Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Home

Sofie Gidfeldt knep den omskrivna prästgården: ” För mig är hus med historia allt – så jag har hittat rätt”

Vi lyfte “veckans drömhem” redan när det låg ute till försäljning (till samma pris som en tvåa i centrala Stockholm) och förälskade oss i det minst sagt originella huset. Nu har vi fått en pratstund med den lyckliga husägaren och självklart tagit reda på vad som hänt på den pittoreska prästgården Barlingbo på Gotland sedan sist. Här guidar inredaren Sofie Gidfeldt oss genom sin älskade prästgård – och vi utlovar inredningsinspiration så det räcker och blir över. 

Namn: Sofie Gidfeldt
Ålder: 35
Bor: Prästgården i Barlingbo, Gotland
Gör: Arbetar som inredare och uppdrag att projektleda renoveringar
Familj: Gift med Lars, Filip fem år samt två vuxna bonussöner Edwin & Ludwig

För den som inte vet, vem är du?

– Jag är en gotländska som vänt hem till ön efter ett antal år i Stockholm, är utbildad civilekonom och har tidigare arbetat som processchef innan jag bestämde mig för att sadla om och starta eget inom inredning.

Berätta lite om ditt hus som vi utsett till ”veckans drömhem”?

– Prästgården i Barlingbo är förmodligen den prästgård på Gotland som sticker ut allra mest, den är ritad av arkitekt Nils Böring och särskiljer sig sannerligen från alla vitkalkade prästgårdar på Gotland. Prästgården består av 342 kvadrat boyta fördelat på elva rum. Huset kan bl.a stoltsera med sju fungerande kakelugnar som samtliga är i fantastiskt skick. Flygelbyggnaden på gården är en 152 kvadratmeter stor kalkstensbyggnad som jag planerar att bedriva verksamhet i framöver – förhoppningsvis redan till nästa sommar!

Hur gick det till när du ”hittade” prästgården?

– Prästgården var ute till försäljning vid två tillfällen och den första rundan var vi intresserade men tyckte att prislappen var aningen för hög med tanke på all renovering och sanering vi förstod att vi var tvungna att göra. Fastigheterna var ordentligt eftersatta.

…och bestämde dig för att lägga ett bud?

– När fastigheterna kom ut till försäljning igen efter några månader och till en något snällare summa bestämde vi oss för att koppla in duktiga byggnadsingenjörer och experter på mögel/sanering då det fanns problem med byggnaden. När vi tagit del av alla skaderapporter och gjort våra kompletterande undersökningar bestämde vi oss väldigt fort – det här kan bli riktigt bra, men det kommer ta lite tid!

Vilket liv såg du framför dig på prästgården?

– Jag såg fram emot att kunna kombinera ett härligt boende för vår familj och med verksamhet. Jag såg att jag kan få de ytor som tex ett showroom kräver. Att kunna ha gästrum ståendes så att vänner och familj kan känna sig välkomna var också en önskan. Sen är det magiskt att  få bo såhär med en vidunderlig utsikt över åkrarna  som är helt fantastiskt.  Särskild glad är jag att huset inte ligger längs med någon av Gotlands mest trafikerade vägar – det var ett krav för att köpa nytt boende.

Och hur ser livet ut i drömhemmet idag?

– Vi har en lång väg kvar förstås, så blir det med ett sådant här jätteprojekt och vi har trots allt bara bott här i fyra månader. Just nu jobbar vi med att färdigställa ett kontor/showroom på övervåningen och förbereder oss för sommarens konstutställning som ska äga rum i själva boendedelen här på prästgården – superspännande!

Ni har renoverat en hel del sedan husköpet, vad har ni gjort om hittills?

– Vi har renoverat samtliga salar på nedervåningen och lagt kalkstengolv från Burgsvik i hallen där det tidigare låg plastmatta. Samtliga snickerier och pardörrar och trappa på nedervåningen är ommålade i en sober grå nyans. I gamla pigkammaren på nedervåningen och i blivande kontoret på övervåningen har vi tagit fram och behandlat originalgolv som även det låg under en plastmatta. Vi har fått igång samtliga kakelugnar vilket känns helt fantastiskt, när vi köpte fastigheten visste vi inte om någon av dem skulle fungera.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil? 

– Jag tror att de flesta med mig håller med mig om att jag har samma stil här som jag haft i mina tidigare fastigheter. Jag älskar mina gråblå nyanser, för mig skapar de ett genomgående lugn. Kalksten istället för marmor håller jag benhårt på även här.

Har du något favoritrum i huset?

– Måste nog säga matsalen, det är centralt placerat i huset och det är här vi hänger allra mest. I matsalen hänger även min gigantiska målning som Lisa Torikka skapat unikt för prästgården, den är magisk och sätter stämningen perfekt.

Vad är det allra bästa med livet på prästgården för dig?

– Rymden, historien och alla makalösa pardörrar. Det finns många vrår att vila ögonen på, många vackra skuggspel eftersom vi har gigantiska ljusinsläpp åt alla håll. För mig är hus med historia allt, jag skulle aldrig bygga nytt eller bo i nyproduktion så jag har verkligen hittat rätt här.

Du bor på Gotland vilket många drömmer om, vad är det absolut bästa med att bo där?

– Det låter så tråkigt att säga men det är faktiskt närheten till havet, en gång en öbo alltid en öbo. Och så upplever jag livet här som ganska okonstlat.

 

Dina tre bästa inredningstips?

1. Sluta med ängsligheten – inredning ska vara kul!

2. Ha färre objekt och saker framme.

3. Inred med träd/gröna stora växter.

 

Här kan du kolla in hur Barlingbo såg ut innan Sofie påbörjade renoveringen av huset >>

Foto: Sofie Gidfeldt

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!