Creative

Den sköna snubben – nu som film!

Beata tröttnade på mansplainade ”sköna snubbar” och bestämde sig för att problematisera fenomenet i en kortfilmsserie om 8 filmer. Creative vill förstås genast veta mer.

bild1
Beata! Berätta om projektet Sköna Snubbar!
 

Sköna Snubbar är ett filmkollektiv som startades sommaren 2016. Vi är ett team på 24 pers i åldrarna 21-28 år, och tillsammans har vi skapat åtta stycken kortfilmer. Filmerna är baserade på verkliga händelser vi har fått inskickade av kvinnor i alla åldrar och händelserna berör ”mindre” trakasserier, mansplaining och maktutförande av, vad vi identifierar som, sköna snubbar. Det är den typ av trakasserier som inte kan anmälas eller som lätt viftas bort som ett ”det var ju inte så farligt”. Jo men du, det var det ju faktiskt.
Vi har jobbat med NOLL budget (och då menar jag verkligen noll) och delat med oss av våra halvtaskiga kameror/utrustningar till varandra, och bara kört på lite teknikstöd när det verkligen krisat. En av filmerna är inspelad med en webcam till exempel. Filmernas längd ligger mellan 1-5 minuter, och i princip alla filmerna är inspelade på cirka 5-6 timmar vardera. Nämnde jag att det är ett gerillaprojekt? Tjoho.
 
Hur uppkom idén?
 
1) Allmän frustration över alla sådana historier jag hör nästan dagligen av nära och kära.
 
2) Jag låg i väntans tider med mina andra filmprojekt och var sugen på att göra något här & nu som kunde nå ut till en publik direkt.
 
3) Jag pluggade genusvetenskap på universitetet så dessa tankar cirkulerade extra mycket i huvudet. Jag kan också tillägga att jag var trött på att se videos där svenska kända män sitter och pratar om liknande problem – krävs det verkligen en manlig avsändare för att alla ska fatta? Nej. I filmens värld spelar det ingen roll vems perspektiv vi utgår ifrån, alla identifierar sig oftast med huvudkaraktären ändå. Därför kändes det som ett självklart medium att leka med. Idén formades vidare genom att alla i teamet bidrog och letade efter fler historier, och att vi tillsammans hjälptes åt att göra alla filmerna till verklighet. Det hela är rätt sjukt nu när jag tänker på det, förresten.
 
Hur valdes teamet ihop?
 
I första hand vände jag mig till folk jag känner och har arbetat med tidigare, men efter lite annonser, avhopp, friends of friends, rekommendationer och en jäkla massa sållande (tyvärr) blev vi en drömtrupp. Det viktigt för mig att se till att vi alla hade olika bakgrunder, åldrar, utbildningar och kön. Men att vi delade visionen, förförståelsen och tankarna av Sköna Snubbar var högsta prioritet.
 
bild2
Har du några exempel på vad filmerna innehåller?
 
Sköna snubbar i taxin, i trappen, i hissen, i hallen. Skämt åsido, vi har ingen film som utspelar sig i en hiss. Däremot möter vi den där sköna snubben som tycker att det är helt OK att peka ut brister på sin flickvän. Vi möter taxichauffören som inte vill ge tillbaka kreditkortet om han inte får en puss. Vi möter snubben som rycker tag i dina kläder när han passerar dig i tunnelbanan, och snubben (läs: gubben) som kommer dig lite för nära i matbutiken för att sedan låtsas som ingenting har hänt. Och just det! Den sköna snubben som försöker tjata till sig en avsugning får vi inte glömma. Ett skepp lastat med fuckboys utlovas också.
 
Är tonvikten på mörker eller humor?
 
Det är en perfekt blandning av allt, måste jag faktiskt säga. Alla regissörer har sin egen nisch så vi bjuder på humor, thriller, experimentellt, socialrealism, drama och dokumentär. Förhoppningsvis får du skrattattacker varvat med ångestklumpar i magen.
 
bild3
 
Okej, nu är jag nyfiken. Var hittar jag filmerna om jag är nyfiken på att se dem?
 
Är du över 18 år och bor i Stockholm, är du välkommen till premiären den 1:a november kl.19.00 på Laika (Hornhuset). Den 9:e november kl.17.30 är alla åldrar välkomna att titta på filmerna i Lavabiblioteket på Kulturhuset – filmerna kommer även att rulla där i några veckor efter det. Lite längre fram publiceras slutligen filmerna på vår hemsida så att alla kan kika. Gilla vår sida på Facebook för att hålla dig uppdaterad, vettja!
 
Vad hoppas ni att det ska efterlämna i människor som ser filmerna?
 
Sköna snubbar är något alla kan ta till sig – det är inte bara för den ”inlärde”. Det är inte för grovt och tungt för att det ska klickas bort med ett ”åh jag vet att världen suger men jag orkar inte hantera det idag” och inte heller så pass humoristiskt att allvaret försvinner. Vi hoppas på att andra kvinnor kan finna styrka i filmerna, och att vissa män ska förstå lite bättre hur det känns. Kanske får vi in någon skön snubbe i publiken som sedan kan tänka över sitt beteende? För vår del blir det kanske fler filmer i framtiden. Den här gången blev kvinnor i vår egen ålder största fokus, men vi hade gärna haft fler händelser från både äldre och yngre kvinnor, samt från män och ickebinära som också blivit utsatta av sköna snubbar. Vem vet… Kanske blir det en Sköna Snubbar 2.0.

 
Fakta
Namn: Beata Rappe
Ålder: 23
Gör: Manusförfattare & Regissör, studerar humaniora på Stockholms Universitet.
Aktuell med: Sköna Snubbar (kortfilmsserie 2016), Flickor Små (tävlar i Uppsala Filmfestival Ung! om priset för bästa ungdomsfilm 2016), och har flera andra kommande kortfilmsprojekt på gång.
 

Hemsida
Facebook
Event Kulturhuset
Instagram

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!