Mixa ihop en banan, 1 msk jordnötssmör, 2 msk chiafrön, 2 msk kakao, lite kanel och en skvätt mjölk.
Toppa med nötter, frön och kokosflingor.
Foto: Flora.metromode.se
Mixa ihop en banan, 1 msk jordnötssmör, 2 msk chiafrön, 2 msk kakao, lite kanel och en skvätt mjölk.
Toppa med nötter, frön och kokosflingor.
Foto: Flora.metromode.se
Ca 1/2 liter
Torra ingredienser:
3 dl havregryn
1 dl hackade, blötlagda mandlar
2 msk chiafrön
1/2 dl hampafrön
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl kokosflingor
1 nypa Himalaya salt
Våta ingredienser:
4 msk kokosolja
1/2 dl flytande honung
1 tsk vanilj (eller mer efter smak)
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt de våta och fördela och massera smeten så att de torra täcks helt och hållet.
3. Stänk olivolja på ett bakplåtspapper och sprid ut smeten jämnt fördelad så den täcker hela plåten. Låt stå i ugnen tills granolan fått en gyllenbrun färg, för då och då och håll koll – den kan lätt brännas vid.
4. Låt svalna helt och hållet på plåten och häll över den nygjorda granolan i en glasburk med lock.
Perfekt att ha på smoothien, yoghurten, acai bollen eller kvargen!
Foto: Foodjunkie.metromode.se
Ca 1/2 liter
Torra ingredienser:
3 dl havregryn
1 dl hackade, blötlagda mandlar
2 msk chiafrön
1/2 dl hampafrön
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl kokosflingor
1 nypa Himalaya salt
Våta ingredienser:
4 msk kokosolja
1/2 dl flytande honung
1 tsk vanilj (eller mer efter smak)
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt de våta och fördela och massera smeten så att de torra täcks helt och hållet.
3. Stänk olivolja på ett bakplåtspapper och sprid ut smeten jämnt fördelad så den täcker hela plåten. Låt stå i ugnen tills granolan fått en gyllenbrun färg, för då och då och håll koll – den kan lätt brännas vid.
4. Låt svalna helt och hållet på plåten och häll över den nygjorda granolan i en glasburk med lock.
Perfekt att ha på smoothien, yoghurten, acai bollen eller kvargen!
Foto: Foodjunkie.metromode.se
2 tsk Kokosolja (för stekning)
Ett paket tofu (som du smular söder)
1 näve färsk spenat
1/2 schalottenlök
1/2 tsk gurkmeja
Några nypor färsk timjan
Salt & peppar
Foto: josefinsyoga.metromode.se
2 tsk Kokosolja (för stekning)
Ett paket tofu (som du smular söder)
1 näve färsk spenat
1/2 schalottenlök
1/2 tsk gurkmeja
Några nypor färsk timjan
Salt & peppar
Foto: josefinsyoga.metromode.se
För en portion (eller två små) behöver du:
1 msk açaípulver
1 banan
2 dl frysta bär, typ hallon och blåbär (jag använde en blandning av blåbär, björnbär, tranbär, hallon och lingon)
1 msk jordnötsmör (kan uteslutas – men det tillför massa smak!)
Toppa med ex:
Färska jordgubbar
Färska blåbär
Bipollen
Pumpafrön (rostade i en torr stekpanna)
Andra förslag är kokosflingor, müsli, frukt, nötter, chiafrön, linfrön etc.
Foto: Flora.metromode.se
För en portion (eller två små) behöver du:
1 msk açaípulver
1 banan
2 dl frysta bär, typ hallon och blåbär (jag använde en blandning av blåbär, björnbär, tranbär, hallon och lingon)
1 msk jordnötsmör (kan uteslutas – men det tillför massa smak!)
Toppa med ex:
Färska jordgubbar
Färska blåbär
Bipollen
Pumpafrön (rostade i en torr stekpanna)
Andra förslag är kokosflingor, müsli, frukt, nötter, chiafrön, linfrön etc.
Foto: Flora.metromode.se
Våffelfrukosten är den bästa frukosten.
(Till 4 st våfflor)
½ dl kokosolja, jag valde den raffinerade utan smak
2 dl havremjölk
½ dl vatten
1 msk kallpressad rapsolja
2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 tsk bakpulver
några nypor salt
Smält kokosoljan så den blir rinnande. Blanda samtliga ingredienser och låt gärna smeten stå och svälla 10 minuter.
Grädda smeten i våffeljärn och servera med t.ex. sylt och vispad sojagrädde eller kokosgrädde (se recept nedan).
