Nöje

Godaste kladdkakan – här är de 8 bästa recepten

Idag, den 7 november, är det kladdkakans dag vilket vi självklart måste fira. Kladdkakan är ju en av våra mest älskade svenska kakor – både enkel att göra och otroligt god! Vi har samlat våra bästa recept och sammanställt dem till en ultimat kladdkakslista med allt från nyttiga till riktigt onyttiga alternativ. Allt som passar en kladdkaks-lover.

Foto: Foto: Cassandra Metro Mode

 

Kladdkaka med blåbär

Kladdkaka med blåbär

Har du blåbär i frysen och vet inte riktigt vad du ska göra? Då ska du baka Denna ljuvliga kladdkaksvariant med blåbär.

Ingredienser:

100 g smör
2 1⁄2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 ägg
4 msk torkat blåbärspulver
1 tsk vaniljsocker

Garnering:

Färska blåbär

Tips: servera med grädde eller vaniljglass

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175° och smält smöret. Rör ner socker och ägg och blanda samman.
2. Rör ner övriga ingredienser.
3. Häll smeten i en smord och bröad form (testa kokos istället för ströbröd).
4. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt sedan svalna.

Lingonfudge

Ingredienser:
1 burk kondenserad mjölk
400 g vit choklad
25 g smör
Smaksättning:

3-4 msk torkat lingonpulver
2,5 dl minimarsmallows
1 dl nötter

Gör så här:
1. Värm upp den kondenserade mjölken på svag värme (ska inte koka). Blanda sedan ner 300 g choklad.
2. Blanda ner minimarsmallows och lingonpulver och rör om så att allt blandas samman.
3. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsäkerform och häll över smeten. Hacka ner den sista vita chokladen och valfria nötter.
4. Låt stå i kylen över natten och skär upp i lagom storlek dagen efter.

Nästa bild
Kanelbullekladdkaka

Kanelbullekladdkaka

Missade du att fira kanelbullens dag? Inga problem. Med Sara Rönnes recept kan du slå två flugor i en smäll!

 

Gör så här:

1. Smält 150 gram smör i en kastrull och låt svalna.
2. Rör ihop 2.5dl mjöl, 2.5dl socker, 2 ägg, 1 msk kanel, en nypa vaniljpulver och ett uns salt i en bunke och tillsätt sedans möret.
3. Häll i bakplåtspappersklädd form och skjutsa in i 200 graders värme i ca 15-25 minuter.

Nästa bild
Kladdkaka i mugg

Kladdkaka i mugg

Har du egentligen jättebråttom men vill ändå njuta av godaste kladdkakan? Släng ner alla ingredienser i en mugg och micra! Den är dessutom nyttig och galet god.

 

Mug cake med banan och choklad
1 portion (normalstor kopp)

Ingredienser:
1 ekologisk mogen banan
1 ekologiskt ägg
1,5 msk kakao
0,5 dl hasselnötsmjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk flytande kokosolja
2 tsk sockerfri nutella (kan uteslutas)
1 tsk bakpulver
1 krm flingsalt

Gör så här:
1. Mixa ägg och banan med stavmixer till en fluffig smet. Tillsätt resterande ingredienser, utom nutella, och mixa ihop. Bananen gör smeten söt, men du kan också tillsätta lite sötning i form av honung eller stevia strö.

2. Smörj en kopp med lite kokosolja och klicka ner 1-2 teskeder nutella, häll därefter ner smeten i koppen.

3. Värm i mikrovågsugnen på full effekt i 1,5 – 2 minuter.

4. Toppa med till exempel hallon eller blåbär och ät direkt ur koppen eller servera på en tallrik.

Nästa bild
Kladdkaksbollar

Kladdkaksbollar

Så fixar du kladdkaksbolalr:

1. Baka en kladdkaka

2. Mixa till jämn smet med hjälp av stavmixer

3. Tillsätt citrusskal/nötter/krossad polka eller annan smaksättare

4. Låt smeten svalna i kylen innan du formar till bollar och rullar i det du vill, förslagsvis kakao, kokos eller krossade nötter.

