Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Hanna Elfasts stora yogaguide: testar 3 olika sorter så du hittar rätt form för dig

Sugen på Hot Yoga, Flying yoga eller Yin yoga? Hanna Elfast har provat på dem alla. Hon är även frågat Mija Griborn, Yoga director på Hagabadet Göteborg om fördelar med yoga, vad som är viktigt att veta på yogamattan och hur Yoga hjälper dig vardagen. Nu reder vi ut skillnaden mellan de olika varianterna, en gång för alla.

hanna-elfast-yoga-1Foto: Christopher Carrwik

Vad är Yoga?

– Man skulle enkelt kunna säga att yoga är positioner (asanas) och andningsövningar (pranayama). Men det är så mycket mer och betyder olika för olika människor. För vissa är det fysisk träning och för andra är det en hel livsstil, säger Mija Griborn.

 

Vad är viktigt att veta på yogamattan? 

– Barfota och följsamma kläder är att rekommendera. Lyssna till din kropp och följ lärarens instruktioner.

 

Hur kan yoga hjälpa i vardagen?

– På så många vis! Många av de redskap vi får med oss från yogamattan går att applicera i vårat vardagliga liv. Man stressar ner av yoga och det är bra för alla.

 

Vad är ”Yin Yoga”? 

– En passiv, stilla och avslappnande yogaform med fokus på bindväven. Liggande och sittande positioner hålls i flera minuter med hjälp av bolster, block och filtar.

Hannas utvärdering: Här loggar du ut, kopplar bort, slappnar av och samlar energi. Yin yogan ger ett fantastiskt lugn i en annars hektisk vardag.

 

Vad är ”flying yoga”?

– En yogaform som utförs i en yogagunga med tillhörande handtag. Detta underlättar rörelse samt ger en avlastande effekt för leder och bygger samtidigt upp mer styrka i kroppen.

Hannas utvärdering: Det här var en riktig upplevelse och vilken självförtroende boost av att klara av sådant som först såg omöjligt ut! Helt plötsligt hängde man där uppochner och gjorde volter runt gungan tack vare proffsig vägledning. Jag längtar till nästa klass!

 

Varför yoga i ”hot sal”?

– Hälsofördelar med att yoga i värme är bland annat ökad muskelavslappning, flexibilitet och minskad hållningsrelaterad smärta.

Hannas utvärdering: Yoga i värme är underbart, det kan både vara avslappnande och utmanande beroende på vilken yoga-form, men kroppen blir väldigt mjuk och följsam.

 

Tips för en nybörjare på yoga? 

– Testa olika stilar och olika lärare! Man behöver ofta kolla runt lite innan man finner sin grej, det finns en stil för alla.

 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!