Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Ätbart ogräs och vilda växter – 8 gröna tips att plocka till middagen

Naturen vimlar av grönskande godsaker och faktum är att de inte kostar en krona. Det mesta du behöver finns nämligen tillgängligt precis utanför dörren och här listar vi elva växter att fylla kylen med i sommar. 


Foto: Scanpix

Pimpa middagsbjudningen med närodlat ogräs genom att addera någon av dessa gröna godingar till maten. Gör goda röror, pajer eller toppa salladen med. Tänk bara på att skölja dina växter noga och inte plocka för nära trafikerade vägkanter.

1. Kirskål           

Kirskålen är ett utmärkt alternativ till grönsalladen och växer ofta i stora partier vilket gör det enkelt att skörda den inför middagen. Går att använda som grund i sallad eller att mixa i din smoothie istället för tex spenat. Gillar du soppa så testa kirskålssoppa.

2. Granskott

De ljusgröna granskotten är goda att bara äta som de är med sin fräscha smak och krispiga konsistens under ett besök i skogen. Väl hemma kan du toppa salladen, i för eller efterrätten eller göra dressing av.

3. Maskros

Krispiga maskrosblad är en bra grund till en grön sallad och är både gott och mättande. På maskrosen går även blomman att äta och göra god marmelad på. Roten på maskroten går även den att tillaga och tex göra soppa på. Maskrosen är en utsökt vårprimör med andra ord.

4. Löktrav          

Lökträd avslöjar redan vid namnet att den doftar vitlök. Dock smakar den inte det. Passar bra att använda i dressing eller pesto. Växer även denna i stora partier vilket är tacksamt när det ska plockas.

5. Nässlor

Brännnässlan lärde du dig kanske äta redan som barn på förskolan? Den vitaminfyllda nässlan skapar en välsmakande pesto, går att användas i matlagning och göra god soppa, gryta och paj på. Klipp av stjälken och koka bladen i några minuter.

6. Älgört

Den ståtliga växten som växer som ogräs finner du oftast vid skogspartier och ängar. Blommorna kan användas till saft eller te precis som fläderblomman.

7. Ramslök

Inte konstigt att de finaste restaurangerna älskar ramslöken om våren. Du hittar den främst i landets södra delar och får du syn på växten så gör du helt rätt i att skörda. Ramslöken som smakar lök är god att äta rå och blanda ner i salladen. Även blomman går att äta och dekorera med då den både är ståtlig och vacker. Gör paj, röror, ramslökspesto eller salladsdressing. Testa dig fram för att hitta din favorit.

8. Harsyra

Bladen du med största sannolikhet åt som barn på utflykt i skogen är väldigt användbara som smaksättning när du lagar mat även idag. Dekorera salladen med eller servera råa till middagen.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!