Hälsocoachen: “Dämpa sötsuget och bli av med ditt sockerberoende – utan stränga förbud”
Metro Mode har pratat med livsstilscoachen Elin Dahlström om sockerberoende – och det hälsosamma sättet att bli av med sötsug.
Foto: Unsplash / @ashyi
Elin Dahlströms stora hälsoresa började med att hon fick diagnosen endometrios, en kronisk sjukdom där kraftiga smärtor i samband med mens är ett av de vanligaste symtomen. Elin genomgick en operation men kände sig fortfarande i obalans efteråt. Hon var extremt sockersugen och kunde lätt sluka ett sexpack med dammsugare utan att blinka. Sen samlade hon kraft och lyckades vara helt sockerfri under en period – för att därefter falla tillbaka ner i sockerberoendet igen.
– Jag var disciplinerad och prestationsinriktad på så många andra plan och kunde inte förstå varför jag inte lyckades hålla mig borta från att äta socker, säger Elin.
Elin började nysta i vad som egentligen låg bakom hennes beteende, i stället för att bara försöka bota symtomet. “Allt eller inget”-inställningen till socker fick henne bara att falla allt hårdare varje gång hon gav efter för suget. Hon ville hitta ett mer hållbart sätt att minska sitt sötsug, utan stränga förbud.
I Elins sökande efter lösningar började intresset för den holistiska hälsan att växa allt starkare. Ett synsätt där alla bitar; det fysiska och mentala måendet samt livsstilen, spelar lika stor roll. Elin kom i kontakt med det medicinska hälsosystemet auyrveda och pusselbitarna föll på plats. Nu hade hon verktygen för att behandla sitt eget sockerberoende och så småningom för att kunna hjälpa andra i samma situation.
– Inom auyrveda ser vi individen som en helhet och att det ofta räcker med små förändringar för att göra stor skillnad. Jag brukar jämföra det med en pilot som bara genom att svänga några millimeter åt höger hamnar i Australien i stället för på Grönland, säger Elin som i dag är utbildad ayurvedisk hälsocoach.
Sockret är inte problemet – utan faktorerna bakom suget
Elins metod grundar sig i den tusenåriga indiska läran som hon har anpassat efter den västerländska människans livsstil. I dagens samhälle känner många stor press på att äta hälsosamt och hålla sig borta från socker, samtidigt som de hela tiden utsätter kroppen för olika former av fysisk och psykisk stress vilket triggar sockersuget. Och en tarm som är full av socker påverkar i sin tur både det mentala och det fysiska måendet; en ond cirkel som kan kännas övermäktig att ta sig ur på egen hand.
– Jag hjälper mina klienter både med att bli av med sitt sockerberoende men också för att få en djupare förståelse för vad som triggar till beroendet och ger dem verktyg utefter det. Det är nämligen inte sockret i sig som är problemet – utan faktorerna bakom suget, säger Elin.
Elin träffar dagligen personer som vill få bukt med sitt sockerberoende och är noga med att poängtera hur viktigt det är att hitta en hälsosam inställning till det söta i stället för det, i flesta fall, ohållbara “allt eller inget”-tänket.
– Det pratas ofta om att utesluta sockret helt, men precis som för någon som till exempel lider av ortorexi så blir allt du gör i överdos ohälsosamt, även det mest hälsosamma.
Vad är det som skiljer sockerberoende från att “vara lite sugen på godis då och då”?
– Du är beroende när du känner dig som en slav under sockret. Det går att jämföra med ett destruktivt förhållande: Du vet om att det är dåligt för dig, men kan inte stå emot. Sockerberoende är inget du föds med utan det är kroppens sätt att reagera på någon form av obalans som kan vara både fysisk och mental, säger Elin.
Så blir du av med ditt sockerberoende
Steg 1 – Det fysiska
Först och främst måste du vara villig att göra en förändring. För även om det kan räcka med små justeringar i din livsstil så måste du alltid börja med att reda ut vad som ligger till grund för ditt beroende. När Elin träffar nya klienter ber hon dem fylla i en djupgående hälsoblankett kring matrutiner, sömn, hur magen funkar, hur deras jobb, fritid och relationer ser ut. Fysiska faktorer som kan trigga ett sockerberoende är exempelvis vätskebrist (som lätt kan förväxlas med sockersug), näringsbrist: om du hoppar över frukosten och äter en dålig lunch så är risken överhängande att din kropp börjar skrika efter wienerbröd och godis på eftermiddagen, sömnbrist eller att du är bakis och stressad.
– Alla individer är och reagerar olika på socker men generellt behöver de flesta som känner ett stort sötsug mer vätska och mer näring. I början plockar jag inte bort något utan börjar i regel med att lägga till mer vatten och näringsrika ingredienser till måltiderna, säger Elin.
Det kan vara en grönsaks- och fruktsmoothie till frukost (för att lägga en bra grund redan från morgonen) och en portion grova grönsaker till lunch och middag. När de grundläggande fysiska delarna är uppfyllda så är det dags att börja utforska det mentala.
Steg 2 – Det mentala
– Det raffinerade vita sockret är den vuxnas snuttefilt, oavsett om vi firar eller deppar då sockret både har en lugnande och en uppiggande effekt på kroppen, säger Elin.
Identifiera när, var och hur du blir sugen på sötsaker, är det i en särskild situation eller under vissa perioder i livet?
– Många av mina klienter reagerar på att jag inte plockar bort sockret direkt, men min teori är att när du stärker upp kroppen med näring och därefter hittar grundorsaken till vad som tynger dig mentalt så kommer även sockersuget att minska automatiskt, säger Elin.
Själv har Elin i dag inga förbud, men eftersom hon har jobbat med att stärka kroppen näringsmässigt och mentalt så är hon heller inte lika sugen längre på godis.
– Samtidigt vet jag att min kropp klarar av att ta hand om lite socker eftersom den har en bra grund att stå på. Jag ser det inte som att jag “faller dit” om jag äter något sött och “onyttigt” utan jag njuter och ser på allt jag äter som en kärlekshandling för mig själv – eftersom det är vad jag vill ha just där och då. Mitt förhållande till socker är inte längre destruktivt. Jag är fri och kan både äta och välja bort det precis när jag vill.