Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

5 starka anledningar till varför promenader är din perfekta sommarträning

Du kommer varken att bli världens snabbaste löpare eller starkaste tyngdlyftare genom att gå promenader – men tro för den skull inte att promenaderna “inte ger någonting”. Här har vi samlat fem anledningar till varför det är så bra och hälsosamt att gå!

Foto: Sam Edwards / Caiaimages /IBL

1. Låg tröskel till att komma igång
Det spelar ingen roll hur mycket intensivare, hårdare eller “mer effektiva” pass det finns om du ändå aldrig tar dig iväg till gymmet. I jämförelse med ingen träning alls så är promenader tusen gånger bättre. Om du aldrig har lyckats komma igång med regelbunden träning eller kan räkna årets samtliga träningstillfällen på en hand så är promenader den perfekta starten. Att samla kraft till att gå till gymmet kan kännas oöverstigligt för en icke-tränande person medan att snöra på sig träningsskorna för en promenad känns helt okej. Det är dessutom en skonsam och lättillgänglig träningsform som de flesta kan genomföra, så länge du har bekväma skor.

2. Perfekt för kompisdejter
Att träna tillsammans med andra är ett effektivt sätt att få den dagliga motionen att bli av (trots att du är mer sugen på att inta soffläge). Att gå promenader lämpar sig alldeles utmärkt för social träning. Och även om ni peppar varandra att dra upp tempot så kommer ni fortfarande att orka prata med varandra (om ni inte går i en jättebrant backe, då är det bäst att vänta med snacket tills ni nått toppen…).

Du kan också passa på att gå en runda medan du ringer det där samtalet till din kompis som bor i en annan stad eller när du lyssnar på det senaste sommarpratet!

3. Den bästa vardagsmotionen
Vi nordeuropéer är bland de mest stillasittande människorna i världen och även om det är bra för hälsan att gå till gymmet så räcker inte det – om du knappt rör på dig den övriga tiden. En stillasittande vardag kan till och med jämföras med rökning då det ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, bukfetma, depression och diabetes – oavsett om du tränar några gånger i veckan.

Som tur är kan du med relativt små medel motverka de dåliga hälsoeffekterna som kommer av en stillasittande vardag. Promenader är den perfekta vardagsmotionen – se till att komma igång under semestern med korta och långa promenader under dagen, så att du har rutinen inne när jobbet börjar igen. Lunch- och mötespromenader är två tips som gör dig som har skrivbordsjobb mer aktiv under arbetsdagen.

4. Syre till hjärnan
Du får tid för reflektion och nya, kreativa tankar – när du rör på kroppen ökar och förbättras blodcirkulationen även till hjärnan vilket påverkar tankeverksamheten positivt. Många ser även sitt promenerande som en form av meditation och mindfulness – samtidigt som dagens 10-15 000 steg samlas ihop.

5. Passen går att variera
Dina promenader måste inte se likadana ut varje gång – och om du ser till att hålla uppe tempot så att pulsen ökar och det börjar kännas tufft i musklerna så tränar du hjärtat (ökar konditionen), stärker skelettet och musklerna i ben och rumpa – särskilt om du går uppför backar. Du kan också testa stavgång, varva gång och jogg eller stanna till några gånger under promenaden för att göra styrkeövningar. När du väl kommit över tröskeln till att ta dig ut så brukar det kännas både roligt och motiverande att utmana kroppen lite extra.

Läs mer: Träningstipsen alla latmaskar behöver läsa för att hitta sin hållbara träningsrutin

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!