Kokosgrädde
1 burk kokosmjölk
ev. 1 krm vaniljpulver
ev. 1-2 tsk agavesirap
Ställ kokosmjölken i kylskåp över natten.
När kokosmjölken blir kall delar mjölken sig från kokosvattnet.
Öppna burken och ta med en sked ut kokosmjölken, allt det vita det vill säga, och lägg i en skål. Häll över kokosvattnet som blir över i en glasburk och förvara i kylskåp, använd detta till exempel som vätska i en smoothie.
Tillsätt eventuellt vanilj eller agave och vispa sedan för hand eller med elvisp tills kokosmjölken får en fluffig konsistens.
Våffelfrukosten är den bästa frukosten.
(Till 4 st våfflor)
½ dl kokosolja, jag valde den raffinerade utan smak
2 dl havremjölk
½ dl vatten
1 msk kallpressad rapsolja
2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 tsk bakpulver
några nypor salt
Smält kokosoljan så den blir rinnande. Blanda samtliga ingredienser och låt gärna smeten stå och svälla 10 minuter.
Grädda smeten i våffeljärn och servera med t.ex. sylt och vispad sojagrädde eller kokosgrädde (se recept nedan).
Kokosgrädde
1 burk kokosmjölk
ev. 1 krm vaniljpulver
ev. 1-2 tsk agavesirap
Ställ kokosmjölken i kylskåp över natten.
När kokosmjölken blir kall delar mjölken sig från kokosvattnet.
Öppna burken och ta med en sked ut kokosmjölken, allt det vita det vill säga, och lägg i en skål. Häll över kokosvattnet som blir över i en glasburk och förvara i kylskåp, använd detta till exempel som vätska i en smoothie.
Tillsätt eventuellt vanilj eller agave och vispa sedan för hand eller med elvisp tills kokosmjölken får en fluffig konsistens.
Hur fin frukost?
Ingredienser ca 2 portioner
3 1/2 dl helt bovete, blötlagt över natten
2 dl blåbär
1/2 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
2 krm vaniljpulver
1-2 msk citronsaft
Toppingförslag:
Blåbär, hallon, banan, avokado, passionsfrukt, bipollen, pumpakärnor. Jag hade mandelmjölk till min gröt.
Gör så här:
1. Mät upp ca 3 1/2 dl helt, rått bovete och lägg i ett durkslag. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull som du sedan slår över bovetet för att skölja det. Skölj sedan ytterligare med kallt kranvatten. Lägg sedan det sköljda bovetet i en burk och fyll på med rikligt med vatten så att det täcker bovetet. Ställ in i kylskåpet över natten eller över dagen.
2. Häll av blötläggningsvattnet och skölj bovetet noga i ett durkslag med kallt vatten.
3. Lägg bovetet i en skål. Ha även i blåbär, agave, vanilj och citron i skålen och mixa med en stavmixer. Alternativt i en mixer eller hushållsassistent. Smaka av.
4. Servera gröten med valfri topping och iskall valfri mjölk.
Fri från:
Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg, utan nötter.
TIPS
Om du vill ha gröten ännu krämigare kan du mixa ner 1 liten banan också. Du kan såklart även göra gröten på vilka bär du vill, hallon och kardemumma är en riktigt mumsig kombo, till exempel.
Hur fin frukost?
Ingredienser ca 2 portioner
3 1/2 dl helt bovete, blötlagt över natten
2 dl blåbär
1/2 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
2 krm vaniljpulver
1-2 msk citronsaft
Toppingförslag:
Blåbär, hallon, banan, avokado, passionsfrukt, bipollen, pumpakärnor. Jag hade mandelmjölk till min gröt.
Gör så här:
1. Mät upp ca 3 1/2 dl helt, rått bovete och lägg i ett durkslag. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull som du sedan slår över bovetet för att skölja det. Skölj sedan ytterligare med kallt kranvatten. Lägg sedan det sköljda bovetet i en burk och fyll på med rikligt med vatten så att det täcker bovetet. Ställ in i kylskåpet över natten eller över dagen.
2. Häll av blötläggningsvattnet och skölj bovetet noga i ett durkslag med kallt vatten.
3. Lägg bovetet i en skål. Ha även i blåbär, agave, vanilj och citron i skålen och mixa med en stavmixer. Alternativt i en mixer eller hushållsassistent. Smaka av.
4. Servera gröten med valfri topping och iskall valfri mjölk.
Fri från:
Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg, utan nötter.
TIPS
Om du vill ha gröten ännu krämigare kan du mixa ner 1 liten banan också. Du kan såklart även göra gröten på vilka bär du vill, hallon och kardemumma är en riktigt mumsig kombo, till exempel.