Nästa bild
Sockerfri och glutenfri kladdkaka

Sockerfri och glutenfri kladdkaka

Det är ju trots allt bara måndag och vi skulle ju faktiskt börja våra nya liv idag eller hur? Anja Forsnors kladdkaka är glutenfri, sockerfri och hur god som helst. Så bra!

Kladdkaka
1 springform, 8-10 portioner
4 ägg
2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl stevia strö eller samma mängd motsvarande sötning
1 1/2 dl kallpressad kokosolja
2 msk rå kakao, vanlig kakao funkar lika bra
50 g mörk choklad
1 tsk vaniljpulver

till formen: kokosolja, riven kokos

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen tillsammans med sötning till en luftig smet. Smält kokosoljan tillsammans med den mörka chokladen i en kastrull och vispa ner i äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör till sist ner i smeten. Smörj en ugnssäker form med lite kokosolja och strö riven kokos (krossade nötter går lika bra) i formen så kakan lättare släpper från formen sen.

Grädda kakan mitt i ugnen i 10-12 minuter, ju kortare tid desto kladdigare kaka. Låt kakan stå en stund innan servering.

Nästa bild
Kladdig Kladdkaka utan socker

Kladdig Kladdkaka utan socker

En nyttig kladdkaka som bara smälter i munnen. Bjud på Foodjunkies goda kaka i kväll.

Ingredienser:

3 ägg
10 dadlar
2 dl mandelmjöl
5 msk kakao
1 dl kokosflingor
1/2 dl kokosolja
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
en nypa salt

Börja med att sätta ugen på 175 grader. Mixa dadlar och kokos. Häll i mjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt och blanda. Smält kokosoljan och häll ner i smeten med honung och ägg. Smörj formen med kokosolja.

Den ska bara vara i ugnen i ca 10 minuter så ha lite koll.

Toppa med kokosflingor och serverade med grädde.

Nästa bild
Kladdkaka med rocky road

Kladdkaka med rocky road

Det bästa av två världar, juligaste godiset rocky road fudge och mumsigaste kladdkakan. Vi vill äta denna varje dag fram till jul.

Klassisk kladdkaka: 
100 g brynt smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1/2 kakao
2 tsk vaniljsocker

Lager 1 jordnötssmör:
Ca 1/2 burk osötat jordnötssmör

Lager 2 rocky road fudge:

1 burk kondenserad mjölk
300 g valfri choklad
Minimarshmallows
Nötter

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret så att det bryns i en kastrull. Ta sedan åt sidan och låt svalna.
2. Rör ner samtliga ingredienser i kastrullen och blanda väl.
3. Häll över smeten i en bröad eller bakplåtsklädd form och baka kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Testa med en sticka när den är klar. Ska vara kladdig i mitten.
4. Gör Rocky road fudge genom att värma upp kondenserad mjölk i kastrull på svag värme (ska ej koka) och smält ner chokladen i den.
5. När kladdkakan är klar (och har svalnat helt) brer du ett lager jordnötssmör på hela kakan.
6. Häll sedan över rocky road fudgen (som svalnat något) och toppa med nötter, polkagris, marshmallows eller det du har hemma/gillar. Detta måste göras innan fudgen stelnat.
7. Låt stelna i kylen i ett par timmar innan du serverar.

Nästa bild
Proteinkladdkaka

Proteinkladdkaka

Vill du ha en kladdkaka som är fullproppad med protein ska du testa att göra fightern Fannie Redmans dunderkladdkaka!

Ingredienser:

10 dadlar
1 ägg
Skvätt kaffe
2 dl havregryn
3 msk Kokosolja
1 msk Kakao
50g Proteinpulver Choklad
1 Tsk Barbells nutella

Mixa alla ingredienser, ut på en plåt (hade smörplåts papper under), 175 grader, mitten av ugnen i 10 min.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!