Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Så undviker du förkylning i höst – 5 knep som funkar!

Ont i halsen, rinnande näsa och blytungt huvud – en riktig dunderförkylning är det sista vi vill ha nu när hösten kommer. Här är våra tips för att undvika eländet!

washing hands, girl holding tea

Foto: Unsplash / @ashyi

Förkylningar smittar lätt, speciellt under den första sjukdomsdagen och några dagar därefter. När du väl trillat dit behöver din kropp få vila, sömn, näringsrik mat och vatten för att återhämta sig. Dessa fyra viktiga delar i din vardag hjälper dessutom till att förebygga virusinfektioner inför de kommande förkylningstiderna, så att du slipper bli sjuk. Andra vanliga metoder vi svenskar har för att slippa förkylningar är att undvika snoriga barn, förkylda människor, att ta på handtag och att skaka hand med folk, visar en ny undersökning från McNeil och Ipren. I de allra flesta fall går förkylningen över utan att du behöver söka vård, men feber som håller i sig i mer än fyra dygn kan vara tecken på en infektion som behöver behandlas. Om du får förvärrade symtom från öron, hals eller luftrör och bihålor kan du också behöva träffa en läkare.

Att undvika snoriga människor och sömn i all ära, men det finns även andra bra tips för att slippa drabbas av elaka höstförkylningar. Här är fem av våra favoriter:

1. Handtvätt
Tänk på att tvätta händerna ofta och noga, speciellt i förkylningstider. Använd flytande tvål och arbeta upp ett lödder som du täcker alla ytor med (även mellan fingrarna). Skölj och torka noggrant. Använd en engångshandduk om många är sjuka i din omgivning (den kan du även stänga av kranen med också). Handhygienen är viktig både när du är i närheten av andra som är förkylda och när du själv är sjuk, för att inte smitta andra.

2. Byt om direkt
När du har tränat är det viktigt att duscha och byta kläder snabbt innan kroppen blir kall av svetten. Tänk också på att få i dig energi efter att du tränat, speciellt om du kört ett tufft pass.

3. Näring
Att vitlök och te är effektiva förkylningskurer, det vet de flesta, men det finns massor av annat du kan boosta kroppen med för att slippa bli sjuk. Här hittar du åtta saker som boostar ditt immunförsvar – och som du hittar i din vanliga matbutik. Psst! Du bör även testa den här knöliga kålen.

4. Stressa mindre
Att ständigt gå runt med höga stressnivåer i kroppen försämrar inte bara din mentala hälsa utan sänker även ditt immunförsvar. Det kan dock kännas lättare sagt än gjort att lyckas stressa ner, men genom strukturera om och planera din vardag på ett nytt sätt kommer du att märka förändring. Läs våra bästa tips för att förebygga stress här.

5. Bonus! Mentala superkrafter
Förutom att äta bra mat, hålla dig varm, tvätta händerna och stressa ner så kan du alltid lägga till lite positivt tänkande också. Styr bort tankarna från att “du inte ska bli sjuk” och fokusera istället på mantrat ”jag ska hålla mig frisk”. Allt med ordet sjuk har negativ påverkan på oss. Du blir vad du tänker!

Källa: Vårdguiden & Novus (Allmänheten om förkylning)

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!