Home

Designklassisker och originella detaljer samsas i Köpenhamns finaste tvåa

Marie Jedig älskade sina handväskor och skor, men fick plötsligt upp ögonen för helt nya stilikoner – Arne Jacobsen, Poul Kjærholm och Gubi.

Modebloggaren Marie Jedig var bara 23 år gammal när hon köpte den klassiska fåtöljen Ägget. Investeringen vittnar om hennes mycket medvetna förhållande till designarv och hållbarhet, och medan de flesta jämnåriga lever med second-hand och Ikea har hon inrett en tre-rumslägenhet i centrala Köpenhamn med en imponerande samling nya och antika möbelklassiker. I tvaån i Köpenhamn finns det bara plats för designklassiker

Eklektisk Vardagsrum by Fotograf Camilla Stephan

 

– Jag har köpt alla möbler själv och är förbaskat stolt över att ha skaffat mig en sådan vacker samling möbler vid en så ung ålder. Ägget är ett bra exempel på en möbel jag alltid velat äga, och som faktiskt var den första möbel jag köpte till lägenheten, säger hon.

Det kom som lite av en överraskning att Marie Jedig skulle bli så intresserad av inredning och möbler.

– Innan jag flyttade hemifrån vid 17-års ålder gick alla mina besparingar till dyra väskor, men plötsligt fick jag en större tillfredsställelse av att investera i designklassiker. Att investera i en läcker möbel ger en speciell känsla och jag får inte lika dåligt samvete som när jag spenderar mycket pengar på en tröja eller ett par skor, säger Marie.

– Jag skulle hellre köpa antika och återvunna möbler än springa till Ikea. Det är mycket mer historia, själ och personlighet i gamla möbler.

HUSESYN
Här bor: Marie Jedig, 24, och hennes partner, som bor här på deltid.
Yrke: Modebloggare på mariejedig.com. Vid sidan av bloggen har hon arbetat på boken “NU”, en självbiografisk stilguiden med fokus på
kärlek, resor, kreativitet, inspiration och naturligtvis mode.
Läge: Hyreslägenheten ligger på Nørreport i centrala Köpenhamn.
Storlek: 120 kvadratmeter; tre sovrum, stort kök och badrum.

Eklektisk Vardagsrum by Fotograf Camilla Stephan

– Utan jämförelse är ananaslampan från Maison Charles det vackraste jag äger! Den var svindyr, men jag hade önskat mig den i hundra år. En dag bestämde jag att det var dags att köpa den. Jag har inte ångrat det en sekund.

Trots att vardagsrummet i hög grad påverkas av det faktum att Marie älskar klassiska möbler, är stämningen varm och lite oförutsägbar. Känslan skapas av blommorna, lamporna, konsten i form av Lucian Freud affischer, och de antika kuddarna, som ger nytt liv till de välbekanta möblerna.

– Det finns goda anledningar till varför en möbel kan vara populär i så många år. Det handlar naturligtvis om att konstruktionen är unik och tål att användas och tittas på i många år. Jag älskar dessutom de klassiska möblerna som en kontrast till lite mer udda och personliga detaljer.

 

Skandinavisk Vardagsrum by Fotograf Camilla Stephan

Hon följer inte en viss typ av inredningsstil.

– Man kan säga att jag inte försöker skapa en stil, men stilen blir till genom mina preferenser. I vardagsrummet var det viktigt att få plats med mycket folk samtidigt som jag skulle kunna sitta här och äta frukost och arbeta, säger hon.

Myshörnan har liksom resten av hemmet rena linjer kombinerat med överraskande färger.

– Jag är mycket för naturliga färger och ett övergripande monokromt uttryck, men har lagt till lite starka accentfärger för att skapa kontrast och liv, säger hon.

Shabby chic-inspirerad by Fotograf Camilla Stephan

 

Marie sitter i Ägget, som hon köpte när hon var 23 år gammal. En dyr möbel som hon länge hade drömt om, men aldrig trodde att hon skulle lyckas köpa så tidigt. Vanligtvis är hon ganska spontan när hon shoppar och tillbringar mycket tid på online-auktioner som Lauritz.

– Jag är väldigt impulsivt lagd. Jag kan ha sparat ihop till en specifik möbel under en lång tid, men om jag plötsligt hittar en annan möbel som jag gillar så lägger jag istället alla mina pengar på den, säger Marie, som kryddar det rena, arkitektoniska uttrycket med massor av kaktusar, blommor och gröna växter.

– Eftersom jag bor ensam, för det mesta i alla fall, och jobbar hemifrån, är det viktigt för mig att ha liv omkring mig. Och växter och blommor tillför det där lilla extra.

Eklektisk Förvaring & garderob by Fotograf Camilla Stephan

 

I sovrummet har hon skapat liv och personlighet genom att hänga kläder på en öppen klädställning och på en skyltdocka. Dessutom har hon plockat in massor av växter, en orientalisk matta och en gammal byrå prydd med högar av tidningar.

Tidningshögarna innehåller massor av modemagasin så klart.

– Jag inspireras mycket av modevärlden i allmänhet, och sedan har jag väninnor med galet god smak, vilket naturligtvis påverkar mig också.

Överallt i hemmet har hon satt sin egna finurliga prägel med stilleben av noggrant utvalda objekt – ofta är det lite roliga saker som en guldig ananas eller dödskallar. Om man frågar vad hennes hem avslöjar om henne, blir svaret:

– Jag tror det beskriver mig ganska väl. Som en estetiskt tänkande människa, men med en förkärlek för det lite äventyrliga.

Badrummet var redan renoverat i en vit, tidlös stil.

– Jag älskar min hyresvärd som har försett lägenheten med ett badkar med tassar.

Shabby chic-inspirerad Kök by Fotograf Camilla Stephan

 

Lägenhetens största rum utgörs av ett kök (som hon ogillar och drömmer om att byta ut) och tre stora fönster som lyser upp matplatsen. Här har hon också inrett två myshörnor.

– Jag spenderar mycket tid här eftersom matlagning har blivit ett stort intresse för mig. Det är också här jag brukar sitta med mina gäster innan en utekväll, eller om vi bara ska ta en kopp kaffe i närområdet.

Den största utmaningen i lägenheten är att det inte är självklart vilket rum som är till för vilken funktion. Därav har Marie flyttat runt sovrummet lite då och då. Och för närvarande har hon även sitt kontor i sovrummet.

Shabby chic-inspirerad Arbetsrum by Fotograf Camilla Stephan

 

– Jag har svårt för mjuka möbler, och därför är sängen min absoluta hat-möbel rent estetiskt, hur dumt det än låter. Av samma skäl är det viktigt för mig att resten av rummet reflekterar mig och har lite hårdhet, vilket är anledningen till att jag valt att kombinera sovrum och arbetsrum. Jag antar att det är ett väldigt stort nej i inredningsvärlden, men för mig är återigen arbetet inte någon last eller stressfaktor i mitt liv, och därför kan jag sova och arbeta i samma rum, säger hon.

Av: Karin Graabaek Helledie, Houzz.se
Foto: Camilla Stephan

För mer härlig inspiration:
Sätt stilen: Använd samma knep som inne för att göra uteplatsen perfekt
Dekorera ditt hem med en grafisk stil som är het i hela Norden
10 kakeltrick som gör ditt badrum unikt

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!