Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Mamma

Brainballs! Nyttigt, enkelt och järnrikt mellanmål för dig som är gravid

Är du gravid och behöver boosta din kost med järnrika livsmedel? Då ska du bunkra upp med de här goda och nyttiga mellanmålsbollarna!

I den här artikeln förekommer annonslänkar till återförsäljare.

Foto: Karolina Olson Haglund (ur Good mood food – Maten som lyfter energi och humör, 2015)

Som gravid är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med järn, både för din egen och för det lilla barnets hälsa. Inälvsmat och blodmat är de bästa järnkällorna, eftersom de både innehåller stora mängder och i en form som kroppen enkelt tar upp. Men det finns även en hel del järn i vegetabilier, som baljväxter, aprikoser, nässlor och pumpafrön.

Många gravida mår bäst av att äta mindre portioner och ofta (jämfört med några få stora måltider) för att hålla hunger och illamående i schack. Då passar det perfekt att ha ett gäng mättande och näringsrika bollar på lut, enkla att plocka fram på jobbet eller till kvällsmål. Om de dessutom är fullproppade med järnrika ingredienser så har du ett toppenmellanmål!

I boken Good mood food – Maten som lyfter humör och energi delar kostrådgivaren Ulrika Hoffer med sig av sina Brainballs som innehåller järn från pumpafrön, aprikoser och nässlor. Genom att kombinera bollarna med något c-vitaminrikt, som äpple eller citrusfrukter, så underlättar du järnupptaget i kroppen.

Vi har även gjort en stor intervju med Ulrika om järnbrist och hur du som gravid på bästa sätt tillför järn genom maten. Du hittar guiden här.

Brainballs
1 dl pumpafrön
1 dl torkade aprikoser
4–5 dadlar utan kärna
1⁄2 citron, saften
1⁄4 tsk vaniljpulver
1⁄2 msk nyponskalsmjöl
1⁄2 msk nässelpulver
1⁄2 msk kokosolja

Gör så här
1. Mixa pumpafrön till ett fint mjöl, använd en matberedare med s-kniv i botten.

2. Tillsätt alla andra ingredienser och mixa vidare.

3. Rulla till små bollar, som du kan äta som de är eller rulla i nyponskalsmjöl.

Recept ur Good mood food – Maten som lyfter energi och humör av Ulrika Hoffer (Lind & Co, 2015)

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!