instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
home

Expertknepen som fixar den råa industristilen hemma

Av:



Från fabriker och restauranger till våra hemmakök – så omfamnar du industristilen utan att tumma på hemtrevnaden.

När vi går ut och äter gör vi det allt oftare i restaurangmiljöer som vi för bara några år sedan skulle funnit smått otrevliga – helkaklade väggar, ruffiga rör, kopparpannor på väggarna, nakna glödlampor och metallstolar att sitta på. Men industristilen har krupit vidare från uteställena in till våra hem, från köken och vidare in i badrum och vardagsrum. Men hur gör man egentligen för att använda sig av stilen hemma?

Inredningsdesignern Richard Lindvall står bakom stockholmsställen som Snickarbacken 7, Usine, och Restaurang Museet, samt att han har designat och inrett flera hem. Han kallar sig för en industriell minimalist, men tycker att det visst finns värme och intressanta möten att hämta i industrimiljöer. Här delar han med sig av en del tänkvärda tips, samt att vi visar de ingredienser som behövs för att skapa stilen.

Industrilampor

“Även om man gillar den här stilen, måste man se till att ens hem klarar av den,” säger Richard Lindvall. “Det är ingen idé att hänga en enorm lampa över ett matbord i ett lågt kök från 1950-talet och tro att det blir industriellt. Man måste respektera och följa omgivningarna.”

Funktion framförallt

Eftersom den här stilen främst hämtar inspiration från industrier och restaurangkök, är de karaktäristiska inslagen också ofta i första hand funktionella. Det kan vara ytterligare ett skäl till stilens populäritet. Och ur en rent estetisk aspekt, gör det kökets bas både neutral och tidlös. På bilden syns stora, fabriksinspirerade fönster, en komponent som också gör sig bra som rumsavskiljare där man vill separera ytor men behålla ljusinsläppet.

Bara glödlampor

Eftersom dessa är ganska små kan de passa in även i mindre kök, och är ett lätt sätt att få in industristilen. Välj en lampa med passande glödtråd och fundera på att koppla lamporna till dimmer. En glödlampa utan skärm kan annars ge ett ganska skarpt, hårt ljus. Så välj lampa med omsorg, och tillför extra belysning genom kompletterande ljuskällor om det behövs.

 

Tunnelbanekakel

Tunnelbanekakel var vanligt i hygienutrymmen förr, det kanske är därför associationerna går till sterila operationssalar och lasarett. Det finns olika varianter av klassiska, rektangulära kakelplattor och olika benämningar som från början bestämdes utifrån var kaklet satt. Paris tunnelbana, Le Metro, har fått namnge kaklet med fasade kanter. I Sverige däremot har vi en tradition av att importera byggmaterial från England och Tyskland, därför har namnet Subway Tiles blivit vanligare här. Tänk på att valet av en något ljusare fog kan lätta upp väggen om man vill bort från det grafiska uttrycket.

Ge plats åt personliga möten

Tänk på konsten på väggarna, den kan ge värme åt en miljö som annars kan kännas kall. Den här bilden sitter i Richard Lindvalls restaurant Usine: “Det här är ett porträtt av fotograf Johan Annerfelt. Det var en sushi kock på Restaurang Shintori i Shanghai. Jag gillar hans blick, att man möts av en människa.”

Tolix-möbler

Den klarlackade A-stolen och metallpallarna designade av Xavier Pauchard för franska Tolix på 1930-talet har blivit synonyma med industriell inredning. Pauchard var en pionjär inom galvaniseringsindustrin och insåg snabbt att den nya tekniken kunde användas med god effekt inom möbeltillverkningen. Tänk på att äkta design lönar sig i längden om du gillar pallarna och stolarna men sneglar på kopior.

Möbler i metall

Att metall användes mycket förr, hade ofta rent praktiska skäl. Materialet är tåligt och har varit relativt billigt att framställa. I dag uppskattar vi metallerna av andra anledningar också. Många av dem åldras schysst och får fin, äkta patina. Det finns något lockande med inredning som utgörs av råa material i naturliga färgskalor. Det blir en lugn fond mot personligare inslag som konst, textil och stoppade möbler.

 

Framtidens råindustri

Enligt Richard Lindvall är stilen inte på väg ut, men den kommer utvecklas. “Jag ser Art Déco inslag som kommer närmare och mjukar upp inredningen. Det kommer handla mer om strama linjer än råindustri tror jag. Så det är en bas man hela tiden kan bygga på och utveckla.”

Av: Sara Norrman, Houzz.se

För mer härlig inspiration:

10 tips på otroligt smart bokförvaring

Skapa den populära skandinaviska stilen i 8 steg

10 sorters sängbord du troligen aldrig tänkt på

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår