Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Här hittar du sex recept på tillbehören som fixar bästa kräftskivan.

Nöje

Recept: Mat och tillbehör till sommarens godaste kräftskiva

Recept: Mat och tillbehör till sommarens godaste kräftskiva
6 Se Bildspelet
http://metromode.se/wp-content/blogs.dir/1/files/resized/a7/a7f81c80d277a230f6d6ae20608041dd_980x0_85_ns_v4.jpg?src=YTo4OntzOjE6InQiO3M6NjoicmVzaXplIjtzOjM6InNyYyI7czoxMDA6Imh0dHA6Ly9tZXRyb21vZGUuc2Uvd3AtY29udGVudC9ibG9ncy5kaXIvMS9maWxlcy8yMDE2LzA3LzEzNjA4MjE4XzEwMTU0MzU4OTI3Njc1ODAyXzIwMjc4OTM3NDBfbi5qcGciO3M6NToibWF4X3ciO2k6OTgwO3M6NToibWF4X2giO2k6MDtzOjQ6ImNyb3AiO2I6MDtzOjk6ImNyb3BfYXJncyI7YTowOnt9czo3OiJxdWFsaXR5IjtpOjg1O3M6Nzoic2hhcnBlbiI7YjowO30%3D

Klassisk västerbottenpaj

Ingredienser:
Pajskal
175 g smör
4,5 dl vetemjöl
3 msk vatten

Fyllning
5 dl riven västerbottenost
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm chilipulver

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C.

2. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa.

3. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

4. Tryck ut degen i en pajform. Låt stå i kyl ca 30 min.

5. Nagga pajskalet och förgrädda det i mitten av ugnen ca 10 min.

6. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och chilipulver.

7. Tillsätt osten och häll blandningen i pajskalet.

8. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min.

Foto: Cassandra Bakar

http://metromode.se/wp-content/blogs.dir/1/files/resized/1e/1ee616701c9bd797f472b46fa50ce1ea_980x0_85_ns_v4.jpg?src=YTo4OntzOjE6InQiO3M6NjoicmVzaXplIjtzOjM6InNyYyI7czo3MjoiaHR0cDovL21ldHJvbW9kZS5zZS93cC1jb250ZW50L2Jsb2dzLmRpci8xL2ZpbGVzLzIwMTYvMDcvS3JhZnRza2l2YTIuanBnIjtzOjU6Im1heF93IjtpOjk4MDtzOjU6Im1heF9oIjtpOjA7czo0OiJjcm9wIjtiOjA7czo5OiJjcm9wX2FyZ3MiO2E6MDp7fXM6NzoicXVhbGl0eSI7aTo4NTtzOjc6InNoYXJwZW4iO2I6MDt9

Lyxig löjromspizza

Ingredienser (20 små bitar):
Rödlökspickles
1/2 dl ättiksprit (12 %)
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1 stor rödlök

Löjromspizza
2 1/2 dl crème fraiche (34 %)
1 färdig pizzadeg, gärna av surdeg (à 400 g)
2 dl riven, lagrad ost (t ex svecia eller Västerbottensost)
80 g löjrom
svartpeppar

Till garnering
dillvippor
citronklyftor

Gör så här:
1. Picklad lök: Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull.

2. Skala och skiva löken tunt. Häll över den varma lagen. Låt stå minst 4 timmar.

3. Pizza: Vispa 1 dl crème fraiche (för 20 bitar) till fast konsistens med elvisp.

4. Dra ut/kavla ut degen och lägg på en bakpappersklädd plåt eller pizzasten.

5. Bred på resten av crème fraichen och strö över osten. Grilla på indirekt värme under lock, eller i ugnen på 225°C, tills pizzan fått fin färg. Ta ut och låt den svalna några minuter.

6. Skär eller klipp ev pizzan i mindre bitar. Lägg på picklad lök. Klicka eller spritsa ut löjrom och vispad crème fraiche.

7. Garnering: Toppa med dill och nymalen svartpeppar. Garnera med citronklyftor. Servera genast.

Recept: Ica.se

Foto: Ica

http://metromode.se/wp-content/blogs.dir/1/files/resized/31/31e1e0bd7923de47b048f64f76d5d70f_980x0_85_ns_v4.jpg?src=YTo4OntzOjE6InQiO3M6NjoicmVzaXplIjtzOjM6InNyYyI7czo3MjoiaHR0cDovL21ldHJvbW9kZS5zZS93cC1jb250ZW50L2Jsb2dzLmRpci8xL2ZpbGVzLzIwMTYvMDcva3JhZnRza2l2YTUuanBnIjtzOjU6Im1heF93IjtpOjk4MDtzOjU6Im1heF9oIjtpOjA7czo0OiJjcm9wIjtiOjA7czo5OiJjcm9wX2FyZ3MiO2E6MDp7fXM6NzoicXVhbGl0eSI7aTo4NTtzOjc6InNoYXJwZW4iO2I6MDt9

Grönkål- och broccoliknyten

Ingredienser: 
3 st ägg
1 litet broccoli huvud
2 st stora nävar grönkål
Fetaost
2 dl ströbröd
Salt, svartpeppar, chiliflakes

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 220°C.

