Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Därför blir det svårare att skaffa nya vänner när vi blir äldre

Har du också märkt att det är betydligt svårare att skaffa nya vänner ju äldre du blir? Vi har! Det finns ett antal bakomliggande orsaker till detta och här lyfter vi dem till ytan.

sa-far-du-nya-vanner

1. Vår vardag ser annorlunda ut 

Minns du tonårens glada dagar då du knappt kunde räkna alla dina vänner? Då du dagligen hängde med människor i din egen ålder och hade all tid i världen (på skolan, efter skolan och om helgerna) för att utveckla relationerna. Så ser det inte riktigt ut idag…

2. Vi har mycket mindre tid 

Efter högskolestudierna är avslutade eller back packer-åren svept förbi så är det för oss allra flesta dags för att påbörja karriären – på riktigt. Det medför inte bara ett nytt kapitel i livet utan även minst 40 timmar i veckan – på arbetet.

Inte nog med att veckorna helt plötsligt blir uppbokade för jobb så försöker vi allra flesta även hinna med träning och andra fritidsintressen. Lägg sedan till en respektive (och kanske ett och annat barn) på det livspusslet och din tid är helt plötsligt det dyrbaraste du har.

3. Vi prioriterar våra ”gamla vänner”

Våra gamla vänner vill och förtjänar kvalitetstid. Har vi tid för en brunch en helg eller en middag med paraplydrinkar så spenderar vi mer än gärna dessa luckor tillsammans med våra gamla vänner som vi känner ut och innan.

4. Vi ställer högre krav

Vi har kanske en handfull vänner som vi litar på i ur och skur, som alltid finns där och som vi delar så många år av minnen med. Klart vi därför ställer höga krav på våra nya vänner. De har inte lika stort utrymme att återigen ställa in en kompis-dejt med kort varsel eller konstant bara prata om sina egna problem när vi ses. I alla fall inte om de vill fortsätta få utrymme i våra liv.

5. Vi är inte lika öppen längre

Tyvärr tappar vi lite av vår öppenhet gentemot världen (och alla människor i den) ju äldre vi blir. Det, för att vi helt enkelt varit med om mer svek och andra tråkigheter när det kommer till relationer. Det ställer i sin tur till det när vi träffar nya potentiella vänner.

sa-far-du-nya-vanner

Här tipsar vi om tre enkla tips för att släppa in nya vänner. 

1. Ta första steget

Tränar du med världens härligaste PT eller har en sprudlande kollega på jobbet så var inte rädd för att ”bjuda ut” denna på en kompis-dejt. Ta en promenad eller en fika och bygg sedan relationen därifrån.

2. Bjud på dig själv

Var inte rädd för att dela med sig av dina personliga tankar, känslor eller problem med dina nya vänner. Du måste ge något för att kunna få något så börja med dig själv.

3. Underhåll den nya relationen 

Skicka ett uppmuntrande sms eller mail då och då för att hålla den nya relationen i liv. Gratta på födelsedagen och se till att visa att du faktiskt vill fortsätta att bygga på den nya relationen.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!