Hälsa

Middagstips: Hälsoprofilernas veckomatsedel med goda och nyttiga recept

Den här veckans meny bjuder på en skön mix av asiatiska kryddor och svensk husmanskost med inslag av ägg och avokado – på fredagspizzan!

 

Mer recept: Här hittar du alla tidigare veckomenyer!

Måndag:

Måndag: "Hur bra som helst"-Hannas Krämiga gryta med asiatiska smaker 

Den här wooken är väldigt enkel att slänga ihop och passar lika bra till vardags som fest.

Ingredisenser:

1-2 portioner
1 dl fet kokosmjölk
1 msk jordnötssmör
200 g kokta kikärtor
1-2 tsk röd curry pasta
1 citrongrässtång
1 tsk färsk riven ingefära
1 vitlökslyfta, pressad
1/2 dl vitkål, fint riven
Örtsalt efter behag1/2 paprika, skuren i tunna bitar
1/2 dl rödkål, strimlad
Valfria nudlar, t.ex glasnudlar, shiratakinudlar eller risnudlar
Kokosolja att steka i

Topping:
Lime att pressa på
Färsk koriander
Rå broccoli
Färsk persilja

Gör så här:

1. Skala bort de yttre lagren på citrongrässtången tills du kommer in till den mjukare kärnan. Slå lite lätt på den med skaftet på kniven eller med en mortel. Den nedre vita delen av stammen hackar du fint och kan använda som den är i maten. Den gröna stammen kan du låta koka med i grytan men fiska upp den innan servering, den är för seg för att äta men innehåller en massa härlig smak.
2. Stek vitlök, kikärtor, curry pasta, citrongräs, ingefära och vitkål i kokosolja i en stekpanna. Ha därefter i jordnötssmör och kokosmjölk. Rör ihop till en krämig sås och låt stå och småputtra några minuter. Smaka av med salt.
3. Stek paprikan och rödkålen i lite kokosolja i en stekpanna tills dom fått färg.
4. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
5. Lägg upp nudlarna på en tallrik, lägg sedan på den krämiga grytan och toppa med lite lite limesaft, koriander, persilja, krispig rå broccoli och den stekta paprikan och rödkålen.

Fri från: Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri,utan ägg. Du kan utesluta jordnötssmöret om du vill göra den nötfri, ett alternativ är då solroskärnesmör.

Nästa bild
Tisdag: Foodjunkie-Editas Pasta tuno

Tisdag: Foodjunkie-Editas Pasta tuno

En burk tonfisk
ca 1/2 dl mayonäs
1/2 citron + rivet skal
1 bit hackad purjelök
4 msk kapris
några jalapeno
svart peppar
salt
Blanda ihop det och smaka av med peppar och salt. Koka upp pasta och ägg. Gott med ruccola och balsamico till.

Nästa bild
Onsdag: PT-Fias Köttbullar med klyftpotatis och lingonsylt 

Onsdag: PT-Fias Köttbullar med klyftpotatis och lingonsylt 

Klyftpotatis:
Dela potatisar i klyftor och strö över en smord form. Strö över olivolja, timjan, flingsalt och peppar. Ställ i ugnen i ca 20-25 min på ca 225 grader.

Köttbullar:
Rör ihop köttfärsen med 1-2 ägg, pressad vitlök och örtsalt/svartpeppar.

Rulla till bollar och stek i smör tills de fått färg och blivit genomgräddade. Lägg i en form och gör såsen direkt i pannan för att få smaken av köttet. Häll ner grädde, creme fraiche, soja, kryddor och låt koka upp under omrörning.

Häll såsen över köttbullarna och täck med folie.

Lingonsylt:
Häll upp lingon i en kastrull, gärna tinade, och låt koka upp under omrörning. Stäng av plattan efter 1-3 min och rör ner valfri sötning. Som honung, mixade dadlar, kokossocker etc.

Svalna omgående genom att ställa kastrullen i kallt vatten och häll upp i en rengjord burk.

Nästa bild
Torsdag: Fannie Redmans Proteinkesoplättar

Torsdag: Fannie Redmans Proteinkesoplättar

Blanda;

1 ägg
250g Keso
1 msk fiberhusk
Vaniljpulver (efter tycke) och lite salt

Stek i kokosolja

Nästa bild
Fredag:

Fredag: "Träningsglädje"-Saras Pizza med ägg och avokado 

Pizzadeg (med gluten) så blandar du ihop 4 dl vetemjöl, ca 2 tsk bakpulver, 2.5 msk olivolja och 1.5 dl kallt vatten.

Rör ihop och tryck ut till två pizzarundlar som du lägger på bakplåtspapper.

På min senaste pizza hade jag en bas gjord på tomatpuré, crème fraîche och massor av basilika. Jag strösslade över cheddarost och skivad avokado, röd lök och så knäckte jag ett ägg i mitten. Ägg på pizza är genialiskt. Varför har inte alla pizzor det?

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!