2. Blanda alla ingredienser och lägg i formar. Sätt in i ugnen i ca 15 min.

Recept: Foodjunkie.metromode.se

Foto: Foodjunkie

http://metromode.se/wp-content/blogs.dir/1/files/resized/5b/5b7dad69c68853af13c1abdaf6022cc3_980x0_85_ns_v4.jpg?src=YTo4OntzOjE6InQiO3M6NjoicmVzaXplIjtzOjM6InNyYyI7czo3MjoiaHR0cDovL21ldHJvbW9kZS5zZS93cC1jb250ZW50L2Jsb2dzLmRpci8xL2ZpbGVzLzIwMTYvMDcvS3JhZnRza2l2YTMuanBnIjtzOjU6Im1heF93IjtpOjk4MDtzOjU6Im1heF9oIjtpOjA7czo0OiJjcm9wIjtiOjA7czo5OiJjcm9wX2FyZ3MiO2E6MDp7fXM6NzoicXVhbGl0eSI7aTo4NTtzOjc6InNoYXJwZW4iO2I6MDt9

Kumminknäcke

Ingredienser (20 stycken):
5 dl mjölk
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 msk stött kummin
25 g jäst
3 dl rågsikt
7 dl grahamsmjöl
ca 2 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Värm mjölk, sirap, salt och kummin till fingervarmt, 37°C.

2. Smula jästen i en skål, häll på degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet och arbeta till en elastisk deg. Låt jäsa under bakduk 1 timme.

3. Sätt ugnen på 200°C. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 20 bitar och kavla ut bitarna till tunna kakor. Använd kruskavel eller nagga dem med en gaffel. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

4. Grädda mitt i ugnen 10–15 min. Passa noga så att de inte bränns. Låt svalna på galler.

Recept: Matmagasinet.se

Foto: Matmagasinet

http://metromode.se/wp-content/blogs.dir/1/files/resized/57/5776b7d667835a6b216f6f3ddc86ae5b_980x0_85_ns_v4.jpg?src=YTo4OntzOjE6InQiO3M6NjoicmVzaXplIjtzOjM6InNyYyI7czo3MjoiaHR0cDovL21ldHJvbW9kZS5zZS93cC1jb250ZW50L2Jsb2dzLmRpci8xL2ZpbGVzLzIwMTYvMDcvS3JhZnRza2l2YTEuanBnIjtzOjU6Im1heF93IjtpOjk4MDtzOjU6Im1heF9oIjtpOjA7czo0OiJjcm9wIjtiOjA7czo5OiJjcm9wX2FyZ3MiO2E6MDp7fXM6NzoicXVhbGl0eSI7aTo4NTtzOjc6InNoYXJwZW4iO2I6MDt9

Snabb och lätt aioli

Ingredienser:
3 stora vitlöksklyftor
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
2 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
1 tsk citronsaft
salt, peppar, persillade (fransk kryddblandning), chilipulver

1. Pressa vitlöken i en skål och rör ihop med olja, äppelcidervinäger, salt, peppar och persillade. Kör i micron i 1 minut. Det gör att vitlöken värms och den allra ”stickigaste” smaken försvinner och blir lite rundare.

2. Blanda ihop med resten av ingredienserna och smaka av med lite mer och salt och chilipulver.

Recept: Landleyskok.se

Foto: Landleys kök

http://metromode.se/wp-content/blogs.dir/1/files/resized/55/55f3e83b236bbcceb6efc79051ae12a1_980x0_85_ns_v4.jpg?src=YTo4OntzOjE6InQiO3M6NjoicmVzaXplIjtzOjM6InNyYyI7czo3MjoiaHR0cDovL21ldHJvbW9kZS5zZS93cC1jb250ZW50L2Jsb2dzLmRpci8xL2ZpbGVzLzIwMTYvMDcvS3JhZnRza2l2YTQuanBnIjtzOjU6Im1heF93IjtpOjk4MDtzOjU6Im1heF9oIjtpOjA7czo0OiJjcm9wIjtiOjA7czo5OiJjcm9wX2FyZ3MiO2E6MDp7fXM6NzoicXVhbGl0eSI7aTo4NTtzOjc6InNoYXJwZW4iO2I6MDt9

Basilika- och parmesanaioli

Ingredienser (6 portioner):
2 äggulor
1 msk senap, gärna fransk
2 msk vitvinsvinäger
1 dl basilika hackad
2½ dl olivolja
50 g Parmigiano Reggiano, finriven
Salt, nymald svartpeppar

Gör så här:
1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur, det minskar risken för att aiolin ska skära sig.

2. Mixa äggulor, senap, vinäger och basilika i en mixer eller med en stavmixer. Tillsätt droppvis olivolja till en krämig aioli.

3. Vänd ner parmesan och smaka av med salt och peppar. Ringla över olivolja vid servering.

Recept: Zeta.nu

Foto: Zeta

Foto: REX / Pinterest
 
Hur gott och trevligt är det inte att bjuda in till en stor kräftskiva! Här hittar du sex recept på tillbehören som fixar bästa festen.
 
Satsa gärna på färska, svenska kräftor om du har möjlighet att få tag på dem. Ta fram kräftorna en stund innan de ska serveras, så att de är kalla – men inte iskalla. Lägg upp dem på ett stort fat eller i flera skålar och dekorera med krondill.
 
Till kräftornas sälta passar halvtorrt eller torrt vitt vin med en aning sötma, till exempel Riesling. Vill du ha snaps så är det öl som gäller, ljus lager passar bäst. Fyll bordet med väl utvalda tillbehör som smakrik ost, några röror och ett gott knäcke. Bland recepten i bildspelet hittar du två olika aioli, klassikern västerbottenpaj och ett smakrikt kumminknäcke. Låt festen börja!
 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind