Karriär

Därför är den “orädda flickan” veckans viktigaste symbol för jämställdhet och kvinnligt ledarskap

Sedan 1989 har den klassiska tjurstatyn “Charging bull” stått vid Wall Street i New York. Nu utmanas den klassiska symbolen för det hårda klimatet i finansdistriktet av en liten – men orädd – flicka.

fearlessgirl_wallstreettjur_3Foto: REX
Källa: DN

Tidigare i veckan fick Wall Street-tjuren i Bowling Green Park på Manhattan sällskap av statyn “Fearless girl” som placerades öga mot öga med den ikoniska bronstjuren. Den cirka en meter höga flickan, med ett bestämt ansiktsuttryck och händerna i midjan, fick snabbt stor spridning i sociala medier då hon uppmärksammades i samband med internationella kvinnodagen den 8 mars. Syftet med flickstatyn är att belysa löneklyftan mellan män och kvinnor i finansvärlden och att få de stora börsnoterade företagen att inkludera fler kvinnor i sina bolagsstyrelser och på andra chefspositioner.

fearlessgirl_wallstreettjur_2

“Fearless girl” är skapad på uppdrag av investeringsrådgivarna State Street Global Advisors (SGA).

– Det är ett konstverk som påminner oss om att den arbetande kvinnan är här för att stanna och har tagit sin plats i nationens finansdistrikt, säger konstnären Kristen Visbal (som skapat statyn) i ett uttalande, skriver The New York Times.

Statyn har enligt de senaste uppgifterna endast tillstånd att stå kvar i en vecka men förhoppningsvis får den (precis som tjurstatyn) en permanent plats vid Wall Street.

fearlessgirl_wallstreettjur_1

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!