Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Creative

Hur hanterar man åldersångesten?

frageladanFlora Wiström svarar på frågan om hur man hanterar åldersångest.

Fråga:
Hej Flora! I år fyller jag 20, och jag är livrädd! Verkligen livrädd på riktigt, har sådan ångest över att inte vara 19 längre. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som skaver mest. Kanske är det mest att tonåren liksom blev som de blev, inget mer, och att det inte går att ändra på. Och vad jag ska göra nu, jag tar också studenten i år efter att ha läst ett extra år. Därför är de flesta av mina vänner är redan utspridda världen över. Det känns som att jag inte gjort någonting, och nu ska jag fylla 20 utan att ha gjort något och dessutom inte veta vad jag ska göra?! Har du några tips på att hantera denna åldersångest? Har du känt liknande någon gång?
 
Svar:
Hej där.
År 2060 beräknas medellivslängden vara 90 år. Det betyder att du, förhoppningsvis, har 70 år kvar att leva! 70 år! Det är så sanslöst lång tid. Ofta hör jag folk säga ”lev dagen som om det vore din sista”, men jag kan ofta känna ”sluta hetsa, vi har skitlång tid på oss”. Du kan med gott samvete chilla runt i pyjamas i flera år, du är SÅ UNG. För mig gick det fyra år efter studenten innan jag åkte på en längre resa. Och vissa åker inte iväg någonstans alls – för man måste inte det. Man måste ingenting.
Det ÄR läskigt att inte vara tonåring längre, men det är också under tonårstiden som man fokuserar mest på sin ålder. Efter studenten suddas det liksom ut. Jag har börjat säga fel när folk frågar hur gammal jag är. Det trodde jag aldrig skulle hända, men nu fokuserar jag inte på min ålder längre och det är så. Jävla. Skönt.
Skit i att vissa saker ”hör tonåren till”, du är fortfarande jätteung och du kan vara hur tonårsaktig du vill – eller hur vuxen du vill för den delen också. Ta din tid att hitta vad du vill göra. Läs några strökurser på universitetet, plugga på folkhögskola, res iväg en stund om du känner för det eller sök något jobb som verkar kul eller åtminstone helt okej.
Ta din tid. Okej?
Kram Flora

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!