att förbättra din rörlighet – i busskön, på kontoret och i badrummet.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!