Hälsa

Våld i hemmet har ökat under corona – så gör du om du är utsatt

I många länder har det varit en tydlig ökning med anmälda fall under Corona och mörkertalet har varit, och är fortfarande, stort. Redan i våras varnade kvinnorättsorganisationer för att utvecklingen kunde bli densamma här och nu pekar mycket på att våldet mot kvinnor och barn har ökat även i Sverige. Är du eller någon du känner utsatt hittar du nedan information om hur du anmäler! 

Foto: Unsplash

Runt om i världen ökar ständigt larmen om att kvinnor blir utsatta för våld av män i nära relationer i ännu större utsträckning än tidigare, något som många härleder till att de flesta spenderar mer tid hemma på grund av coronaviruset. FN:s organ UN Women gör uppskattningen att våld i hemmet har ökat med så mycket som 30 % runtom i världen under pandemin. Mest tydligt blir det där människor lever i trångboddhet och under svåra förhållanden och överlag så har det blivit lättare för förövare att utöva kontroll och makt över partnern, enligt UN Women.

Efter att det första utegångsförbudet i Spanien i våras hade varat i tre veckor började man märka att kvinnor sökte sig till apotek, nästintill de enda butikerna som var öppna, för att få hjälp och söka skydd från sina män. Kort därefter hände samma sak i Frankrike. Då uppmärksammades detta världen över och ett kodord som kvinnor kan säga till personal spred sig. Europeiska kvinnorättsorganisationer varnade då för att utvecklingen kunde bli densamma på flera platser i världen.

– Det har alltid funnits våld i hemmet, men krisen gör allt värre. Karantänen gör att kvinnor inte kan fly från sina våldsamma män i hemmet. Samtidigt har flera studier visat att kriser som orsakar psykisk stress kan öka aggressiviteten, vilket visades exempelvis under den ekonomiska krisen 2008. Även fotbollsturneringar har i studier visat sig ökat våld i hemmet, säger Simona Ammerata, som jobbar på ett skyddat kvinnoboende i Rom, till CNN.

Enligt UN Women utsätts så många som en tredjedel av världens alla kvinnor för våld under sin livstid, och i många länder är kvinnor ännu mer utsatta än i andra. Till exempel frias i 37 länder våldtäktsförövare om de är gifta med offret eller gifter sig med offret efteråt, och hela 750 miljoner kvinnor världen över har blivit bortgifta som barn (alltså under 18 år).

Problemet med mäns våld mot kvinnor går alltså åt helt fel håll. Är du, eller någon du känner, utsatt för våld i hemmet ska du söka hjälp direkt.

Så söker du hjälp:

  • Om du behöver akut hjälp ska du alltid ringa polisen på 112. Du kan anmäla mindre akuta brott på telefonnummer 114 14. På polisens hemsida kan du också läsa om hur du gör för att anmäla olika brott, som till exempel hedersrelaterade brottbrott i nära relationmisshandelmänniskohandel och sexualbrott.
  • Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för våld och hot. Du kan ringa deras nationella stödtelefon på 020-50 50 50 (samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen).
  • Hos ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer) hittar du en jour nära dig.
  • På Tjejouren.se hittar du alla tjej-, trans- och ungdomsjourer i Sverige.
  • Även hedersvåld och kontroll över familjemedlemmar riskerar att öka när fler är hemma mer. På UMO.se hittar du information om vad hedersrelaterat våld och förtryck är, var du kan vända dig om du själv är utsatt eller om du funderar på om du (mer eller mindre frivilligt) själv utövar hedersförtryck.
  • Jagvillveta.se hittar du som är barn (till och med 17 år) information om dina rättigheter.

 

Källa: CNN, Aftonbladet, UN Women, DN

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!