Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

METRO MODE + Avanza

Så sparar du för att kunna köpa din första bostad! 8 tips som hjälper dig på vägen

Är du fast i andrahandssvängen och drömmer om att ha en fast punkt i tillvaron? Eller vill du kanske bara uppdatera ditt nuvarande boende? Oavsett vilken anledning du har till att vilja köpa en bostad kan det kännas svårt och ibland nästan ouppnåeligt. Men det finns några saker som kan hjälpa dig att nå ditt mål – här nedan har vi samlat våra 8 bästa tips. Och du: de funkar lika bra om det är något annat än en bostad som du vill spara till!

1. Formulera ett tydligt (och realistiskt) mål för dig själv

Att ha en vag tanke om att du en vacker dag kanske kommer att köpa en lägenhet kan få dig att lägga undan pengar, men incitamentet till att göra det blir så mycket större om du har en tydlig bild av var du vill vara om säg ett halvår, ett år eller två år.

2. Räkna ut exakt hur mycket du behöver spara varje månad för att nå ditt mål

Om du vet med dig att du till exempel behöver 150 000 kronor till insatsen kan det kännas hopplöst att ens börja – hur ska du komma upp i sådana summor utan en monsterlön? Men om du tänker att du vill köpa lägenheten om två år, alltså 24 månader, så blir summan du behöver spara varje månad 6 250 kr. Ja, det är fortfarande mycket pengar, men det kanske ändå är genomförbart om du lägger om din livsstil vad gäller exempelvis shopping, äta ute och resor?

3. Se till att du blir påmind om ditt mål

För många av oss är det de små valen i vardagen som gör den stora skillnaden, så ställ in en bild på din drömlägenhet som bakgrund på mobilen för att bli påmind om din dröm varje gång du kollar på den.

4. Bestäm dig för hur stora risker du är beredd att ta

Om du vill köpa lägenheten om två år kan det kännas säkrast att ha pengarna på ett bankkonto. Med tanke på att reporäntan, alltså den ränta Riksbanken sätter för att kontrollera andra räntor och inflationen i Sverige, just nu ligger på -0,25 är det dock sannolikt att du får väldigt låg ränta, eller kanske till och med ingen alls, på pengarna du har på ditt sparkonto. Om du har möjlighet att vara flexibel med när du behöver använda pengarna kan det vara en idé att istället investera i pengarna i värdepapper till en lite högre risk, men med chans till en desto större avkastning*. Många tycker att fonder är en bra början, då fondförvaltaren har valt ut var pengarna ska investeras så att du själv inte behöver göra det. Här kan du läsa mer om de olika alternativen för att månadsspara i fonder hos Avanza och dessutom få hjälp med hur du ska lägga upp just ditt sparande.

Vilken typ av bostad du siktar på att köpa, och vad de brukar kosta i det område du vill bo i, spelar stor roll för hur mycket du borde spara per månad.

5. Spara så fort lönen kommer in på kontot

Om du väntar till slutet av månaden för att föra över det som “blir över” är risken stor att du inser att du har spenderat majoriteten av din inkomst den månaden. Se istället på det som en av dina nödvändiga utgifter: när lönen kommer betalar du hyra, mobil och andra räkningar – och så för du över den summa du vill spara till ditt konto hos Avanza. Om hela lönen ligger kvar på ditt lönekonto tänker du undermedvetet att du har mycket pengar att spendera, medan du på det här sättet inte ser pengarna varje dag utan låter dem ligga och växa till sig – eller i alla fall vara orörda.

6. Se över ditt mindset kring pengar

En del kostnader vi har är mer eller mindre nödvändiga. Om du beställer varor online kan du med en enkel googling ofta hitta rabattkoder som ger dig det du behöver eller vill köpa till ett lägre pris. Då är det lätt att tänka att du med den där femtio- eller hundralappen kan unna dig en kaffe på stan eller lunch ute – men här har du ett guldläge att spontanspara genom att istället sätta in mellanskillnaden direkt på sparkontot eller enkelt investera dem i aktier eller fonder genom investeringssparkontot. Du hade ju varit beredd att köpa varan till ordinarie pris, så varför inte låtsas som att du gjorde det, med skillnaden att ditt sparande nu också växer?

7. Tänk på att även spara långsiktigt

Att spara i fonder ger i många fall en större avkastning än att ha pengarna på ett sparkonto. På ett sparkonto med obefintlig eller låg ränta kan pengarna till och med bli mindre värda på lång sikt om inflationen ökar, medan den årliga avkastningen på börsen i snitt har varit 8,46 %*. Givetvis kan dina investeringar gå bättre eller sämre än det här genomsnittet, men om du sparar under fem år eller mer är börsen ofta ett bra alternativ att ha pengarna på. Om du har ett ännu mer långsiktigt sparande vid sidan av ditt bostadssparande har du alltså ännu större möjlighet att se hur börsen går upp och ner genom hög- och lågkonjunkturer, och har tid att vänta in att dina investeringar ska bli mer värda igen.

 8. Se ditt sparande som en investering i dig själv och din framtid

Även om du kan vara sugen på att lyxa till din vardag med take away-kaffe, middagar på dyra restauranger och lyxiga semestrar så finns det inget som slår att stå i din egen lägenhet och veta att du har tagit dig dit alldeles själv. Givetvis ska du också leva här och nu, men försök att hitta en balans mellan att lyssna till vad du behöver (eller vill) ha just nu och var du ser dig själv om några år. Det går att kombinera båda – det enda du behöver göra är att tänka först och spendera (och spara) sen!

 

*Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Källa: Avanza.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!