Hälsa

Fräsch och färgglad höstsallad

Vill du ha mer färg i höstmörkret så är ett tips att liva upp tallriken med en färgglad sallad. Denna höstsallad är perfekt som lunch eller lätt middag och är gjord på  svartkål, stekt sötpotatis, rostade valnötter, rårörda tranbär och hemmagjord senap.

Ingredienser 

Svartkålsblad
Sötpotatis
Tranbär
Valnötter
Örtsalt
Svartpeppar
Kokosolja att steka i

 

Gör så här:

1. Skala sötpotatisen och använd en osthyvel, potatisskalare eller mandolin för att få tunna skivor. Ha lite kokosolja i en stekpanna och låt pannan bli riktigt varm. Lägg i sötpotatisen och sänk till medelvärme. Vänd på potatisen efter en stund. Kryda med örtsalt och svartpeppar. Om du vill kan du sänka sänka temperaturen till väldigt låg värme och låta den ligga länge, ju längre den ligger desto krispigare blir den.
2. Stek stedan svartkålsbladen i kokosolja på medelvärme tills dom fått lite färg och blivit krispiga. Vänd dom då och då. Salta med örtsalt. Du kan också göra dom i ugnen (se recept längst ned).
3. I med valnötter i en stekpanna och låt dom rostas lite också.
4. Under tiden lägger i tranbär med en skvätt vatten och några nypor kokossocker eller agave sirap i en kastrull och låter det sjuda ihop en snabb sväng.
5. Servera sedan alla komponenter till salladen med din hemmagjorda senap, se recept nedan.

 

Tips

Du kan även använda grönkål istället för svartkål, lingon istället för tranbär och pumpa eller morot istället för sötpotatis.

 

Fri från:

Glutenfri, mejerifri, raffinerat sockerfri, äggfri och kan enkelt göras nötfri genom att byta ut valnötterna mot t.ex solros – eller pumpakärnor.

 

Ingredienser hemmagjord senap

2 påsar gula senapsfrön
2 msk senapspulver
3/4 tsk flingsalt
1 knivsudd pressad vitlök, kan uteslutas
1 krm cayennepeppar
1 1/2 – 2 msk vitvins – eller äppelcidervinäger
1 1/2 msk rapsolja
1 msk kokossocker
1 msk agave sirap
1 nypa gurkmeja, kan uteslutas, mest för färgens skull

 

Gör så här:

Lägg sensapsfröna i en skål. Koka upp några dl vatten som du slår över fröna i skålen så att det täcker. Låt stå och dra i någon timme eller två. Häll sedan av vattnet och mixa med resterande ingredienser till en krämig senap, du väljer själv hur grova senapsfrön du vill ha kvar. Smaka av och ha eventuellt i mer syra, sötma, sälta eller hetta.

 

Tips

Du kan även blanda i bruna senapsfrön, det är väldigt fint.

 

Fri från

Glutenfri, raffinerat sockerfri, äggfri, mejerifri, nötfri.

 

Svartkålschips med smak av curry

Ingredienser

Svartkål
Olja, t.ex olivolja eller kokosolja
Örtsalt
Peppar
Citron
Agave sirap eller honung, alt. annan valfri flytande sötning
Curry
Spisummin

 

Gör så här: Sätt ugnen på 200 C. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda olja och kryddor efter behag i en liten skål. Skär bort den grövre lite trådiga mittvenen från svartkålen. Skär bladen som blir kvar i mindre bitar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper, pensla lite av krydd – och oljeblandningen på dom. Massera gärna in oljan och kryddorna så att chipsen får ordentligt med smak. Sprid ut dom på plåten och grädda i 10-15 minuter eller tills dom fått en krispig yta. Ät som dom är eller servera som topping på en maträtt t.ex.

 

Ett tips är att inte ha för många chips åt gången på plåten, då blir dom klar snabbare och blir även krispigare.

 

Mer goda recept: Krämig Svartpepparglass- söt och het på samma gång

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!