Hälsa

7 billigare (och lika näringsrika) alternativ till superfoods

Foto: Unsplash/All over press

Just nu är vi galna i superfoods och det dyker nästan upp nya varje dag. De är fullproppade med vitaminer och mineraler men tyvärr är de oftast väldigt dyra. Alldeles för dyra för att alla ska kunna ta del av dessa näringsbomber. Men måste det vara så dyrt?

Många vanliga livsmedel är faktiskt lika näringsrika som den nyttigaste supermaten och de kostar dessutom betydligt mindre. Nedan hittar du 7 billiga alternativ. Här hittar du även tips på billig superfoods som du hittar i livsmedelsbutiken.

Byt grönkålen mot broccoli

Byt grönkålen mot broccoli

Grönkål: ungefär 149 kronor/ kilo
Broccoli: ungefär 60 kronor/kilo.

Grönkålen har verkligen haft ett några superår och har hyllats som aldrig förr. Gröna grönsaker är en av de mest näringsrika livsmedel som finns. Dock så är grönkålen inte den överlägset bästa. Den otrendiga broccolin är nåde billigare och är fullmatad med allt som grönkålen har. Broccoli innehåller kalcium, järn, magnesium, vitamin A, vitaminB6, fiber och faktiskt mer C-vitamin och kalium än  grönkål.

Foto: All over press

Nästa bild
Kokosvatten vs. vanligt vatten

Kokosvatten vs. vanligt vatten

Kokosvatten: 49 kronor/litern
Vatten: 0 kronor/litern

Det är inte mycket som slår gammalt hederligt vatten, inte ens kokosvatten. Om du inte tränar mer än en timme så räcker vanligt vatten gott och väl. Kokosvatten kan vara bra om du tränar hårt i över 90 minuter eftersom det innehåller både socker och elektrolyter. Dock är inte kokosvatten bättre än vatten om du bara är lite törstig.

Foto: All over press

Nästa bild
Chiafrön vs. sesamfrön

Chiafrön vs. sesamfrön

Chiafrön: ungefär 160 kronor/kilo
Sesamfrön: ungefär 60 kronor/kilo

En av anledningarna till att chiafrön blivit så populära är att de är rika på Omega-3. Problemet dock att kroppen har svårt att ta upp Omega-3 och du måste dessutom äta väldigt många. I övrigt innehåller chiafrön kalcium, järn, zink och magnesium, men sesamfrön innehåller faktiskt mer av dessa mineraler.

Foto: All over press

Nästa bild
Välj rostade kikärtor istället för nötter

Välj rostade kikärtor istället för nötter

Nötter: 180 kronor/kilo
Kikärtor: 40 kronor/kilo

Nötter är helt fantastiska. De är fulla med hälsosamma fetterm fibrer och mineraler de är också en bra källa för protein. Tyvärr så är det inte speciellt billigt. Kikärtor innehåller nästan lika mycket fibrer och protein som nötter. De är dessutom betydligt billigare. Rosta kikärtorna i ugnen med olivolja, salt och valfri krydda i 30 minuter.

Foto: All over press

Nästa bild
Makrill istället för lax

Makrill istället för lax

Lax: 180 kronor/kilo
Makrill: 112 kronor/kilo

Lax hyllas alltid för dess höga omega-3 värde, men lax är dock lika gott som dyrt. För dig som inte har råd att leva på lax kan du välja makrill. Lite billigare och innehåller lika mycket omega-3. Vill du leva ännu billigare kan du äta konserverad makrill.

Foto: All over press

Nästa bild
Byt quinoan mot linser

Byt quinoan mot linser

Quinoa: 80 kronor/kilo
Linser: ungefär 50 kronor/kilo

Båda linser och quinoa är bra alternativ till snabba kolhydrater och de innehåller nästan lika mycket kalorier och kolhydrater. Dock så innehåller linser mer fibrer och betydligt mer protein, järn och b-vitamin än quinoa. Linser tar kanske längre tid att laga men är billigare och mer näringsrikt.

Foto: All over press

Nästa bild
Välj blåbär istället för gojibär

Välj blåbär istället för gojibär

Gojibär: ungefär 300 kronor/kilo
Blåbär: ungefär 90 kronor/kilo

Gojibär är sprängfyllda med antioxidanter och C-vitamin. Det må innehålla mer antioxidanter än blåbär och mer C-vitamin än apelsin. Vill du inte betala det saftiga priset så går det faktiskt lika bra att byta ut det röda bäret mot hederliga blåbär. De är också fyllda med C-vitamin och antioxidanter. Du behöver dock kanske äta lite mer, men vem kan äta för mycket blåbär?

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!