Hälsa

De 8 bästa budgettipsen för dig som vill äta nyttigt och billigt

Att handla hälsosam och god mat behöver inte vara synonymt med en skyhög prislapp. Här är våra bästa tips till dig som vill fylla skafferiet och kylen med nyttiga livsmedel – utan att först behöva begära löneförhöjning.

Foto: Unsplash

1. Prisvärda basvaror


Baljväxter och rotfrukter är inte bara två näringsrika livsmedelsgrupper, de är generellt billiga också jämfört med många andra superfoods. Satsa på att fylla skafferiet med protein- och fiberrika torkade bönor, linser och ärtor som du blötlägger och kokar själv. Mycket mer prisvärt än att köpa färdiga konserver och tetrapak.

2. Satsa på storkok


Om du gör ett storkok med bönor kan du även frysa in det du inte behöver direkt. De frysta kokta bönorna blir dock ganska mjöliga och går lätt sönder, så de passar bäst i grytor och liknande. Att göra vegogrytor med bönor, linser och rotfrukter (som kålrot, potatis, morötter och rotselleri) är dessutom ett superbra budgettips! Gör lunchlådor som du tar med till jobbet (ute-luncher varje dag blir, som du vet, dyrt i längden).

3. Gör egna varianter på dina favoriter i skafferiet

Istället för att köpa den där lyxiga (och dyra!) granolan i butiken kan du göra en lika god hemma till en bråkdel av priset. Visst, det kostar lite när du köper de där kokosflingorna, solrosfröna och hasselnötterna – men de kommer att räcka till många omgångar. Det här receptet hos Portionen under tian är både billigt och superenkelt att göra, och när du gör din granola själv vet du dessutom exakt vad som är i den!

4. Ägg!


Måltidens proteinkälla är oftast den dyraste på tallriken, speciellt om vi ska välja kött och fisk som kommer från bra förhållanden. Bönor och linser är ett utmärkt vegoalternativ till kött, ett annat är ägg – denna näringsrika proteinkälla som går att variera i massor. Kokta, stekta, äggröra, banan- och äggpannkaka, eller varför inte omelett? En omelett på 2-3 ägg, med tomater och fetaost och toppad med bladspenat är en utmärkt vardagsmiddag. Ekologiska ägg är visserligen dyrare än vanliga, men satsa på dem ändå. För djurens och för miljöns skull.

5. Andra bra proteinkällor


Keso och kvarg är också proteinrika och goda att blanda med olika kryddor och smaksättningar. Klicka ut röran på en salladsbädd och servera med till exempel avokado, tomater och andra grönsaker. När du köper nötkött, välj bitar från framdelen, som högrev eller liknande. De tar lite längre tid att tillaga, men passar bra för långkok och grytor och är dessutom relativt billiga.

6. Stoppa i frysen!


Frysta grönsaker är många gånger lika näringsrika som de färska varianterna du köper i butik. Ett bra budgettips är därför att ladda frysen full med ärtor, broccoli, spenat, grönkål och andra favoritgrönsaker. Enkelt att ta fram för att komplettera dina måltider och du riskerar inte att grönsakerna ligger och blir dåliga i kylen innan du hunnit använda dem.

7. Säsongsbetonat


Ha även lite koll på när olika grönsaker, frukter och bär är i säsong – det är bra både för miljön och din plånbok. Bunkra och frys in! Här hittar du fler tips för dig som vill äta billigt (och ekologiskt!) plus en säsongsguide månad för månad.

8. Krydda till det


Citron, currypasta, soja och färska bladkryddor piffar till vilka måltider som helst. Underskatta inte vikten av en bra kryddsamling, speciellt om du gillar att göra olika grytor (som vi ju har konstaterat är bra budgetmat!). Inventera även dina torkade kryddor (som håller länge!) och fyll på med goda smaksättare som chiliflakes, spiskummin, curry, basilika, oregano, timjan, rosmarin, kanel och lagerblad.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!