Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

METRO MODE + Djurens Rätt

Så byter du ut kycklingen – tre fräscha veganska recept

När inspirationen tryter och tiden är knapp är det lätt att hamna i gamla mönster och plocka fram kycklingfilén från frysen när det vankas middag. Idag är dock utbudet av vegetariska och veganska substitut stort, och oftast kan du till och med fortsätta att laga mat enligt dina favoritrecept bara genom att byta ut kycklingen mot andra ingredienser. 

Det är inte längre någon som höjer på ögonbrynen om du nämner att du är vegan, vegetarian eller flexitarian. Även hajpen kring Meat Free Monday har svalnat och istället väljer allt fler att ta in övervägande plantbaserade inslag i sin kost i betydligt större utsträckning. Men även om det röda köttet har fått något av en motvind har kyckling fortsatt att vara ett vanligt inslag i svenska hushåll. Det är dock enklare än vad man kan tro att byta ut även kycklingen mot andra alternativ – i samarbete med Djurens Rätt presenterar vi tre recept som gör det ännu enklare att äta veganskt!

 

Foto: Petrus Iggström

Färgstark poké bowl med sojastrimlor

Den smakrika poké bowlen har sitt ursprung på Hawaii och serveras vanligtvis med fisk eller kyckling på en bas av ris. I den Instagramvänliga rätten har du dock stora möjligheter att välja just dina smakfavoriter och kan variera ingredienserna i oändlighet.

För laga just den här bowlen till 4 personer behöver du:

  • 2 avokado
  • 2 dl svart ris
  • 1 morot
  • 75 g babyspenat
  • 1 dl fryst eller färsk tärnad mango
  • Inlagd rödlök
  • 250 g vegobitar (till exempel de från Tzay Strips)
  • 1 tsk av smaksättaren Liquid Smoke
  • ½ dl japansk soja
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl sesamfrön

Gör så här:

  1. Börja med att koka riset enligt anvisningar.
  2. Ha vegobitarna i en fryspåse, häll i sojasåsen och liquid smoke och låt det dra medan du förbereder grönsakerna.
  3. Om du inte har inlagd rödlök kan du snabbt koka upp en lag med ½ dl ättika (12%), 1 dl socker och 1,5 dl vatten och skära en rödlök i skivor. Lägg löken i en burk och häll över lagen. Låt dra i minst en timme.
  4. Dela avokadon på mitten och skiva i tunna skivor. Skölj babyspenaten och strimla moroten.
  5. Stek på vegobitarna i en panna på medelvärme. Lägg upp allting i skålar och addera valfri dressing.

 

Foto: Melina Reid

Smakrika vegobitar kryddade med apelsin och ingefära

Ibland är man bara sugen på något lätt eller vill kombinera olika sorters plockrätter. Det här receptet passar lika bra i båda fallen och är ett mycket välkommet inslag på vårens och sommarens sammankomster. Gröna salladsblad utgör tillsammans med sojaprotein och mandelspån den här rätten som är god, lätt att tillaga – och helt vegansk!

Till 4 personer behöver du:

  • Hjärtsallad
  • 320 g vegobitar
  • 1 dl färskpressad apelsinjuice
  • 1 msk riven ingefära
  • ½ dl mandelspån
  • 1 tsk svartpeppar
  • Salt

Gör så här:

  1. Börja med att tina upp vegobitarna. Blanda sedan apelsinjuice, ingefära och svartpeppar och låt bitarna marinera i kryddblandningen i minst 30 min.
  2. Värm upp en stekpanna och stek vegobitarna tills de får en gyllene färg.
  3. Skölj hjärtsalladen noggrant och låt den rinna av. Plocka de största salladsbladen och lägg vegobitarna i dem. Toppa med mandelspån och servera.

 

Foto: Petrus Iggström

Medelhavsinspirerad sallad med vegobitar

Under vår- och sommarmånaderna sätter en härlig sallad guldkant på vilken måltid som helst. Överraska dina vänner med den här smakrika varianten som innehåller både kalamataoliver och vegansk fetaost, samt vegobitar som du kan välja att servera såväl varma som kalla.

För 4 portioner behöver du:

  • 100 g av salladssorten du föredrar
  • 400 g vegobitar
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk rapsolja
  • 20 körsbärstomater
  • 2 avokado
  • 1 dl kalamataoliver
  • 1 rödlök
  • 200 vegansk fetaost (till exempel Greek White Block)
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med att blanda timjan och vegobitarna i en plastpåse med olja så att smakerna blir jämnt fördelade. Stek på bitarna på medelvärme och smaka av med salt och peppar.
  2. Skölj och hacka salladsbladen, dela tomaterna och skiva avokadon.
  3. Finhacka rödlök och smula ner vegansk feta i salladen.
  4. När vegobitarna har fått lite färg kan du strö dem över salladen. Servera med dressing, förslagsvis en på citronjuice, olivolja och salt.

Här hittar du fler tips på hur du byter ut kycklingen mot andra alternativ!

Vill du ha ännu mer inspiration? Beställ magasinet Välj Vego här.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!