instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
karriar

DRÖMJOBBET! med verksamhetsledare Alice Larsson: “Mina arbetsdagar känns meningsfulla”

Av: Cassandra Brunstedt

I artikelserien DRÖMJOBBET! lyfter vi personer från olika branscher som skapat sin drömtillvaro och låter dem dela med sig av sin personliga karriärresa. Vilka misslyckanden har de checkat av längs vägen och finns det egentligen något utstakat framgångsrecept? Den här veckan delar verksamhetsledaren Alice Larsson med sig av sina framgångsnycklar och tar oss med en dag på hennes jobb. 

Annons

Namn: Alice Larsson

Ålder: 28 år

Bor: Malmö

Gör: Verksamhetsledare på Pink Programming

Karriärsmotto: Magkänsla!

Arbetstider: Generellt kontorstider med stor flexibilitet

 

För den som inte vet, vem är Alice?

– En humanist som spenderat lång tid på universitetet med att reflektera runt ”mjuka” värden. som nu arbetar nära näringslivet med att påverka jämställdheten inom IT-branschen och älskar det.

 

Vad ville du bli när du var liten?

– Lantbrukare, tandläkare och polis!

 

Vad jobbar du med idag?

– Jag är verksamhetsledare på den ideella organisationen Pink Programming som anordnar kodträffar för kvinnor, och det är verkligen ett drömjobb för mig. Pink är en ung organisation som är sprungen ur frustrationen av att som programmerare inte ha några kvinnliga kollegor men som nu är en peppig organisation där nästan 100 volontärer runtom i landet planerar och genomför olika sorters programmeringsträffar för nybörjare och erfarna programmerare. Det är otroligt lyxigt att få vara den som kanaliserar all den här drivkraften våra medlemmar har och jag får nypa mig i armen flera gånger i veckan.

 

Hur har resan till drömjobbet sett ut?

– Min studietid och arbetsliv har präglats mycket av att jag ständigt haft svårt att visualisera nästa steg. Istället har jag ständigt fått gå på magkänsla. Vill jag plugga det här? Är det här ett spännande jobberbjudande? Vad säger magen? Ja eller nej? Det, och så klart en del tur och tillfälligheter, har spelat stor roll för mig.

 

Har du varit med om något/några misslyckanden på vägen?

– Direkt efter mina studier jobbade jag kommunalt och trivdes oerhört dåligt. Jag kände att min kollegor och chefer inte såg min fulla potential. Min stolthet sa åt mig att jag skulle kämpa och se till att det blev bättre, samtidigt som jag ofta grät när jag kom hem från jobbet. Efter några månader bestämde jag mig för att sluta, och efter det fick jag en ny anställning där mitt jobb uppskattades och jag fick utvecklas i en rasande fart.

Hur gick det till när du förstod att det var det du gör idag du ville jobba med?

– Under mina sista studieår insåg jag att jag inte är någon specialist utan snarare en generalist som gillar att se strukturer och framtidsplaner, men inte att genomföra dem i detalj. Det, i samband med att jag på något vis kände att jag hade ledaregenskaper, ledde mig att att ge min in i arbetsroller med stort ansvar. Det var läskigt, men det gav också mycket tillbaka.

 

Vad är dina styrkor?

– Många säger till mig att jag uppfattas som sympatisk och ser de människor jag jobbar med, vilket jag tycker får ses som en styrka. Jag är också bra på att snabbt sätta mig in i saker och få en översikt över dåtid, nutid och framtid. Dessutom kan jag jobba mycket och intensivt när jobbet kräver det, men behöver såklart återhämtning efteråt.

 

Och svagheter?

– Jag är lite av ett kontrollfreak och har svårt att delegera.

 

Har du någon utbildning?

– Fil kand i religionsvetenskap med inriktning etik, fil kand i tyska och master i strategisk kommunikation från Lunds universitet.

 

Behöver man utbildning för det du jobbar med?

– Pink Programming ville få in rätt person som verksamhetsledare i organisationen och min utbildning spelade inte lika stor roll som mina erfarenheter. Jag jobbar nu med frågor som rör IT och programmering, fastän jag själv pluggat humaniora.

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut i ditt liv?

– Ingen dag är den andra lik såklart. Jag lägger mycket tid på att mail och administration, att hålla goda kontakter med näringslivet och offentlig sektor, men det allra viktigaste för mig är att vara ett stöd för våra volontärer runtom i landet. Jag spenderar därför mycket av min arbetstid på slack, vårt interna kommunikationsverktyg, med att chatta med olika personer om hur arbetet går för dem och hur jag kan hjälpa dem på bästa sätt.

 

Vad är dina bästa tips för den som vill knipa samma drömjobb som du har?

– Var inte rädd att prova nya utmaningar och välj det osäkra före det säkra.

 

Vad drivs du av när det kommer till karriären?

– Att mina arbetsdagar ska kännas meningsfulla och utvecklande. När jag känner att jag inte utmanas och inte tror på det jag jobbar för, då dippar både min motivation och drivkraft.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få jobba med så många drivna och engagerade kvinnliga volontärer! Det är otroligt spännande och utvecklande och ger mig oerhört mycket tillbaka.

Vilka utmaningar möter du dagligen? Hur tacklar du dem?

– Faktiskt även här att arbeta med volontärer. När en är ledare för andra anställda går det på ett helt annat vis att ställa krav. Volontärer tar av sin fritid och sin energi och ger till organisationen, därför måste engagemanget ske på deras villkor. Det viktigaste för mig är att de ska få energi tillbaka av den tiden de lägger ner och att de mår bra och trivs i organisationen. Samtidigt måste jag ibland kunna ställa krav på att en del saker måste vara klara inom en viss tidsram. Det viktiga för mig är att hålla en öppen dialog med alla volontärer där både de och jag ska våga vara ärliga och säga när saker känna bra, och mindre bra.

 

Vilket mindset behövs för att göra det du gör

– Öppet sinne ständigt beredd på att allt kan hända.

 

Hur ser framtidsdrömmarna ut?

– Som stort eurovision-fan är min plan är att jobba som executive supervisor för Eurovision Song Contest på European Broadcasting Union, alternativt annan spännande roll på EBU. Det ligger långt fram i tiden för mig men det finns ändå i bakhuvudet ständigt.

 

Vad är ditt bästa tips till den som vill göra en liknande resa som du gjort. Hur hittar/får man drömjobbet?

– En ska göra saker som en brinner för! En måste kunna gå till jobbet för att en jobbar med någon som känns viktigt och ger en mycket tillbaka, inte för lönen. Det tror jag går att applicera på ett drömjobb oavsett bransch. Hitta din inre drivkraft och kör.

Här hittar du Alice Larsson på Linkedin >>

Foto: Unsplash

Varje vecka lyfter vi ett inspirerande drömjobb för att peppa våra läsare att våga söka eller själv skapa det där jobbet de alltid drömt om. Vill du dela med dig av din personliga karriärresa? Maila red_metromode@metro.se så berättar vi mer.

Är du på jakt efter en ny utmaning i din karriärresa? Ta en titt på metrojobb.se där du kan välja och vraka bland spännande jobb som är lediga just nu.

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår