Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

PT-Fia lyfter vår tids viktigaste ämne – psykisk ohälsa

Depression
Psykisk ohälsa ökar för varje år och många känner sig stressade av att alltid finnas tillgängliga. Gör vårt högpresterande samhälle oss sjuka? Metros hälsoredaktör PT-Fia lyfter vår tids kanske viktigaste ämne.
 
Att psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning är vi väl bekanta med. I våras gick försäkringskassan ut med ett nytt larm om att antalet sjukfall med psykisk sjukdom ökar för tredje året i rad. Även unga mår dåligt och många uttrycker en stress kring sociala medier. Men vad är det som gör att vi mår allt sämre? En teori är att pressen på att vara ”perfekt” tär på oss och att sociala medier bidrar till hetsen.
 
Charlie Eriksson, grundare till informationsprojektet ”Aldrig Ensam” säger ”Sociala medier är fulla av bilder och texter som beskriver hur idealet ska vara. Man ska ha en tung titel på arbetet, höga betyg, träna, äta hälsosamt och resa. Det är en skev bild av verkligheten med orimliga krav.” Som motpol till det perfekta berättar fler om verkligheten. Anna Lissjanis bloggar om sin ortorexi och Cissi Wallin berättar om sin ADHD. Även Charlie Eriksson bidrar med sitt projekt. ”Aldrig Ensam sprider kunskap och bryter tystnaden kring det tabubelagda ämnet psykisk ohälsa bland unga vuxna. Det startades för att bidra till en mer öppen dialog kring det tabubelagda ämnet. Den ökade trenden att ungdomar väljer att begå självmord istället för att söka hjälp måste brytas.
 
Symtom för psykisk ohälsa
1. Depression
Oro, ångest, nedstämdhet och känslan av att inget känns viktigt. Tankar om att man är värdelös och dålig kan förekomma. Svårigheter att sköta vardagliga sysslor. Självmordstankar är en viktig varningssignal som bör tas på allvar. Symtomen ska ha varit varje dag i mer än två veckor.

2. Utmattningssyndrom
Försämrat minne, sömnsvårigheter, trötthet som är svår att vila bort, nedstämd, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning, magkatarr, förstoppning, känslolabilitet, muskelproblem, tunnelseende, ångest och överdriven känslighet för ljud, ljus och lukt är vanliga symtom på utmattning.

3. Ätstörning
Hoppar över måltider, ångest, tvångsbeteenden, kritisk inställning till sin kropp, överdriven träning, självsvält, koncentrationssvårigheter, självskadebeteende, förbjudande av livsmedel, undvikande i sociala sammanhang och depression. Läs även om ortorexi, bulimi och hetsätning.
 
 
Såhär kan du få hjälp
Mariaungdom.se, för ungdomar med missbruk
Mind.se, stöd för psykisk ohälsa
Ångest.se, för ångestsjukdomar
Friskfri.se, riksföreningen för ätstörningar
1177.se/psykiskhalsa, råd om vård och hjälp på internet dygnet runt
Maskrosbarn.org, för barn med föräldrar som lider av missbruk och psykisk sjukdom
 
 
Av: Sofia Sjöström
Foto: REX

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!