Hälsa

Krönika: “När jag valde mig själv som min största kärlek”

”Man bara vet när det är rätt”. Det säger alla i min omgivning som har funnit kärleken. Den som jag ska älska och älskas av resten av livet. Ett mantra även jag länge levde efter. Ett ständigt sökande utanför mig själv. Men hur ska jag älska någon annan utan att älska mig själv först? Den jag, utan tvekan, ska spendera resten av livet med.

En krönika skriven av Nilo Amlashi, från Stockholm. 

Under många år levde jag i perioder av depressioner och en mångårig ätstörning. Trots en underbar familj och barndom mådde jag dåligt under uppväxten och förstod aldrig varför. Hade en svår relation till mina känslor och jag tog till destruktiva beteenden för att dämpa ångest och oro. Jag var hård mot mig själv, ställde orimligt höga krav och var inte lätt att leva med. Jag ville så mycket av livet men min rädsla, vad andra tyckte och sa samt min oförmåga att lita på mig själv ledde till beslut som aldrig riktigt kändes helt rätt. För inte så länge sedan tänkte jag ”Är detta verkligen hur livet ska vara? Hur mitt liv ska vara?” Det som fanns kvar av mig var ett stort svart hål av det som en gång var jag.

Att älska mig själv har alltid känts diffust och jag har sökt oändligt efter svar på varför jag mått så dåligt. Resan har varit lång till en förändring men vändpunkten kom under denna sommar under en yogaresa i Frankrike. Där, genom en rejäl själsrensning tillät jag mig själv för första gången att verkligen känna alla mina känslor. Att bena ut och vara i, lyssna på och acceptera dem. I det hela insåg jag att det stora svarta hålet – anledningen till varför jag mått dåligt så länge – var min brist på en sund relation till mina känslor. För känslorna vill säga mig något. De har idag lett mig till att omvärdera och omprioritera mitt liv. Jag har valt att stanna upp, ändra riktning och för en gångs skull lyssna på mitt hjärta i valen jag gör. Göra det jag älskar och gå efter mina drömmar, hur knasiga de än må vara.

Låt oss vara ärliga, att göra en livsförändring är inget enkelt eller något som sker över en natt. Men om du, som jag, känner att du hittills i livet inte har känt kärlek till dig själv, hitta det som gör dig varm om hjärtat, det som ger ditt liv mening och ge det all näring det kan få.

För att fira min nya väg till självkärlek bestämde jag mig under resan att välja mig själv som min största kärlek. Och vet ni vad, jag kan äntligen säga ”Man bara vet när det är rätt”. Och när jag är redo kommer jag dela denna kärlek med någon annan.

Text: Nilo Amlashi

Foto: Privat & Unsplash

Vill du också få din text publicerad som en krönika eller debattartikel här på metromode.se? Vi är på jakt efter historier om allt ifrån skeva skönhetsideal, vikthets till prestationsångest, psykisk ohälsa och vardagsbetraktelser. Ämnen som engagerar och som behöver lyftas upp i ljuset! Skriv och berätta kort om din idé – eller skicka din färdiga text – till [email protected]

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!