Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Creative

Soulartisten Birgit Bidder drivs av frigörelse

birgit
 
Vi är lite extra förtjusta i Birigit Bidders storslagna och melodiösa indiesoul. Nästa veckan är hon förband till Bob Hund på Debaser Strand och vi bestämde oss för att ta oss lite längre in i Birgits huvud.
 
Birgit Bidder
 
Hej Birgit! Vi tycker mycket om dina vemodiga men dansanta popdängor.
Vad inspirerar dig?

Tack! Jag drivs av frigörelse. Inspireras av all musik, allt som gett kraft och tagit den. Och hotta personer såklart.
 
Hur går det till när du skapar musik? 
Jag improviserar och bygger ihop musiken så som jag hör den inombords. Så den ska låta så likt känslan som möjligt. Jag brukar behöva låta den komma fram under längre tid även fast det kan gå snabbt att skapa grunden. Det är som att jag inte än riktigt är mogen för vad jag vill säga själv. Och så vill jag alltid förnya mig.
 
Birgit Bidder
 
Våren 2014 operadebuterade du tillsammans med Moto Boy i L’Orfeo på Wermland Opera, med nyuppsättning i somras. Och så producerade du en video i scenografin. Det låter hur spännande som helst, berätta mer om det!
Ja, det var det! Jag var jättelycklig. Allt handlade om att få stora maskiner att berätta en historia på flera plan.
Superkort om operan spelade jag och Moto Boy tillsammans rollen som La Musica, ett andeväsen som ledde publiken genom berättelsen. Vi var sju personer på scen som hade lika stora musikaliska roller, förutom Orfeo, och jag inledde operan med en sopranstämma uppe på en balkong, en ensam ljusspot på en och knäpptyst salong. Det var en ära att debutera så.
Linus Fellboms scenografi var också fantastisk att spela in videon i. Underjorden var nästan hypnotiserande, bäcksvart med kallt ljus som reflekterade mot vattnet. Det var en inspirerande tid.
  
Vad är du mest stolt hittills över i din karriär?
Över att känna alla fantastiska konstnärer och vänner, allt vi gjort tillsammans. Över operan. Över konserten jag gjorde på Södra Teatern med Hans Ek och Modern Fantazias för prick ett år sen. Det var höjdpunkten på mitt klasskritiska och feministiska konstprojekt där jag skrev och arrangerade musik för kammarorkester och popband utan att kunna noter eller ha klassisk utbildning. Den tiden sa allt, på alla plan.
 
Den 4:e och 5:e dec uppträder du som förband till Bob Hund på Debaser Strand och den 28:e nov på välgörenhetskonsert på Pygméteatern för UNHCR, vad kan vi som ska gå förvänta oss på dina spelningar?
Det ska bli så kul och kommer bli mycket mäktigt, som Korra the last airbender i avatarmode typ.
 
Hur skulle du beskriva nya singeln ”You Don’t Wanna Know” för någon som inte har hunnit lyssna på den än?
Som längtan efter musik. Det är en souldänga, jag älskar soul. Det är fint hur det ordet kan betyda både genre, historia och människors gemensamma känsla som en liksom känner igen i musiken.
 
Vilken musik lyssnar du på själv?
Just nu mycket hiphop. Quasimoto älskar jag mest, jag dör. Dead Prez och Gangstarr också. Och Sophia Somajo!!
 
Om du bara fick lyssna på en enda låt resten av ditt liv, vilken skulle det vara? 
Asså det vore ett straff. Som att vara helt ensam och återuppleva ett grymt tillfälle med en vän på repeat och aldrig få uppleva något nytt.
Jag tar ett oändligt medley av all musik jag älskar, kommer älska och all ny musik vänner gör. Hehe, ett försök till smart anden-i-flaskan-svar. Men sant!
Det är sådär jag lever, alltså ett oändligt medley, konstant musik. 
 
Fakta:
Namn:Birgit Bidder
Ålder:29
Discografi: ”The Life Home” 2011.
Sjunger På Ison & Fille’s ”Ikväll är vi kungar” 2010, på Kajsa Grytts skivor ”En kvinna under påverkan” 2011, ”Jag ler, jag dör” 2013, Oskar Linnros ”För sent” 2013, bob hunds ”Vem tror jag att jag lurar?” 2012 och Conny Nimmersjös ”Tänk, nyss var här så trevligt” 2015.
Aktuell med: ”You Don’t Wanna Know” singel och video inspelad på Wermland Opera med Lisabi Fridell. Spelar före bob hund 4-5/12 på Debaser Strand och på Pygméteatern 28/11 för UNHCR med Anna Järvinen m.fl.
 
Mer med Birgit:
NOISEY PREMIÄR
SINGELN
VIDEON
Bob hund feat Birgit Bidder – Vem tror jag att jag lurar?
 
Foto: Foton/Knotan/Sanne Stenbeck/Lisabi Fridell

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!