Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

År 1967 var Kathrine Switzer den första kvinnan att genomföra Boston Marathon. Att

Hälsa

Första kvinnan i Boston Marathon återvände efter 50 år – Kathrine Switzer mötte folkets jubel för sin kamp

År 1967 var Kathrine Switzer den första kvinnan att genomföra Boston Marathon. Att hon knappt tog sig över mållinjen den gången hade ingenting med hennes form att göra – arrangörerna och andra löpare försökte förhindra henne från att springa. Nu 50 år senare stod 70-åriga Kathrine på startlinjen igen, för allas rätt till att springa. 

Foto: Flickr & All Over Press
Källa: Runner’s World

I måndags den 17:e april gick startskottet för ett av världens mest kända maratonlopp, Boston Marathon. Boston-debutanterna Geoffrey Kirui och Edna Kiplagat var snabbast över mållinjen, men den löpare som fick allra mest uppmärksamhet var Kathrine Switzer som redan för 50 år sedan sprang det prestigefyllda loppet. Då, 1967, anmälde hon sig som ”K.V. Switzer” för att arrangörerna inte skulle förstå att hon var kvinna, eftersom loppet bara var tillåtet för män. Kathrine startade och lyckades ta sig i mål, trots att tävlingsledaren försökte slita av hennes nummerlapp och få henne att avbryta loppet. Kathrine var fast besluten om att kvinnor bör få tävla och springa långlopp på samma villkor som män – en hjärtefråga som hon har fortsatt att kämpa för sedan dess.

När den 70-åriga maratonlegenden återvände till årets Boston Marathon gjorde hon det tillsammans med medlemmar i nystartade organisationen 261 Fearless, där ”261” syftar på numret som prydde Kathrines nummerlapp för 50 år sedan. Kathrine bar såklart samma nummer även i år – men den här gången sprang hon med andra kvinnor, fick möta folkets jubel istället för arga arrangörer och hon genomförde loppet på 4:44:31. Heja Kathrine!

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Ida Warg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Man
Niklas Berglind