Thai-inspirerad buddha bowl
Varva varmt rött ris med böngroddar, rivna morötter och rödkål, kinesisk gräslök (går lika bra med skivad sallads- eller vårlök) och krossade jordnötter i en skål. Toppa med jordnötssås och du får en Pad Thai-liknande rätt!
Jordnötssås
1 konserv kokosmjölk
1,5 dl naturellt jordnötssmör
0,5 dl kokossocker
0,5 dl vatten
2 msk sojasås (Tamari, om du vill göra såsen glutenfri)
2 msk vit- eller äppelcidervinäger
2 tsk sesamolja
2 tsk röd currypasta
Gör så här
Blanda alla såsingredienser i en kastrull och värm på medelvärme. Koka upp såsen och låt den sedan puttra på svagare värme i cirka 5 minuter under omrörning.
Recept: Leelalicious.com
Foto: Leelalicious.com
Thai-inspirerad buddha bowl
Varva varmt rött ris med böngroddar, rivna morötter och rödkål, kinesisk gräslök (går lika bra med skivad sallads- eller vårlök) och krossade jordnötter i en skål. Toppa med jordnötssås och du får en Pad Thai-liknande rätt!
Jordnötssås
1 konserv kokosmjölk
1,5 dl naturellt jordnötssmör
0,5 dl kokossocker
0,5 dl vatten
2 msk sojasås (Tamari, om du vill göra såsen glutenfri)
2 msk vit- eller äppelcidervinäger
2 tsk sesamolja
2 tsk röd currypasta
Gör så här
Blanda alla såsingredienser i en kastrull och värm på medelvärme. Koka upp såsen och låt den sedan puttra på svagare värme i cirka 5 minuter under omrörning.
Recept: Leelalicious.com
Foto: Leelalicious.com
Sushi bowl
Ingredienser
1,5 dl brunt ris
1 mediumstor gurka, i tunna skivor
1 avokado, urkärnad i tunna skivor
1 dl skalade edamamebönor
1 dl grovt rivna morötter
1,5 msk inlagd ingefära
100 g rökt lax, i små bitar
1 msk sesamfrön
1 ark nori, i tunna remsor
1 tsk wasabi-pasta
0,5 dl risvinäger
2 msk sojasås (tamari om du ska göra den glutenfri)
Gör så här
1. Koka riset och låt det svalna.
2. Blanda riset med gurkan, avokadon, edamamebönorna, morötterna, ingefäran, den rökta laxen och sesamfröna i en stor skål.
3. Vispa ihop wasabin, risvinägern och sojan i en liten skål.
4. Häll dressingen över den stora skålen och toppa med nori innan servering.
Recept: Dailyburn.com
Foto: Dailyburn.com
Sushi bowl
Ingredienser
1,5 dl brunt ris
1 mediumstor gurka, i tunna skivor
1 avokado, urkärnad i tunna skivor
1 dl skalade edamamebönor
1 dl grovt rivna morötter
1,5 msk inlagd ingefära
100 g rökt lax, i små bitar
1 msk sesamfrön
1 ark nori, i tunna remsor
1 tsk wasabi-pasta
0,5 dl risvinäger
2 msk sojasås (tamari om du ska göra den glutenfri)
Gör så här
1. Koka riset och låt det svalna.
2. Blanda riset med gurkan, avokadon, edamamebönorna, morötterna, ingefäran, den rökta laxen och sesamfröna i en stor skål.
3. Vispa ihop wasabin, risvinägern och sojan i en liten skål.
4. Häll dressingen över den stora skålen och toppa med nori innan servering.
Recept: Dailyburn.com
Foto: Dailyburn.com
Veggie bowl
Ris i botten, sedan gurka som marinerats i soja, vitlök, vitvinsvinäger, limesaft, salt och peppar. Lägg till persimon, morot, salladslök, koriander, avokado och sesamfrön. Servera med en sås på jordnötssmör, soja, vitlök, agave, olivolja, limesaft och koriander.
Recept: Flora Wiström
Foto: Flora.metromode.se
Veggie bowl
Ris i botten, sedan gurka som marinerats i soja, vitlök, vitvinsvinäger, limesaft, salt och peppar. Lägg till persimon, morot, salladslök, koriander, avokado och sesamfrön. Servera med en sås på jordnötssmör, soja, vitlök, agave, olivolja, limesaft och koriander.
Recept: Flora Wiström
Foto: Flora.metromode.se
Salmon bowl
Varva sesampanerad lax, riven rödbeta, pumpakärnor, tomat med havssalt, broccoli och hampafrön, stekt ägg och glasnudlar med chiliflakes.
Recept: Sara Rönne
Foto: Traningsgladje.metromode.se
Salmon bowl
Varva sesampanerad lax, riven rödbeta, pumpakärnor, tomat med havssalt, broccoli och hampafrön, stekt ägg och glasnudlar med chiliflakes.
Recept: Sara Rönne
Foto: Traningsgladje.metromode.se
Buddha bowl med sötpotatis
Ingredienser
0,5 sötpotatis, i bitar
10 grön sparris
ca 120 g spenatblad
1 dl kokt quinoa
1 dl kokta kidneybönor
1 avokado, hackad
1 tomat, hackad
Dressingen:
4 msk tahini
2 msk citronjuice
1 msk sojasås (tamari om du vill göra den glutenfri)
1 msk lönnsirap
4 msk vatten
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Ugnsbaka sötpotatisen och sparrisen i 30-40 minuter tills de är mjuka.
3. Dressingen: Mixa alla ingredienser till en len sås.
4. Lägg spenaten i en skål och tillsätt resten av ingredienserna på toppen: quinoan, bönorna, sötpotatisen, sparrisen, avokadon och tomaterna. Häll över dressingen och blanda om försiktigt.
Recept: Simpleveganblog.com
Foto: Simpleveganblog.com
Buddha bowl med sötpotatis
Ingredienser
0,5 sötpotatis, i bitar
10 grön sparris
ca 120 g spenatblad
1 dl kokt quinoa
1 dl kokta kidneybönor
1 avokado, hackad
1 tomat, hackad
Dressingen:
4 msk tahini
2 msk citronjuice
1 msk sojasås (tamari om du vill göra den glutenfri)
1 msk lönnsirap
4 msk vatten
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Ugnsbaka sötpotatisen och sparrisen i 30-40 minuter tills de är mjuka.
3. Dressingen: Mixa alla ingredienser till en len sås.
4. Lägg spenaten i en skål och tillsätt resten av ingredienserna på toppen: quinoan, bönorna, sötpotatisen, sparrisen, avokadon och tomaterna. Häll över dressingen och blanda om försiktigt.
Recept: Simpleveganblog.com
Foto: Simpleveganblog.com