Hälsa

Forskning: Din hjärna avgör om du är morgon- eller kvällsmänniska

Vi är oftast rätt säkra på om vi är morgon- eller kvällsmänniskor. Så säkra att det tenderar att ibland bli ett signum och en del av vår personlighet. Men varför är det så, att vi är just det ena eller andra? En studie från förra året ger oss svaret!

Foto: IBL

Har du fruktansvärt svårt att komma upp på morgonen och har en tendens att bli smått irriterad på personer som kvittrar av glädje den tiden på dygnet? Då är du troligtvis en kvällsmänniska. Känner du istället att morgonen är de bästa timmarna på dagen och sen lyckas du alltid somna i soffan lagom till att ditt favoritprogram börjar vid 21? Då är du säkert en morgonmänniska. Vilken grupp du tillhör är relativt enkelt att avgöra men frågan om varför just du tillhör skaran av morgon- eller kvällsmänniskor kan kännas oklart. Förra året publicerades dock en studie som ger dig svaret på just denna fråga.

Studien genomfördes på Helsingfors Universitet där 170 personer i 17-årsåldern deltagit. Undersökningen gick ut på att ungdomarna fick besvara ett formulär som avgjorde om de är pigga på morgonen eller kvällen. Sedan mättes deras hjärnaktivitet medan de sov och det som mättes var så kallade sömnspindlar, vilket är små utbrott av aktivitet i hjärnan. Undersökningen visade att det går att koppla hjärnaktivitet till huruvida en person är en morgon- eller kvällsmänniska. De som är pigga på morgonen hade färre sömnspindlar under natten, alltså mindre aktivitet. De blev också färre och inte lika intensiva när morgontimmarna närmade sig. Studien visade också att om du är pigg på morgonen eller på kvällen är något som inte brukar förändras med tiden eftersom att det är biologiskt, dock kan vissa bli mer morgonpigga på äldre dagar. Sömnspindlarna påverkar inlärningsförmågan och det är något forskarna fortsätter att studera.

Källa: Elle

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!