Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Creative

5 fantastiska böcker om och av kvinnor

Vem har tid att läsa om män egentligen? Här får du fem tips på fem fantastiska böcker, om och av kvinnor.

drabble
Foto: Dmitri Kasterine
 
Margaret Drabble – The Millstone/Kvarnstenen
 
Margaret Drabbles författarskap är ett av Storbritanniens viktigaste, men de senaste åren har hon varit något bortglömd i Sverige. Detta vill Modernista ändra på som under 2015 återutgav flera av Drabbles romaner. I Kvarnstenen (som kom ut första gången 1965) får vi följa litteraturstudenten Rosamund Stacey som blir gravid efter ett one-night-stand. Hon bestämmer sig för att behålla barnet och uppfostra det själv som ogift mor, något som i 1960-talets London inte visar sig vara det lättaste. Det här är en bok om självständighet, moderskap och att våga lita på sig själv.
 
hashemzadeh
Foto: Sofia Runarsdotter
 
Golnaz Hashemzadeh – Hon är inte jag
 
En familj flyr från Iran till Sverige på 1980-talet. Pappan försöker komma in i det avvisande svenska samhället och lär sin dotter att hon måste arbeta, mycket och hårdare än alla andra, enbart för att hon är invandrare. Snart har flickan högsta betyg och kommer in på Elitskolan, där hon blir kårordförande. Hashemzadehs debut är en berättelse om en flickas kamp i ett invandrarfientligt Sverige. Hon blev själv blev, 20 år gammal, kårordförande på Handelshögskolan som sjunde kvinna och första person med invandrarbakgrund någonsin.
 
paldanius
Foto: Emelie Asplund
 
Annika Paldanius – Jag vet allt det här: en internmedicinsk roman
 
Hanna är 22 år och pluggar till läkare. Hon och hennes två bästa vänner har hud av glas, de är amasoner som älskar varandra, högt och rent. Men när en av tjejerna dras ned i en allt allvarligare depression, börjar glaset sakta gå sönder. Vad gör man när vänskapen inte längre glittrar? En finstämd skildring av kärlek och kvinnlig vänskap.
 
gay
Foto: Jay Grabiec
 
Roxane Gay – I vilt tillstånd/An Untamed State
 
I vilt tillstånd möter vi Mireille Jameson, dotter till en rik man i Haiti. När hon är på sommarbesök från USA kidnappas hon mot en stor lösesumma. Medan hennes pappa vägrar betala hålls hon fången i två veckor, helt utlämnad till sin kidnappares nycker. Romanen fokuserar både det politiska läget i Haiti och Mireilles egna tankar, men framför allt är det en historia om att styras av män, och att försöka ta tillbaka makten över sitt eget liv.
 
tikkanen
Foto: Christine Olsson
 
Märta Tikkanen – Män kan inte våldtas
 
Efter att ha firat sin födelsedag på krogen följer Tova Randers med en man hem. Hon tror att hon kan lita på Marrti Wester, han våldtar henne. Tova bestämmer sig för att hämnas – hon ska våldta mannen och polisanmäla sig själv. Män kan inte våldtas kom ut 1975 och orsakade stor debatt och satte också Tikkanens namn på den litterära kartan. Det är en välskriven, arg och våldsam roman, om män och kvinnor, ständigt aktuell.
 
Av: Julia Bernhardtz, medgrundare av MYLLER Magasin

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!