Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Därför är ångkokning det nyttigaste sättet att tillaga grönsaker

Ångkokning är det tillagningssätt som bäst bevarar och boostar grönsakernas näringsämnen, visar en forskningsstudie. 

Foto: Pexel

Brasilianska forskare gick igenom och jämförde 21 forskningsrapporter för att analysera hur grönsakers näringsvärden påverkas av olika tillagningssätt. De tittade på antioxidant-nivåer och ämnen som kan motverka cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, benskörhet och neurodegenerativa sjukdomar

De flesta tillagningsmetoderna, som stekning, ugnsbakning och mikrovågsugn, visade sig bryta ner grönsakernas membran och även en del av antioxidant-innehållet. Och när du kokar dina grönsaker kan ännu mer av de cellskyddande antioxidanterna försvinna genom att de bryts ner i det varma vattnet. Då är ångkokning ett bättre val för dina broccolibuketter och gröna ärter. Enligt studien ökar polyfenolinnehållet med 52 procent i grönsaker som ångkokas tack vare den varsamma upphettningen och det faktum att grönsakerna inte sänks ner i vatten under tillagningen. Polyfenoler är en typ av antioxidanter som kan motverka cancer, hjärt-kärlsjukdomar och andra hälsoproblem.

Men om du ändå väljer att slänga grönsakerna i pannan, in i ugnen eller på grillen (för det är ju fortfarande både nyttigt och gott trots färre antioxidanter) så rekommenderar forskarna att undvika långa tillagningar i höga temperaturer, för då försvinner ännu fler antioxidanter. Behåll lite krispighet och investera i en enkel ångkokare i bambu är våra hetaste tips!

Källa: Menshealth.com

Ångkokare Bambu 20 cm - Kitchen Craft KÖP

Ångkokare Bambu 20 cm - Kitchen Craft

Klassisk asiatisk ångkokare tillverkad i bambu. Placeras ovanpå ett kokkärl så att ångan passerar genom den gallerförsedda bambubehållaren.

Pris: 229 kronor.

Finns även att köpa hos Amazon!

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!