2 portioner
Ingredienser
2 dl havregryn
2 msk chiafrön
2 färska dadlar (urkärnade) 1 tsk malen kanel
1 tsk malen gurkmeja
2 krm malen kardemumma
2 krm malen ingefära
1⁄2 dl riven kokos
1 krm salt
4 dl valfri växtbaserad mjölk
Gör så här
1. Skär dadlarna i mindre bitar. Blanda alla ingredienser väl och fördela i två små skålar. Låt stå i kylskåp över natten.
2. Ta ut från kylskåpet, rör runt och tillsätt eventuellt lite mer växtmjölk för en lösare konsistens. Strö gärna över någon valfri topping.
Tips #1: Gör en lite större sats av kryddblandningen så slipper du göra den varje gång. Passar utmärkt i till exempel gröt eller smoothies.
Tips #2: Boosta gärna gröten med blåbär, granola, äpple, nötter eller vad du nu gillar.
Foto: Ulrika Ekblom
2 portioner
Ingredienser
2 dl havregryn
2 msk chiafrön
2 färska dadlar (urkärnade) 1 tsk malen kanel
1 tsk malen gurkmeja
2 krm malen kardemumma
2 krm malen ingefära
1⁄2 dl riven kokos
1 krm salt
4 dl valfri växtbaserad mjölk
Gör så här
1. Skär dadlarna i mindre bitar. Blanda alla ingredienser väl och fördela i två små skålar. Låt stå i kylskåp över natten.
2. Ta ut från kylskåpet, rör runt och tillsätt eventuellt lite mer växtmjölk för en lösare konsistens. Strö gärna över någon valfri topping.
Tips #1: Gör en lite större sats av kryddblandningen så slipper du göra den varje gång. Passar utmärkt i till exempel gröt eller smoothies.
Tips #2: Boosta gärna gröten med blåbär, granola, äpple, nötter eller vad du nu gillar.
Foto: Ulrika Ekblom
12 muffins
Torra ingredienser
2 dl pekannötter (gärna blötlagda)
2 1⁄2 dl havregryn
1 1⁄2 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk malen gurkmeja
1 tsk malen kardemumma
1⁄2 tsk salt
Blöta ingredienser
2 små gröna bananer
1 litet äpple
1 1⁄2 dl valfri växtbaserad mjölk
(eller vatten)
3⁄4 dl kallpressad kokosolja
3 ägg
Gör så här
1. Värm ugnen till 100 grader. Finhacka pekannötterna. Blanda med resten av de torra ingredienserna. Skala bananerna och riv äpplet. Mixa banan,
rivet äpple, växtmjölk och kokosolja till en slät kräm. Vänd ner i den torra blandningen och rör om. Vispa upp äggen och blanda ner i smeten.
2. Fördela smeten i tolv muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i cirka 1 timme. Känn med en provsticka när muffinsen är klara.
Tips #1: Toppa gärna med lingon, tryck ner dem lätt så att de fastnar. Eller raw kakaonibs, samma teknik.
Tips #2: Om du inte vill använda använda ägg så kan du prova att göra chiaägg i stället. Receptet på ett chiaägg: Blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten, rör om och låt stå i 10 minuter. Färdigt!
Foto: Ulrika Ekblom
12 muffins
Torra ingredienser
2 dl pekannötter (gärna blötlagda)
2 1⁄2 dl havregryn
1 1⁄2 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk malen gurkmeja
1 tsk malen kardemumma
1⁄2 tsk salt
Blöta ingredienser
2 små gröna bananer
1 litet äpple
1 1⁄2 dl valfri växtbaserad mjölk
(eller vatten)
3⁄4 dl kallpressad kokosolja
3 ägg
Gör så här
1. Värm ugnen till 100 grader. Finhacka pekannötterna. Blanda med resten av de torra ingredienserna. Skala bananerna och riv äpplet. Mixa banan,
rivet äpple, växtmjölk och kokosolja till en slät kräm. Vänd ner i den torra blandningen och rör om. Vispa upp äggen och blanda ner i smeten.
2. Fördela smeten i tolv muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i cirka 1 timme. Känn med en provsticka när muffinsen är klara.
Tips #1: Toppa gärna med lingon, tryck ner dem lätt så att de fastnar. Eller raw kakaonibs, samma teknik.
Tips #2: Om du inte vill använda använda ägg så kan du prova att göra chiaägg i stället. Receptet på ett chiaägg: Blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten, rör om och låt stå i 10 minuter. Färdigt!
Foto: Ulrika Ekblom
1 skål (cirka 4 portioner)
Ingredienser
2 msk malen gurkmeja
4 msk kallpressad kokosolja 1 dl pumpakärnor
2 vitlöksklyftor
1 tsk kumminfrön
1–2 msk tamarisoja
4 körsbärstomater
saften från 1 citron
1⁄2 kruka kruspersilja eventuellt lite vatten
1–2 färska dadlar (frivilligt men gott)
nymalen svartpeppar
Gör så här
Kör allt i mixern tills det blir krämigt. Tillsätt eventuellt lite vatten om röran känns för tjock. Servera med råa grönsaker eller vid sidan om vilken måltid som helst.
Foto: Ulrika Ekblom
1 skål (cirka 4 portioner)
Ingredienser
2 msk malen gurkmeja
4 msk kallpressad kokosolja 1 dl pumpakärnor
2 vitlöksklyftor
1 tsk kumminfrön
1–2 msk tamarisoja
4 körsbärstomater
saften från 1 citron
1⁄2 kruka kruspersilja eventuellt lite vatten
1–2 färska dadlar (frivilligt men gott)
nymalen svartpeppar
Gör så här
Kör allt i mixern tills det blir krämigt. Tillsätt eventuellt lite vatten om röran känns för tjock. Servera med råa grönsaker eller vid sidan om vilken måltid som helst.
Foto: Ulrika Ekblom