Hälsa

Framtidens komjölk är gjord av fermenterad jäst – utan ko

milkFoto: Unsplash
Källa: Eater.com

 
Och den är vegansk, laktosfri och miljövänlig.
 
Den alternativa mjölkindustrin har fullkomligt exploderat de senaste åren, med drycker framtagna av soja, havre, kokos, mandlar och cashew längs butikshyllrona. De som byter ut den traditionella komjölken gör det främst av allergi- eller etiska skäl, men snart verkar det som om vi både kommer kunna äta kakan och ha den kvar. Eller med andra ord: Kunna dricka mjölk som smakar vanlig mejeriprodukt utan att en enda ko varit inblandad.
 
I Kalifornien har mat-tekniker tagit fram en djurfri mejeriprodukt som ska smaka likadant som den riktiga varan. Mjölken är gjord av proteiner framtagna av fermenterad jäst i en process som inte är helt olik den när man brygger öl. Mängden kalcium, kalium och andra näringsämnen har justerats för att blandningen ska smaka, kännas och se ut som komjölk. Den är vegansk, laktosfri och kräver 98 procent mindre vatten, 91 procent mindre mark, 84 procent mindre växthusgasutsläpp samt 65 procent mindre energi än vanlig mejeriframställning, enligt amerikanska Perfect Day som ligger bakom produkten.
 
Startup-företaget Perfect Day har ännu så länge samlat in nästan 35 miljoner kronor (4 miljoner dollar) och jobbar för att kunna lansera sin första produkt inom de närmaste åren. Förhoppningen är att den ska säljas till samma pris som ekologisk mjölk. Vi väntar med spänning på att se om det här är framtidens mjölk.
 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!