Mode

Carin Wester: “Jag är alltid supernervös innan visning”

carin wester
Flerfaldigt prisbelönade Carin Wester har tio år i gamet och designsamarbeten med bland andra Urban Outfitters och Weekday på cv:t. Efter en lång mammaledighet – som ärligt talat inte verkat innehålla så mycket ledig tid alls – är hon nu tillbaka med en sailorinspirerad kollektion.
 
Googleträffarna är få och relativt ouppdaterade när jag söker på en av Sveriges främsta designers Carin Wester. Detta gör mig nyfiken och jag väljer att fråga hur det kommer sig.
– Jag har varit på mammaledighet i nästan ett och ett halvt år vilket kanske förklarar en del av min frånvaro. Under det senaste året har vi även fokuserat på att utveckla vårt nätverk på sociala medier och istället kommunicerat den vägen. Det kan också vara en anledning till mindre träffar.
 
Men även om Carin har varit mammaledig har hon ändå valt att arbeta nästan lika hårt som innan.
– Eftersom jag alltid har varit mest kreativ under kvällar och nätter har det löst sig ganska enkelt under mammaledigheten och jag har kunnat fokusera på vårt barn på dagarna och mitt arbete på nätterna.
 
När vi ses är det snart augusti och bara ett fåtal veckor kvar innan Carin Wester intar scenen på Fashion Week Stockholm för att visa upp sin kollektion för SS 16. Hon beskriver den här tiden som hektisk men rolig för nu har hon extra många människor kring sig. När det är visning väljer nämligen både gamla anställda och praktikanter att hjälpas åt tillsammans med de åtta personer som arbetar i företaget idag.
 
Inspirationen hämtar Carin ofta utifrån sig själv och där hon befinner sig känslomässigt under designperioden.
– Det kan resultera i massor med roliga teman som vi sedan förtydligar under våra visningar. Annars brukar jag också inspireras av filmer och dokumentärer samt böcker och resor.
 
Vad kan vi besökare förvänta oss på Berns den 25 augusti?
– Kollektionen för SS16 har ett sailortema där vi mixat sjömannen med 60-talskvinnan. Vi har arbetat med både korta och långa A-linjeformer där stora mönster i starka färger får ta mycket plats. Vi har också arbetat fram olika strukturer, ytor och matelassering på tygerna för att skapa mer rörelse i kollektionen. Det kommer också visas oversizade detaljer med inspiration från en fiktiv sjöman. Färgerna går naturligtvis i olika blåa toner men också med en röd/rosa accent som genomsyrar hela kollektionen både i form av mönster och tyger.
 
Favoritplagget ur den kommande kollektionen är en matelasserad jacka med skärp i ett oversize-print som går i rött och rosa.
– Jackan har en a-linje form där materialet och printet får tala vilket passar till mycket av min annars svarta garderob.
 
Du har varit en del av den svenska modescenen i över tio år, blir du nervös innan visning eller har du vanan inne nu?
– Jag är alltid supernervös innan visning och förundras varje säsong över att det inte blir lättare. Men efteråt brukar jag känna mig lättad och glad.
 
När hon inte arbetar tillbringar hon mycket tid med sambo och dotter. Carin älskar även att laga mat, pyssla med blommor och göra saker som inspirerar henne. Och när jag frågar henne när hon är som lyckligast är hon snabb med sitt svar.
– När jag är med min familj.
 
Carin Wester
Ålder: 41
Bor: Södermalm i Stockholm
Gör: Creative director Carin Wester
Aktuell med: SS16-kollektion på Fashion Week Stockholm
 
 
Av: Elina Malm
Foto: Press

 
 
Läs även:
Sveriges främsta frisörer Erika Svedjevik, Tony Lundström och Antonio Axu tycker till om modeveckan 2015
Fashion Night – din inbjudan till modefesten

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!