Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

4 enkla och nyttiga recept på gratänger och grytor för att fylla veckans matlådor

Grytor, gratänger och matiga soppor är precis den typen av mat vi längtar efter så här på hösten. Här är fyra recept som passar perfekt när du vill laga mycket mat på kort tid, som både smakar och gör gott för kroppen. 

Foto: Unsplash / Pt-Fia

Laga en stor sats på söndagen och du har luncherna klara hela kommande vecka. Du sparar massor av pengar på dyra restaurangluncher och har samtidigt stenkoll på att maten du stoppar i dig är bra för kroppen. Nedan hittar du fem av våra bästa recepttips för nyttiga och goda matlådor.

Storkok – Fiskgratäng

Storkok – Fiskgratäng

Gillar du fisk och vill ha något syrligt och lent som får dina smaklökar att jubla? Då ska du definitivt testa PT-Fias fiskgratäng.

Använd gärna ekologiska ingredienser.

Gör så här:

Smörj en plåt med sesamolja/olivolja/smör, torkad timjan, örtsalt och peppar.

Dela två påsar delikatesspotatis en gång och behåll de mindre hela. Fyll upp plåten och rör runt. Krydda med mer timjan, salt och olja. Grädda i ugnen på ca 225 grader (varmluft) tills de fått färg, sänk värmen något och låt stå tills de blivit lagom mjuka.

 

Häll ca 3 dl matgrädde/grädde/kokosmjölk, en burk creme fraiche, färsk persilja, en eko-grönsaksbuljong, vitpeppar, pressad citron i en kastrull, koka upp och låt puttra i ca 3 min. Hacka en purjolök, två rejäla nävar färsk bladspenat och två valfria lökar, rör ihop med en skvätt olivolja och en nypa vitpeppar.

Häll lite av såsen i botten av en smord form, lägg på två fiskfiléer, strö över spenatblandningen och häll över resten av såsen.

Grädda i ugnen i absolut max 15 min, gärna mindre, på 220 grader.

Foto: ptfia.metromode.se

Nästa bild
Storkok – Sötpotatisgryta

Storkok – Sötpotatisgryta

Grytor hör hösten till samtidigt som det är värsta bästa grejen när du vill laga mycket mat på samma gång. Lassa upp sötpotatisgryta med aubergine, kokosmjölk och jordnötssmör i lunchlådorna och dina kollegor kommer sucka avundssjukt.

4 portioner, tillagningstid: ca 75 minuter

1 aubergine
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja till stekning
1 msk röd currypasta
2 sötpotatisar, skalade och tärnade
1 burk kokosmjölk
200g passerade eller krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
riven ingefära (en bit på ca 5 cm)
0,5 dl vin (jag har testat med både vitt och rött vilket båda funkade prima, men för alkoholfritt alternativ kan du använda matlagningsvin eller extra limesaft)
2 msk jordnötssmör
1 dl röda linser
1 lime (halva till grytan och halva till servering)
färsk koriander
salt och peppar

Till Kokosriset

jasminris
1 burk kokosmjölk
0,5 dl kokosflingor

1. Börja med att skiva auberginen i centimetertjocka runda skivor. Strö över salt och ställ åt sidan (detta är för att vattna ur dem).

2. Hacka lök och vitlök och tärna sötpotatisen. Fräs currypastan i 30 sekunder i olja. Tillsätt lök och vitlök och fräs i några minuter på medelvärme tills de är mjuka och glansiga.

3. Tillsätt sötpotatis, kokosmjölk, passerade/krossade tomater, buljongtärningen, vinet och sedan linserna. Tillsätt även riven ingefära, 2 msk jordnötssmör, saften från en halv lime och ett par matskedar hackad färsk koriander. Låt småputtra tills sötpotatisen och linserna är mjuka, ca 40 minuter. Tillsätt vatten eller mer passerade tomater om grytan blir för tjock.

4. Koka riset enligt förpackningen, men byt ut 2 dl vatten mot kokosmjölken och tillsätt kokosflingorna. Du ska alltså koka riset i både vatten och kokosmjölk.

5. Torka av vattnet från aubergineskivorna med hushållspapper och stek dem i olja på medelhög värme. De är klara när de är genomstekta och mjuka och har färg på båda sidor. Lägg ner dem i sötpotatisgrytan och smaka av alltihop med salt och peppar.

6. Servera sötpotatisgrytan med kokosriset, färsk koriander och en limeskiva.

→ Ps. Om du tycker att det är bökigt att steka auberginen på sidan av så kan du tärna den och tillsätta den samtidigt som sötpotatisen. Det är också asgott, men inte riktigt lika!

→ Ps 2. Går utmärkt att äta med vanligt ris, råris och couscous också – men kokosriset är typ det godaste du någonsin kommer ha haft i din mun. Lovar.

Foto: flora.metromode.se

Nästa bild
Storkok – Thaigryta med torsk

Storkok – Thaigryta med torsk

Gryta med kokosmjölk, tomatouré och sambal oelek som ger en härligt uppiggande färg! Släng ner torsktärningar mot slutet och servera gärna med blomkålsris.

3-4 portioner

2 paprika
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
5-6 champinjoner
300 gram torsk
1 burk kokosmjölk
1 msk tomatpuré
1/2 citron
färsk koriander
färsk persilja
1 tsk sambal olek
kokosolja till stekning
salt, peppar, paprikakrydda, chilipulver efter smak

Gör så här:
Lägg paprika och vitlök i en ugnsform smord med lite kokosolja, rosta i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter. Paprikan är klar när den är lite rostad och gyllenbrun i kanterna. Fräs champinjonerna och löken i lite kokosolja tillsammans med tomatpuré, sambal olek, chilipulver och paprikakrydda. Tillsätt en skvätt kallt vatten och koka upp tills löken är mjuk. Ner med paprikan och vitlöken när de är klara och mixa allt med stavmixer. Fyll upp med kokosmjölken och låt koka upp. Tärna ner torsken och låt den koka upp några minuter tills den är klar. Smaka av med citron, salt och peppar!

Servera med stekt blomkålsris och färsk koriander.

Blomkålsris

Riva blomkålsbuketter (eller slänga ner i matberedaren) och steka lite lätt i stekpannan utan varken olja eller fett. Supergott!

Foto: anjaforsnor.metromode.se

Nästa bild
Storkok – Kycklinggratäng

Storkok – Kycklinggratäng

Gratänger är perfekt “ta-vad-som-finns”-mat. I det här receptet gör du grunden på kyckling, purjolök, champinjoner och bacon. Enkelt och gott!

Stek på ett paket kyckling med smör eller kokosolja. Häll ner kycklingen, prujolök, champinjoner och bacon i en ugnsform. Rör ihop creme fraische franska örter, örtsalt, svartpeppar, soja, buljong och grädde. Häll över kycklingen och toppa med ost (valfritt).

Gratinera i ugnen tills det fått färg, ca 20-30 min.

Servera med klyftpotatis, kokt broccoli eller valfria rotsaker.

Foto: ptfia.metromode.se

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!