Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

OS-aktuella Frida Hansdotter: “Känslan av att lyckas och njuta av fina resultat är magisk”

Med en bara en vecka kvar till vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea är förberedelserna i full gång för alpinstjärnan Frida Hansdotter. Metro Mode fick en pratstund med Frida om uppladdningen inför tävlingarna, drömmen om medalj och om H&M:s nya OS-kollektion – som hon frontar.

När vi pratar med vårt svenska OS-medaljhopp har världscupen dragit igång och Frida har precis tävlat i Killington, Vermont.

Grattis till bra åkning! Hur känns formen just nu?
– Tack så jättemycket, väldigt roligt att tävlingssäsongen är igång. Formen känns bra, storslalomen i Killington var fantastiskt rolig. Att jag fick ut den bra åkningen jag hade i mig och att komma på en fin sjunde plats kändes otroligt roligt och skönt.

– I slalomen får jag vara riktigt nöjd att komma femma med de misstagen jag gjorde i andra åket. Med tanke på misstagen och att jag ändå blev fem femma så kändes formen riktigt bra. Jag hade väldigt snabba partier mellan missarna och vet att jag är en av de snabbaste i världen när åkningen stämmer fullt. Jag kan och vill visa mera, så jag är riktigt laddad för kommande race och denna säsong.

Jag vet att jag är en av de snabbaste i världen när åkningen stämmer fullt.

Världscupen rullar vidare och den 8 februari drar OS i Pyeongchang igång. Vad har du för förhoppningar inför OS-tävlingarna?
– Det ska bli så roligt med OS, det är höjdpunkten denna säsong. OS är stort och jag får ett leende på läpparna när jag tänker på det. Mitt mål är att komma hem med en medalj runt halsen från Pyeongchang!

Är du bra på att fira framgångar?
– Känslan när du korsar mållinjen och ser grönskylt är så magiskt härlig. Att sen få kliva upp på pallen – och om du dessutom har gjort en så bra tävling att du står överst och får njuta av att nationalsången – är en helt fantastisk känsla.

Men på din fråga måste jag faktiskt säga: Nej! Oftast hinner man inte fira så mycket efter en tävling, då tävlingsschemat ofta är fullspäckat och nästa tävlingsort väntar. Men finns det tid tycker jag verkligen att man ska passa på att fira. Att lyckas med sina mål ger en så otroligt härlig känsla i kroppen, man vet att man lagt ner så mycket tid för att stå där och känslan av att lyckas och njuta av fina resultat och framgångar är magisk.

Känslan av att lyckas och njuta av fina resultat och framgångar är magisk.

Du är med och frontar H&M:s OS-kollektion, hur ser ert samarbete ut?
– Att jag frontar kollektionen kommer av ett samarbete mellan H&M och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). SOK har ett avtal med H&M och det är sådana avtal som gör att vi idrottare kan satsa fullt ut mot ett OS.

Vilken betydelse har valet av kläder för dig i din roll som elitidrottare?
– För mig är det otroligt viktigt, vi håller på med en utomhussport så det är viktigt att ha bra kläder med bra funktion. Ett plus är om de både är funktionella och snygga.

Berätta om dina favoriter i kollektionen!
– Jag har många favoriter men den gosiga dunjackan kommer bli min favorit i Pyeongchang. Jag gillar färgkombinationen på OS-kollektionen och detaljerna i guldfärg, stilrent och snyggt.

Frida gillar de stilrena gulddetaljerna i OS-kollektionen.

Vad har du för favoritträning eller -idrott, förutom skidåkning?
– Jag älskar sport i allmänhet, och när det gäller min träning är intervaller den stora favoriten. Känslan efter att man tagit ut sig maximalt under ett intervallpass och är helt slut tycker jag är en av de bästa känslorna.

Hur ser ditt träningsupplägg ut just nu (mellan alla tävlingar)?
– Oftast är jag borta cirka 2-3 veckor och så kommer jag hem runt fem dagar innan det bär av på läger igen. Jag lägger upp min fysträning med Robert Nilsson från Umeå, han har varit min fystränare i sex år. När jag är hemma kör jag ganska hård träning, tycker det är perfekt att få in mellan lägren. När vi är borta på läger kommer skidåkningen i första hand och då krävs det ibland lite lättare fyspass för återhämtning till nästa dags skidträning. Dagarna på läger kör vi skidåkning på förmiddagarna och ett fyspass på eftermiddagen.

Vilka är dina bästa tips för den som vill förbereda sig inför en skidresa?
– Att vara i god form fysiskt – det är alltid bra att vara lite förberedd. Jag skulle lägga lite extra krut på benen med övningar som benböj, utfall och step-up. Du behöver inte göra dem med tunga vikter utan du lägger dig på den nivån där du är och ökar successivt. Jag skulle även se till att ha en bra grundkondition för att orka så många åk som jag vill ute i backarna.

Avslutningsvis, hur spenderar du helst en dag utan träning och tävling?
– Jag reser cirka 200 dagar om året så när jag är hemma älskar jag att umgås med nära och kära.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!