Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Ny forskning: Fet ost är ett lika hälsosamt val som mager ost

Brukar du också stå och tumma på en härligt fet brie, för att till slut ändå välja den magra (tråkigare) osten – för din hälsas skull? Då kommer du att jubla över resultaten i en ny dansk studie!
ostarhalsosamt
Helfet ost har nämligen ingen effekt på det onda kolesterolet – utan verkar snarare öka det goda kolesterolet (som håller det onda i schack), enligt en studie från Köpenhamns Universitet. I tolv veckor fick en grupp deltagare ersätta delar av sin kost med 80 gram ost per dag, grupp två fick lågfett-ost och den tredje gruppen fick motsvarande mängd bröd och sylt. Det intressanta var att man hos deltagarna som åt den helfeta osten inte kunde se någon skillnad i riskfaktorer som midjemått, blodtryck och insulin-nivåer, jämfört med de som åt den magra osten eller de kolhydratsrika bröd och sylt-portionerna. De hade dessutom högre nivåer av det goda HDL-kolesterolet än bröd och sylt-gruppen.

Det betyder i och för sig inte att du ska börja trycka i dig massor av ost, lagom är bäst. Men nästa gång du står och velar i ostdisken ska du definitivt välja kvällens tilltugg baserat på vad du gillar bäst och inte på fettinnehåll.

Foto: Unsplash

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!