Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Goda brunch-recept till Sveriges Nationaldag

6 juni är det Sveriges nationaldag, och vad passar då bättre än att bjuda hem vänner på en magisk brunch? Nedan har vi samlat de bästa recepten inför en heldag med drinkar och plockmat. 

Foto: Cervera/Unsplash

Bjud in dina vänner och bjud på några riktiga brunchklassiker i fräsch och somrig tappning. Brygg gott kaffe, te och servera en läskande drink eller ett glas bubbel till. Här hittar du våra favoritrecept på scones, pocherade ägg, chiapudding och annat gott som förvandlar ditt frukostbord till en storsuccé!

Drinkar KÖP

Drinkar

Det finns ju inget bättre än att svalka sig med en god drink i solen – till brunchen blir den ett lyxigt inslag (och gott alternativ till brunchen).

Här hittar du 9 festliga och superenkla sommardrinkar för alla tillfällen!

KÖP

Nästa bild
Nyponscones KÖP

Nyponscones

Klassiska scones i all ära, men dessa med mandel och chiafrön är enkla att göra och fulla av c-vitamin och energi!

4 st

Du behöver:

3,5 dl mandelmjöl
0,5 dl nyponskalsmjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 msk kallpressad kokosolja
1 ½ dl havredryck
1 ägg
1 msk chiafrön
pumpafrön

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandelmjöl, nyponskalsmjöl salt, bakpulver och fiberhusk. Tillsätt havredryck, smält kokosolja, ägg samt chiafrön och rör ihop alla ingredienser till en kladdig smet. Ställ smeten åt sidan några minuter så den sväller något. Klä en plåt med bakplåtspapper och klicka ut fyra lika stora delar. Forma lite lätt och strössla med pumpafrön. Grädda i ugnen i cirka 12-15 minuter, låt svalna innan servering.

Tips: Servera sconsen tillsammans med ex björnbärssylt som du enkelt rör ihop på tinade björnbär som du mosar tillsammans med lite chiafrön och en klick honung. Håller i kylen 1-2 dagar.

KÖP

Foto: Anja Forsnor

Nästa bild
Amerikanska pannkakor (glutenfria) KÖP

Amerikanska pannkakor (glutenfria)

Amerikanska pannkakor är en brunchklassiker, med choklad i smeten blir de extra goda!

Du behöver:

1.5 dl teffmjöl
1 nypa vaniljpulver
1 nypa örtsalt
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
(eventuellt 1 msk kakao om du vill göra chokladpannkakor)
1 ägg
1.5 dl havremjölk
smör eller kokosolja till stekning

Gör så här:
1. Blanda alla torra ingredienser i en skål
2. Vispa ner ägg och mjölk till en jämn smet och låt stå i fem minuter
3. Stek till små pannkakor i stekpanna

Toppa pannkakorna med jordnötssmör, kakaonibs och hallon!

KÖP

Foto: Unsplash

Nästa bild
Äggröra i croissant KÖP

Äggröra i croissant

Mmm… croissant! Pricken över i är är en krämig äggröra som gifter sig fint med smöriga brödet.

Du behöver:
ca. 4 port 

8 st ekologiska ägg
knappt 1 dl grekisk yoghurt
Smör
Salt & peppar
Chiliflakes (valfritt)

Gör så här:

Ta fram en kastrull, vrid upp plattan till hög värme & ha i en rejäl klick smör.
Knäck i äggen och rör om med en slickepott.
När äggen blivit krämiga i konsistensen, tillsätter du yoghurten och kryddor.
Blanda och servera direkt.

KÖP

Nästa bild
Pocherade ägg KÖP

Pocherade ägg

Ett annat supergott sätt att äta ägg är att pochera dem, och det är inte så krångligt som många tror. Och det är ju så gott!

 

Så pocherar du ägg, steg för steg:

1. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull

2. Häll i 1 msk ättika eller vitvinsvinäger och salt i vattnet

3. Knäck ägget i ett litet glas eller kaffekopp

4. Stäng av kastrullen, gör en virvel i vattnet med en sked och häll långsamt ner ägget i kastrullen

5. Låt ägget ligga i vattnet cirka 3 minuter innan du tar upp det, gulan ska vara alldeles krämig och rinnig

Pochera ett ägg i taget eller häll i äggen med några sekunders mellanrum så att vitan hinner omsluta gulan. Ju färskare ägg desto bättre, då håller de ihop bäst.

Ge inte upp – övning ger färdighet och det är så gott!

 

Fröknäcke med mosad avokado, spenat, ärtskott och pocherat ägg med flingsalt, chiliflakes och sesamfrön. Flingsalt är ett måste på pocherade ägg, gifter sig perfekt.

KÖP

Foto: Anja Forsnor

Nästa bild
Chiapudding KÖP

Chiapudding

Den numera klassiska frukosten chiapudding går att variera hur mycket som helst.

1 portion

Du behöver:

3 msk chiafrön
1,5-2 dl kokosmjölk (jag blandade ut den krämiga delen med ”kokosnötsvattnet”)
2 msk kokosflingor
2 msk kakao
1 msk jordnötssmör
en knivsudd vaniljpulver
lite agavesirap/honung/lönnsirap
lite, lite salt

Gör så här:

Blanda ihop samtliga ingredienser så att alla chiafrön blir blöta. Ställ i kylen i ett par timmar men gärna över natten. Toppa med exempelvis bär och jordnötssmör.

Här hittar du fler goda recept på chiapudding!

KÖP

Foto: Fitliving

Nästa bild
Bakad banangröt KÖP

Bakad banangröt

Lyxa till frukosten med bakad banangröt! En annorlunda och garanterad succé på brunchbjudningen!

Här hittar du receptet!

KÖP

Nästa bild
Raw lemon curd pie till brunchen KÖP

Raw lemon curd pie till brunchen

Den här fräscha citronpajen en det perfekta sättet att avsluta en god sommarbrunch. Den dessutom är raw vilket betyder glutenfri och inget vitt socker – du behöver inte ens ugn!

Här hittar du receptet!

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!