Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

En god sås gör måltiden komplett – så varför skulle du behöva kompromissa med smaken

Hälsa

9 recept på veganska såser och dipper som sätter guldkant på din middagsmeny

En god sås gör måltiden komplett – så varför skulle du behöva kompromissa med smaken bara för att du vill laga veganskt? Här är vår guide till hur du rör ihop en riktigt god vegansk sås eller dipp – plus nio recept som du kan kopiera rakt av!

Foto: Ida Warg & Edita Renlund

I majonnässåser kan du byta ut äggen mot antingen kikärtsspad eller blötlagda cashewnötter (som blir härligt krämiga när du mixar dem). Cashewnötter funkar även utmärkt som grund i vegansk vaniljsås. För att få cashewsåsen riktigt slät behöver du en höghastighetsmixer.

Hummus och guacamole är två grymma dippsåser som även sätter pricken över i på de flesta måltider där det behövs en god sås. Kikärter och avokado kan du dessutom använda som grund i många andra veganska såser, låt fantasin flöda!

Vad vore livet utan en riktigt god tomatsås? Många veganska såser är tomatbaserade och de går att variera i det oändliga! Havregrädde och kokosmjölk är två favoriter vi gärna använder istället för vanlig grädde. En lite mer otippad (men väldigt krämig och smart) såsingrediens är silkestofun. Kolla in hur du kan använda den i en vegansk bearnaise. Här nedanför hittar du den och åtta andra veganska såser.

Klassisk hummus

Klassisk hummus

Så här enkelt gör du den klassiska kikärtsdippsåsen hummus!

Ingredienser
1 burk kikärtor
1 vitlök
1 dl vatten
4 msk tahini
5-6 msk matolja
Salt

Gör så här
Mixa samman alla ingredienser med stavmixer och ringa över lite olivolja, rostade pumpakärnor eller pinjenötter, chiliflarn, persilja eller basilika.

Tips! Toppa med små goda urkärnade oliverna.

Recept: Edita ”Foodjunkie” Renlund

Foto: foodjunkie.metromode.se

Nästa bild
Äggfri majonnäs med kikärtsspad

Äggfri majonnäs med kikärtsspad

Grundrecept till vegansk majonnäs, testa gärna att smaksätta den med vitlök, färska örter, sriracha- eller annan stark chilisås.

Ingredienser
(2 1/2 dl)
3 msk spad från kikärter
1/2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 dl neutral rapsolja

Gör så här
1. Mixa ihop kikärtsspad med vitvinsvinäger, dijonsenap, salt och svartpeppar.

2. Tillsätt neutral rapsolja i en tunn stråle under fortsatt mixning, till en slät och fluffig majonnäs.

Recept: Ica.se

Foto: Ica

Nästa bild
Äggfri majonnäs med cashewnötter

Äggfri majonnäs med cashewnötter

Ingredienser
(2,5 dl)
1,5 dl naturella cashewnötter
Ca 1 msk pressad citron
1 tsk senapspulver
1 dl rapsolja
0,5 dl vatten
Salt
Vitpeppar

Gör så här
1. Blötlägg cashewnötterna i minst 6 timmar, för att de ska bli mjuka.

2. Sila bort vattnet och häll ner cashewnötterna i en mixer tillsammans med citronsaft, senapspulver, rapsolja, vatten, salt och vitpeppar.

3. Mixa till en slät majonnäs. Det tar någon minut. Majonnäsen håller fem dagar i kylskåpet.

Recept: Vegomagasinet.se

Foto: Stefan Johnson / Unsplash

Nästa bild
Raw vaniljsås

Raw vaniljsås

Ingredienser
4 dl ekologiska cashewnötter (blötlagda i minst 4 timmar)
5 medjooldadlar, urkärnade
3-5 dl vatten, anpassa mängd efter önskad konsistens
0,5 tsk vaniljpulver
2 nypor salt

Gör så här
Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer. Häll såsen över en efterrätt!

Recept: Renée Voltaire

Foto: Toa Heftiba / Unsplash

Nästa bild
Guacamole

Guacamole

Ingredienser
1 citron
3 avokado
Chili (efter smak)
1 msk Olivolja
Färsk Koriander

Gör så här
Använd gaffel för att mosa avokadon, blanda sen ihop allt i en bunke.

Tips! Lämna avokadokärnorna i guacamolen tills servering – då blir den inte brun.

Recept: Josefine Bengtsson

Foto: josefinesyoga.metromode.se

Nästa bild
Vitlöksdipp

Vitlöksdipp

Ingredienser
2 dl crème fraîche (havrebaserad)
1,5 klyftor vitlök
1 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 krm rosmarin
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk hackad blad- eller kruspersilja att garnera med

Gör så här
1. Skala och pressa vitlöken i en skål.
Blanda ner crème fraîchen och kryddorna.

2. Servera direkt eller låt den stå och få smak i kylen tills det är dags att äta.
Garnera gärna med hackad blad- eller kruspersilja.

Recept: Receptfavoriter.se

Foto: REX

Nästa bild
Jordnötssås

Jordnötssås

Ingredienser
1,5 dl jordnötter
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk ingefära, gärna färskriven
en nypa chilipulver
1 tsk curry
2 dl kokosmjölk
0,5-1 msk farinsocker
1 msk citronsaft

Gör så här
1. Mixa jordnötterna i en matberedare/mixer. Hacka löken och stek denna på medelvärme i olja tills den är mjuk. Finhacka vitlöken och tillsätt den i lökfräset.

2. Tillsätt ingefära, chilipulver och curry, fräs försiktigt ett par minuter, rör om så att det inte blir bränt. Häll i kokosmjölken, farinsockret och jordnötterna.

3. Låt såsen småputtra en stund tills den tjocknar. Häll ner citronsaften.

Recept: Vegokoll.se

Foto: REX

Nästa bild
Bearnaisesås

Bearnaisesås

Ingredienser
0,5 gul lök eller 1 liten schalottenlök
Någon msk olja (om man vill ha den klassiskt smöriga smaken så ta 1 dl mjölkfritt margarin istället)
1,5 dl vitt vin (se notering nedan)
2 msk vitvinsvinäger
350 gram silkestofu
0,5 tsk gurkmeja
1-2 msk finhackad färsk dragon (eller 1-2 tsk torkad)
Örtsalt, svartpeppar

Gör så här
1. Finhacka löken och stek i lite olja (eller margarinet) på låg medelvärme. Tillsätt vin och vitvinsvinäger, låt vätskan reduceras i ca 4-5 minuter.

2. Häll silkestofun samt den varma vinblandningen i en mixer/blender och mixa blandningen slät. Häll över i en kastrull och tillsätt gurkmeja, dragon, salt och svartpeppar.

3. Låt det stå på låg värme i 20 minuter så såsen blir tjock och smakerna utvecklas. Smaka ev av med lite mer örtsalt.

Recept: Veganstyle.se

Foto: Veganstyle.se

Nästa bild
Tomatsås med selleri och citron

Tomatsås med selleri och citron

Vegansk tomatbaserad sås som passar till sallad, rotfrukter, wraps och ris.

Ingredienser
1 paket krossade tomater
4-5 selleristjälkar
0,5 pressad citron
Färsk basilika
Salt, peppar

Gör så här
Skölj och skär sellerin i små bitar. Lägg ner alla ingredienser i en mixer och mixa. Färdigt!

Recept: Ida Warg

Foto: Idawarg.se

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Petra Tungården
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
34 kvadrat
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Emma Danielsson
Mode
Pamela Bellafesta
Man
Niklas Berglind