Så gör du en krislåda
Vad är en krislåda och behöver vi verkligen en i våra hem? Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna om krislådor.
En krislåda är precis vad det låter som: En låda med saker som man kan behöva i en kris. En krislåda kan komma till användning i en rad olika situationer – allt från oväder till översvämningar, strömavbrott, cyberattacker och störningar i transportsystemet.
Hur länge ska en krislåda räcka?
Röda Korset rekommenderar att man förbereder en krislåda för att klara sig i minst 72 timmar. Journalisten och författaren Anna-Maria Stawreberg, som har skrivit två handböcker om prepping, berättar i en intervju med Amelia att en krislåda kan ge en tid att fatta rätt beslut i en krissituation:
“MSBs [Myndigheten för samhällsskydd och beredskap] rekommendationer är att var och en ska kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Om du har det du behöver under de första dygnen, får du tid att tänka över din situation så att du kan fatta viktiga beslut om ditt fortsatta agerande.”
Är det inte själviskt att bunkra upp med mat där hemma?
Vissa sätter kanske likhetstecken mellan egoism och att “bunkra upp” med mat och förnödenheter, men Stawreberg förklarar att förberedelsen av en krislåda faktiskt är en solidarisk handling:
“En del hävdar fortfarande att det är egoistiskt att bunkra upp med ett förråd hemma. Jag hävdar bestämt att det är tvärtom: Om så många som möjligt förbereder sig i god tid genom att följa myndigheternas rekommendation att ha mat, läkemedel, vatten och batterier för en vecka, då gör vi ett solidariskt val.”
Vad ska ingå i en krislåda?
Enligt Röda Korset ska en krislåda innehålla bland annat mat och vatten, filtar och varma kläder, sjukvårdsutrustning och hygienartiklar.
Stawreberg tipsar om att köpa mat som man faktiskt gillar även i vanliga fall:
“Gillar du inte frystorkat eller Bullens pilsnerkorv med pulvermos i vanliga fall är det alltså onödigt att preppa matlådan med just det. Men tänk att ha lite av varje: proteiner, kolhydrater och fetter.”
Hon tipsar även om att satsa på näringstät mat som håller länge och vars tillagning kräver så lite vatten som möjligt. Undvik också att lagra mat som kräver lång tillagning.
Övriga tips från Anna-Maria Stawreberg:
- Missa inte att packa ner godsaker i lådan! Konserverad frukt, goda marmelader, kondenserad mjölk, kex, krustader och godis. Mögelost finns på tub. Vin och champagne håller sig länge, även om det inte är något man brukar rekommendera i preppingkretsar.
- Köp hem ett litet trangiakök och bränsle. Det kommer du långt med (och kan ha glädje av även när du vandrar eller tältar).
- Glöm inte att använda maten i krislådan med jämna mellanrum och ersätta med nyköpt, så att du slipper slänga mat med passerat bäst före datum.
- Vatten tar snabbt slut vid ett strömavbrott. Varje kommun har ansvar för att köra ut vatten, men många privatpersoner väljer att lagra vatten. Räkna med tre liter vatten per person och dag. Tänk på husdjuren också! Lagra i 3-litersdunkar från till exempel Biltema. Tar liten plats, kostar inte många kronor och vattnet håller sig ett halvår. Sedan kan du vattna blommorna med det.
Källor: