Hälsa

PT-Fias hälsohacks: “Hej alla personliga tränare, lyssna!”

_ESD4725[1]

Att anlita en personlig tränare blir förhoppningsvis en alldeles fantastisk upplevelse som ger mängder med ny kunskap och inspiration. Eller så lyssnade vi utan att höra.

 

Den här texten skrev jag i ett blogginlägg för ganska precis två månader sedan. Det inlägget fick nio kommentarer. Nio stycken?! Scenariot nedan är betydligt vanligare än vad vi tror och därför vill jag lyfta det igen.

 

”En vän ringde och berättade att hennes syster har signat upp sig på en form av ”gå ner i vikt”– grej på sitt lokala gym. So far so good.

Systern i fråga har inte tränat på 9 år och relativt nyligen fött barn. Hon har diabetes. Hon har en övervikt som hon vill få hjälp med. Hennes önskan är att trivas bättre med sig själv, hitta en sund livsstil och träna regelbundet.

Det är hennes förutsättningar och önskan. Ändå är följande vad hon får:

Militärisk hård träning flera gånger i veckan med en personlig tränare. Det är strikta rekommendationer om att börja på soppdiet och light-produkter. Det är träna tills du spyr-mentalitet. Det är piska på och se ner på vila och återhämtning. Det är hetsjakt på siffror och vågen.

Hon har inte tränat på 9 år, har diabetes och blir inkastad på ett dietprogram med hetsträning och inget som helst fokus på hälsa, lägga om livsstilen och försöka må bra. Ska det vara såhär? Måste det se ut såhär för att vi är så fokuserade på snabba resultat som syns? Har de lyssnat på hennes önskemål? Vad är det som pågår?”

 

Det jag vill säga med detta är att vi alla kan bli bättre på att lyssna. Att faktiskt fokusera på våra vänner, PT-kunder, medmänniskor och kollegor när de pratar. Att lyssna och höra vad de säger.

 

Personen ovan vill få hjälp att må bättre, hitta balans och trivas bättre med sig själv. Hennes personliga tränare har uppenbarligen inte lyssnat när hen piskar på sin klient så hårt att hon får frossa och knappt tar sig ur sängen efter första passet. Den personliga tränaren har inte heller lyssnat när hen rekommenderar en kalorireducerad soppdiet till sin klient med diabetes.

 

Så nästa gång någon pratar kan det vara värt att fråga sig själv, ”jag lyssnar, men hör jag vad hen säger?”

 

Text: Sofia PT-Fia Sjöström

 

Läs även:
PT-Fias hälsohacks: “Därför ska du inte träna samma spinningpass i 15 år”
PT-Fias hälsohack: “Det är smart att vara snäll mot sig själv!”
PT-Fia:”Sluta göra hälsa till ett straff!”

 

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!