Hälsa

Julen är inte härlig för alla – så kan du hjälpa och stötta barn i jul

Många börjar längta efter julen tidigt, inte minst under 2020 när de flesta behöver något att se fram emot. Men det är inte alla som förknippar julen med något positivt – tvärtom. Vi har listat vad du kan göra för att hjälpa utsatta barn och ungdomar inför och under julen.

Foto: Unsplash

Det kan finnas många anledningar till att julen inte väcker positiva känslor för alla. Medan en del förknippar julen med lugn, ledig tid och härligt umgänge med familjen så ser andra framför sig ett ökat umgänge med en destruktiv familj med mycket bråk, missbruksproblem eller kanske ensamhet. Barnens rätt i samhället (Bris) skriver på sin hemsida att de 2018 hade ungefär 1 000 kontakter med barn som själva sökte stöd hos dem inför julen. Många oroade sig om ensamhet och bråk hemma under julledigheten – något som riskerar att förvärras för barnet när skolan är stängs och kontakten med andra, både vuxna och barn, minskar.

– Barn som mår dåligt, som är utsatta i familjen eller har föräldrar som dricker för mycket har det så alla dagar om året, inte bara på julafton. Men det kan bli extra jobbigt just då eftersom många bär på förväntningar och hoppas att julen ska bli bra, skriver Sara André som är kurator på Bris.

De listar också några tips på vad du som misstänker att barn far illa av vuxnas drickande:

1. Våga vara den som gör något

Utgå inte från att någon med närmare relation till barnet än du själv redan har agerat på situationen. Har någon annan redan visat omsorg gör det ingenting.

2. Du behöver inte lösa allt på en gång

Det som ofta gör störst skillnad för barnet är inte att du försöker lösa allt utan att du finns tillgänglig. Att du frågar hur det är och stannar upp och lyssnar på svaret är viktigt för att barnet ska känna sig sett.

3. Våga fråga (och fråga igen)

Våga fråga hur barnet har det. Får du inget svar direkt, fråga igen. Många barn tycker det är svårt att berätta med en gång. Det är också vanligt att barn känner skuld för den vuxnes drickande eller vill skydda genom att inte berätta för utomstående hur det egentligen är hemma.

4. Var lugnet i stormen

För många barn som lever i närheten av en vuxen som dricker för mycket är det oförutsägbarheten i tillvaron som skrämmer mest. Du kan göra skillnad bara genom att vara du – en vuxen att lita på. Försök att behålla ditt lugn när och om barnet väljer att berätta för dig hur hen har det.

Vill du göra något för barn som på ett eller annat sätt är utsatta under julen? Här listar vi några initativ och organisationer du på ett eller annat sätt kan stötta:

Bris

Barnens rätt i samhället är en viktig röst, både för utsatta barn och i samhällsdebatten, men finansieras trots det genom bidrag från privatpersoner och företag. Hit kan barn och ungdomar vända sig klockan 9–12 och 14–21 alla dagar, året runt, genom att ringa 116 16 eller chatta på deras sajt. Det går också att maila till Bris. Du som vill stötta Bris fortsatta arbete kan bland annat bli månadsgivare eller skänka en julgåva – läs mer här.

Ensam gran söker klappar

Förra året lämnades 53 711 julklappar in på hotellkedjan Nordic Choices hotell, julklappar som sedan skänks till stödorganisationer som delar ut dem till barn i närområdet (till exempel lokala kvinnohus och kvinnojourer, Frälsningsarmén, Svenska Kyrkan och Röda Korset). Du kan lämna in julklappen, som ska vara nyinköpt och något som du tror att barn vill ha, mellan 1–16 december på många av kedjans hotell – läs mer här.

Frälsningsarmén

Frälsningsarmén finns i drygt 90 städer eller kommuner runtom i Sverige och stöttar såväl unga som gamla på olika sätt, och i år gör de en extra stor insats för att hjälpa utsatta både ekonomiskt och med gemenskap. Du kan enkelt skänka en summa genom Swish eller med kort – läs mer här.

Frälsningsarmén äger dessutom second hand-kedjan Myrorna, så när du handlar där går överskottet till Frälsningsarméns arbete. Nu kan du även handla från Myrorna online – se mer här.

Stockholms Stadsmission

Du kan skänka julklappar till både barn och unga och personer i hemlöshet, mat (som uppfyller vissa krav) samt stötta Stadsmisissionens arbete ekonomiskt på olika sätt – läs mer här.

Giving People

Organisationen Giving Peoples mål är att hjälpa barn och barnfamiljer i ekonomisk utsatthet, samt förhindra att de hamnar i fattigdom. Du kan stötta arbetet på olika sätt, till exempel genom att skänka pengar motsvarande en matkasse varje månad, bli givare som kopplas ihop med en familj i ditt närområde som är i behov av mat, kläder eller andra förnödenheter.

Mentor Sverige

Vill du hjälpa även på lång sikt? Organisationen Mentor Sverige matchas du som blir godkäns som mentor med en tonåring som är mellan 13 och 17 år gammal. I det individuella mentorprogrammet ses ni under 6 månader och gör olika saker: allt från att träna tillsammans eller fika till att gå på bio eller utställningar – läs mer här. Du kan också bli jobbmentor och inspirera unga under en halvdag – läs mer här. Du kan även stötta Mentor Sveriges verksamhet genom en julgåva – läs mer här.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!