instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

16 livsmedel som förtjänar att kallas “supermat”

Av: Metro Mode

Skeptisk till ordet “supermat”? Även om det inte finns några genvägar till hälsa så finns det livsmedel som innehåller anmärkningsvärt mycket näringsämnen – vi listar sexton typer av mat som bidrar till god hälsa!

Foto: Shutterstock

Begreppet “supermat” kanske känns lite överanvänt vid det här laget, men samtidigt är det aldrig fel att ladda upp med livsmedel som gör gott för kroppen. Här hittar du sexton typer av mat som är fulla av näringsämnen och – i många fall – kan hjälpa till att förebygga olika sjukdomar.

1. Bladgrönsaker

Bladgrönsaker som grönkål, mangold och spenat är inte endast en källa till näringsämnen som folat, zink, kalcium, järn, magnesium, C-vitamin och fibrer – de har även potential att minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes. 

Enligt Healthline innehåller de dessutom en viss typ av antiinflammatoriska föreningar som tros kunna skydda mot vissa typer av cancer.

2. Bär

Bär som hallon, jordgubbar, blåbär, björnbär och tranbär är fulla av antioxidanter – så till den grad att de förknippas med en minskad risk för exempelvis hjärtsjukdomar och cancer. De kan även förbättra matsmältningen.

3. Grönt te

Grönt te är rikt på antioxidanter och tros skydda mot kroniska sjukdomar – inklusive hjärtsjukdomar, diabetes och cancer. Det finns också forskning som visar att grönt te kan vara ett effektivt verktyg för viktminskning.

4. Nötter och frön

Nötter och frön är rika på fibrer, vegetariskt protein och fetter som är bra för hjärtat. Forskning visar även att de kan ha en skyddande effekt mot hjärtsjukdomar. Strö dem över lite yoghurt för en enkel, god och nyttig frukost!

Exempel på näringsrika nötter och frön:

5. Ägg

Ägg är rika på näringsämnen, inklusive B-vitaminer, selen, vitamin A och järn. De är även en bra källa till protein, och innehåller antioxidanter som är kända för att skydda syn- och ögonhälsa.

6. Baljväxter

Baljväxter är en rik källa till B-vitaminer, olika mineraler, protein och fibrer. De erbjuder många hälsofördelar såsom minskat blodtryck och kolesterol.

Exempel på baljväxter:

7. Kefir

Kefir innehåller protein, kalcium, B-vitaminer och kalium. Det är förknippat med flera hälsofördelar, däribland minskat kolesterol, sänkt blodtryck, förbättrad matsmältning och antiinflammatoriska effekter.

8. Vitlök

Älskar du att använda mycket vitlök när du lagar mat? Då har du tur. Vitlök är nämligen en bra källa till bland annat vitamin C, vitamin B6, selen och fibrer. Det finns forskning som tyder på att det kan vara effektivt för att sänka kolesterol och blodtryck, samt stödja immunförsvaret. 

9. Olivolja

Olivolja är som bekant rikt på enkelomättat fett. Att inkludera det i din kost kan både minska inflammation och risken för vissa sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar och diabetes. Det innehåller även antioxidanter som vitamin E och K.

Varför inte göra olivolja till ett regelbundet inslag i din kost genom att prova på den nyttiga medelhavskosten?

10. Ingefära

Ingefära har ett flertal hälsofördelar: visste du till exempel att det kan vara effektivt mot illamående? Det finns också forskning som visar att det kan minska smärta orsakad av akuta och kroniska inflammatoriska tillstånd, samt minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, demens och vissa cancerformer.

11. Gurkmeja

Gurkmeja är en krydda som är nära besläktade med ingefära. Den innehåller kurkumin, som har kraftfulla antioxidanter och antiinflammatoriska effekter och dessutom kan vara effektivt för att förebygga kroniska sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar och diabetes.

Om du vill tillgodogöra dig dess hälsofördelar är det bra att använda gurkmeja ihop med fetter eller andra kryddor, som svartpeppar – det underlättar nämligen kroppens absorption av kurkumin.

12. Lax

Att lax är en väldigt näringsrik fisk känner de flesta till. Den innehåller mängder av nyttiga fetter, protein, B-vitaminer, kalium och selen.

Lax är även en sällsynt god källa till omega-3, som bland annat behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. Omega-3 påverkar även regleringen av blodtrycket, hur njurarna fungerar och vårt immunförsvar – samt minskar blodets levringsförmåga och därmed risken för blodpropp.

Att äta lax med jämna mellanrum kan också minska risken för hjärtsjukdomar och diabetes.

Enligt Livsmedelsverket går det bra att äta odlad lax varje vecka – men eftersom olika fiskarter innehåller lite olika nivåer av både hälsosamma näringsämnen och miljögifter är det bra att variera sorterna.

13. Avokado

Avokado är i själva verket inte en frukt, utan en grönsak! Den innehåller ett flertal näringsämnen, däribland fibrer, vitaminer, mineraler och hälsosamma fetter.

Dessutom är avokado rik på enkelomättat fett och tros kunna minska risken för hjärtsjukdomar, diabetes och vissa typer av cancer. Tillgodogör dig avokadons hälsofördelar genom att testa de här goda recepten.

14. Sötpotatis

Sötpotatis är inte bara gott, det är också fullt av näringsämnen som kalium, fibrer och vitamin A och C. Dessutom innehåller denna rotfrukt en typ av antioxidanter som kan minska risken för vissa typer av cancer.

För den som oroar sig för att sötpotatis skulle öka blodsockret kan vi lugna dig med att det faktiskt har gjorts studier som visar på motsatt effekt: enligt Healthline kan sötpotatis ha en positiv effekt på blodsockernivåerna hos personer med typ 2-diabetes.

15. Svamp

Visste du att matsvampar – som exempelvis portobello och champinjoner – innehåller vitamin A, kalium och fibrer, samt flera antioxidanter som inte finns i de flesta andra livsmedel?

Svamp kan också hjälpa till att minska inflammation i kroppen och förebygga vissa typer av cancer.

16. Alger

Alger har använts i det asiatiska köket i århundranden och nu börjar vi svenskar få upp ögonen för dem, något som är positivt med tanke på att de är miljösmarta: eftersom de växer i havet behövs till exempel ingen jordbruksmark tas i anspråk, och de behöver varken gödas eller vattnas med sötvatten.

Näringsinnehållet i alger skiljer sig beroende på sort, skriver ICA:

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår